Ugrás a fő tartalomra

Hogyan lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra Ukrajnában?

Március 1-től elektronikusan jelentkezhetnek a koronavírus elleni oltásra azok a 18 és 59 év közötti ukrán állampolgárok, akik nem tartoznak a prioritási csoportba.

Az ötlépcsős oltási terv

Első körben a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókat oltották, valamint a bentlakásos szociális intézmények (idősek otthona) alkalmazottait és betegeit és a Kelet-Ukrajnában állomásozó katonákat (közel 367 000 fő).

A második szakaszban az egészségügyi dolgozók, a 80 év feletti ukrán állampolgárok és a szociális munkások kapják meg az oltást (közel 3 millió fő).

A harmadik szakaszban a 65-79 év közötti állampolgárokat, állambiztonsági szervezetek alkalmazottait, valamint a tanárokat és az oktatási szférában dolgozókat oltják be (közel 7 millió fő).

A negyedik szakaszban a 60-64 év közötti állampolgárok, valamint azok a krónikus betegségben szenvedő személyek kapják meg a koronavírus elleni vakcinát, akik börtönben dolgoznak, vagy börtönbüntetésüket töltik (közel 11 millió fő).

Az ötödik szakaszban Ukrajna felnőtt lakossága kapja meg a koronavírus elleni oltást (közel 13 millió fő).

Ha Ön:

– az egészségügyi, az oktatási vagy a szociális szférában dolgozik;
– idősek otthona vagy bentlakásos intézmény alkalmazottja;
– katona;
– az állambiztonsági szervek alkalmazottja (Ukrajna Belügyminisztériuma, Ukrán Nemzeti Rendőrség, Ukrán Nemzeti Gárda, Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata, Ukrán Állami Határőrszolgálat, Ukrán Biztonsági Szolgálat),

akkor nem kell regisztrálnia. A munkáltatója vagy az intézmény vezetője tájékoztatja az oltás lehetőségéről és időpontjáról - tájékoztat a Kárpátalja Ma.

Amennyiben nem tartozik a fenti kategóriákba, úgy az interneten, a „Gyija” elnevezésű alkalmazáson keresztül, vagy az Ukrán Egészségügyi Minisztérium forróvonalán regisztrálhat.

Hogyan iratkozzon fel a „Gyija” elnevezésű weboldalon?

 1. Nyissa meg a „Gyija” weboldalt.
 2. Kattintson a COVID-19 védőoltás várólistája (Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19) fülre.
 3. Válassza ki tevékenységi körét.
 4. Válassza ki, melyik városban szeretné megkapni a védőoltást.
 5. Várja az értesítést az oltás beadásának részleteiről.

Hogyan iratkozzon fel a „Gyija” elnevezésű telefonos alkalmazáson?

 1. Töltse le az alkalmazást mobiltelefonjára.
 2. Kattintson rá a Szolgáltatások (Послуги), majd azon belül a COVID-19 védőoltás várólistája (Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19) fülre.
 3. Válassza ki tevékenységi körét.
 4. Válassza ki, melyik városban szeretné megkapni a védőoltást.
 5. Ellenőrizze telefonszámát.
 6. Várja az értesítést az oltás beadásának részleteiről.

Hogyan iratkozzon fel az Ukrán Egészségügyi Minisztérium forróvonalán?

 1. Telefonáljon a 0 800 60 20 19-es telefonszámra.
 2. Adja meg adatait az operátornak. Adja meg az identifikációs kódját vagy személyigazolványa számát.
 3. Válassza ki, melyik városban szeretné megkapni a védőoltást.
 4. Várja az értesítést az oltás beadásának részleteiről.

FONTOS, hogy amikor eljön annak a csoportnak az oltási szakasza, amelybe Ön tartozik, az egészségügyi minisztérium munkatársai kapcsolatba lépnek Önnel, hogy egyeztessenek az oltás időpontjával kapcsolatban.

A védőoltás ingyenes és nem kötelező.

Bővebb információt a koronavírus elleni védőoltással foglalkozó hivatalos honlapon olvashat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke