Ugrás a fő tartalomra

Erről minden ukrajnai járművezetőnek tudnia kell

Február 16-án a parlamenti képviselők megszavazták azt a törvényt, amelynek megfelelően a jövőben szigorúbban büntetik a járművezetőket a közlekedési szabályok megsértése miatt. Február 24-én Dmitro Razumkov házelnök aláírta és továbbította az államfőnek. A törvény nyilvánosságra hozatalát követően lép életbe - írta a Kárpát.in.ua.

A törvény a bírságok többszöri emelését írja elő és büntetőjogi felelősség bevezetését alkoholos vagy ittas állapotban elkövetett baleset esetében:

  • 17 ezer hrivnya és a vezetési engedély 1 évre való bevonása (eddig 10,2 ezer hrivnya volt);
  • 34 ezer hrivnya ismételt törvénysértés esetében megsértése és vezetési engedély 3 évre való bevonása. A rendőrség járművet is lefoglalhatja, vagy 10 napra letartóztathatja a gépkocsivezetőt.
  • 51 ezer hrivnya, ha 1 éven belül következik be a harmadik hasonló jogsértés, valamint a vezetői engedély 10 évre történő bevonása, a jármű elkobzása és/vagy 15 napos adminisztratív letartóztatás.

Eddig a törvény számos hiányosságot és elavult szabályokat tartalmazott, amelyek előírta a jogsértő felelősség alóli felmentését az ügy jelentéktelensége, valamint felülvizsgálata miatt vagy az ügy lezárása elévülés miatt. Az új törvény megszüntette ezeket a hiányosságokat, közölte az itc.ua hírportál.

Cserbenhagyásos baleset (menekülés a baleset helyszínéről)

Ha a gépkocsivezető elhagyja a baleset helyszínét, 3400 hrivnya bírságot kell fizetnie, a jelenlegi 255 helyett.

Gyorshajtásért járó bírságok:

  • a sebességhatár 20-50 km/h-val való túllépéséért járó bírság 340 hrivnya
  • a sebességhatár 50 km/h-nál nagyobb túllépése esetén a bírság 1700-tól 3400 hrivnyáig terjed (eddig 255 hrivnya volt)

Biztonsági öv nélküli közlekedés

Tízszeresére emelték a nem bekapcsolt biztonsági övért járó bírságot. Mostantól 510 hrivnya pénzbírságot szabnak ki érte a korábbi 51 hrivnya helyett. Több mint félezer hrivnyát kell fizetni a megvilágítatlan rendszámért, a mobiltelefon vezetés közbeni használatáért, a kereszteződéseken való áthaladás szabályainak megsértéséért, megállásért, az előzés szabályainak megsértéséért vagy a piros lámpán való áthaladásért egyaránt.

Az elsőbbségadás elmulasztása mentő-, rendőrségi autó vagy a sürgősségi szolgálatok gépkocsijai számára maximum 680 hrivnya pénzbírság szabható ki.

A balesethez vezető szabálysértésért a bírság 850 hrivnya lesz, baleset-helyzet okozásáért 1145 hrivnya bírság jár. Ha a gépkocsivezető nem tudja felmutatni  jogosítványát, 450 hrivnya pénzbírsággal sújtják, és ha valaki anélkül vezet autót, hogy jogosítványa lenne, a büntetés elérheti a 3,4 ezer hrivnyát.

A motorosok és a gyalogosok is többet fognak fizetni

A sisak nélküli motorosokat 510 hrivnya összegű pénzbírsággal sújtják. A gyalogosokat az engedély nélküli helyeken való átkelésért most 255 hrivnyára büntethetik (eddig 51 hrivnya volt). A kerékpárosokat 340 hrivnya pénzbírsággal sújtják közlekedési szabályok megsértése esetében, az ittas állapotban elkövetett jogsértés esetén a bírság elérheti a 680 hrivnyát.

A rendőrség alkalmazottjaira is vonatkoznak változtatások:

  • kötelesek a sebesség ellenőrzésére vonatkozó figyelmeztető táblákat kihelyezni;
  • a rendőröknek megtiltották a járművezetők megelőzési leállítását az utakon;
  • a rendőrök módjukban áll videofelvétel készítésére technikai eszközöket használni, ezeket az anyagokat kötelezően csatolniuk kell a közigazgatási szabálysértésekről szóló jegyzőkönyvekhez;
  • a rendőrség munkatársainak módjában lesz megállítani a járművet, hogy ellenőrizze a gépkocsivezető alkoholos vagy egyéb befolyását.

A törvény kizárta azt a követelményt, hogy a rendőr kérésére kiszálljon a gépkocsivezető járművéből. Meghagyták azonban a fantomautókra vonatkozó előírást, amely azonosítási jel nélkül rögzíti a szabálysértéseket az utakon. De az ilyen autók jelenlétére figyelmeztető táblákat ki kell helyezni az adott útszakaszon, közölte a Szlovo i Gyilo hírportál.

Csökkenti a halálos kimenetelű közúti baleseteket vagy növeli a megvesztegetést?

Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes meg van győződve arról, hogy ezen törvényjavaslat elfogadása nagy győzelem és előrelépés, és miután azt az elnök aláírja, sikerül 10-15%-kal csökkenteni az ukrajnai utakon a halálos balesetek számát, számolt be az itc.ua.

Még a parlamenti szavazás előtt a 2695-ös törvényjavaslat számos kritikát kapott, és több mint 30 000 aláírást gyűjtöttek a törvény elfogadása elleni elektronikus petícióhoz. A törvénytervezetet 2019 végén vették nyilvántartásba, 2020-ig pedig jóváhagyási eljárások tárgyát képezte a különböző bizottságokban.

2020. július 15-én Pavlo Kuc regisztrálta a 22/101404-ep számú elektronikus petíciót az elektronikus petíciók weboldalán, egyben kihangsúlyozta, hogy a rendőri hatáskör bővítése lépés a rendőrállam kiépítésére, a rendőri önkény és vesztegetés kiterjesztésére, valamint a járművezetők szabadságának korlátozására.

A petíció szerzője azt állítja, hogy a Nemzeti rendőrség munkatársai gyakran túllépnek hatáskörükön, ezért az adminisztratív felelősség növelése nem javuláshoz, hanem a megvesztegetés fokozásához és a rendőrök jogellenes meggazdagodásához vezet. A petíciót több mint 30 000 ember írta alá. Augusztus 6-án az elnöktől egy formális választ érkezett, miszerint a petíciót a törvényalkotási folyamatnak megfelelően továbbítják a Parlamentbe.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !