Ugrás a fő tartalomra

ENSZ: Ukrajnában megszaporodtak a nemzetiségi kisebbségek elleni fenyegetések és a gyűlöletkeltés

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának jelentése szerint 2020-ban Ukrajnában megszaporodtak a nemzetiségi kisebbségek elleni fenyegetések és a gyűlöletkeltés, gyakoribbá váltak az ukrán nyelvtörvényt nyíltan bíráló személyek elleni támadások – írta a korrespondent.net hírportál Matilda Bognernek, az ENSZ ukrajnai emberjogi megfigyelő missziója elnökének csütörtöki kijevi sajtótájékoztatójára hivatkozva.

A misszióvezető hangsúlyozta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala a múlt évben folytatta Ukrajnában a gyűlöletbeszéd és a nemzetiségi kisebbségek – romák, oroszok és ukránok, külföldi diákok – elleni fenyegetések dokumentálását, és az államnyelvről szóló törvény bírálóit érő újabb gyűlölet- és fenyegetéshullám rögzítését. Mint megjegyezte, ahogy korábban, úgy tavaly is a romák váltak leggyakrabban az online és offline gyűlöletkeltés célpontjaivá, beleértve az erőszakra való felbujtást.

Bogner aggodalmának adott hangot amiatt, hogy szerinte a rendőrség a jelzett eseteket – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – kevésbé komoly minősítés szerint fogja vizsgálni, figyelmen kívül hagyva a sértetteket identitásuk miatt érő támadások indítékait. Úgy vélte a hatóságoknak el kell ítélniük a támadásokat, fenyegetéseket, megfélemlítéseket, gyűlöletbeszédet, és rendszerszerűen támogatniuk kell a bűnüldöző szerveket az ilyen incidensek gyors, elfogulatlan és hatékony kivizsgálása érdekében.

A misszióvezető a többi között felhívta a figyelmet arra, hogy 2021. január 16-a (a nyelvtörvényi szankciók életbe lépése – vb.) után megszaporodtak azon személyek elleni támadások és fenyegetések, akik nyíltan bírálják az államnyelvről szóló törvényt, vagy pozitív véleménnyel vannak az orosz nyelvről. Mint hangsúlyozta, a hatóságoknak nyilvánosan el kell ítélniük ezeket az incidenseket, és szükség esetén ki kell vizsgálniuk őket.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté