Ugrás a fő tartalomra

Fontos új döntésekre készül az EU Oroszországgal szemben

Az EU-tagországok március 25-26-án esedékes állam- és kormányfői szintű csúcstalálkozóján stratégiai megbeszélést tartanak az Oroszországgal kapcsolatos helyzetről, és "fontos új döntések" fognak születni - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán, kétnapos ukrajnai látogatását lezáró, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az uniós tisztségviselő - aki előző nap az ukrán államfővel együtt a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében tett látogatást -, arról beszélt, hogy komoly benyomást tettek rá a helyszínen tapasztaltak, különösen az ukrán kormánynak nemzetközi segítséggel az ott élő polgári lakosok életkörülményeinek javítására tett erőfeszítései.

"Tavaly decemberben elfogadtunk egy új szankciórendszert, amely az emberi jogok fontos témakörén alapul. Múlt hétfőn pedig úgy döntöttünk, hogy először alkalmazunk szankciókat a Navalnyij-üggyel összefüggésben. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékig határozottak és egységesek vagyunk Európában a tekintetben, hogy nagyon kemények, határozottak legyünk értékeink fenntartása és érdekeink védelme érdekében" - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke.

Közölte: március 25-26-án az EU-tagállamok állam- és kormányfői szintű értekezletén stratégiai megbeszélést tartanak Oroszországról azzal a céllal, hogy "felmérjék a helyzetet és világos lépéseket tegyenek a közös érdekekkel összhangban".

"Erős szerepet akarunk játszani a nagyobb stabilitás és biztonság, valamint a kiszámíthatóság érdekében" - hangoztatta Michel. Szavai szerint e tekintetben fontos volt számára a találkozás Zelenszkijjel és "csapatával" annak érdekében, hogy kialakítsák az együttműködést, a kölcsönös megértést, és információkat cseréljenek. Hangsúlyozta, hogy ez szükséges volt "bizonyos fontos döntések meghozatalához". "Egy csónakban evezünk, közösek az értékeink és az érdekeink" - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke