Ugrás a fő tartalomra

Ilyesmire évtizedek óta nem volt példa Ukrajnában

2020-ban a járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás. Az év második felében azonban olyan válságtünetek mutatkoztak, ami csökkenést vetít előre az idei évre. Ilyesmire évtizedek óta nem volt példa Ukrajnában: az elmúlt 20 évben 70-szeresére növelték a csirkehús-kibocsátásukat. Európa idén hasznot húzhat az ukrán termelés megtorpanásából - olvasható az Agrárágazat cikkében.

2021-ben az ukrán csirkehús-termelés és-export várhatóan először fog csökkenést mutatni. Ukrajna legnagyobb csirkehús-előállítója (MHP) a növekvő költségek és a csökkenő haszon miatt már nem bővül tovább, az ország második legnagyobb feldolgozója pedig csődbe ment. Ezen felül a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) is sújtja az ukrán baromfiágazatot. Az újabb kitörések megakadályozzák, hogy Ukrajna teljesítse a 2021-es uniós behozatali kvótáját – elemeznek az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakemberei.

2020 folyamán Ukrajna több madárinfluenzás esetet is regisztrált. Emiatt számos exportpiac részlegesen vagy teljesen bezárult az ország előtt, ideértve a jövedelmező uniós piacot is. Ukrajna illetékes állatorvosi hatósága csak néhány célországban volt képes enyhítéseket kiharcolni a regionalizáció jegyében. A HPAI-kitörések 2021-ben is folytatódtak, és még csak most kezdődik a tavaszi madárvonulás.

Ukrajna az ország takarmányigényéhez képest csekély szójababot termel, és azt is javarészt exportálja (ahogy Magyarország is). Ez a takarmányfehérje 2020-ban hatalmas dráguláson ment át, de a gabonafélék is 30-50 százalékkal többe kerülnek. A takarmányköltségek a termelési ráfordítások közel 60 százalékát teszik ki, ezért egy ilyen mértékű drágulásnak a csirkehús értékesítési árában is meg kellene jelennie. Csakhogy ez utóbbi alig változott. A csökkenő profit a termelés visszafogásához vezetett, különösen a kisebb piaci szereplők körében. A rossz gazdálkodási gyakorlat és a pénzügyi védőháló hiánya miatt Ukrajna második legnagyobb csirkehús-termelője (Complex Agromars) teljesen leállt a termeléssel. A vállalat 2020 decemberében csődbe ment.

A termelési nehézségek ellenére az ukrán csirkéseknek meglehetősen sikeres év volt 2020. A problémák többsége az év vége felé csúcsosodott ki. Ukrajna csirkehús-exportja nőtt 2020-ban, annak ellenére, hogy az EU piaca hosszabb időre bezárult előtte. Az ukrán gyártók ekkor átmenetileg növelték a fagyasztott húskészleteket, majd a felesleg utat talált a világpiacra. Ukrajna jelentősen növelte jelenlétét Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában. A volt Szovjetunió közép-ázsiai országai gyorsan növekvő exportpiacnak bizonyultak. A belső fogyasztásra sem hatott a COVID-19. A szállodák és éttermek bezárásával a kiskereskedelemben nőtt meg a csirkehús forgalma.

Európa legnagyobb beszállítója volt Ukrajna 2018-ban, amit a szabadkereskedelmi kvóták ügyes értelmezésével értek el. (Egy szabályozási kiskapu kihasználásával csontos csirkemellből 2 év alatt 15-szörösére növelték a behozott a mennyiséget.) A kereskedelem-politikai korrekciót követően 2019-ben és 2020-ban a harmadik beszállítói helyen stabilizálta magát az ország, Brazíliát és Thaiföldet követi a sorban. Az Ukrajnából belépő baromfihús mennyisége 2019-ben 134 ezer tonna volt, ami 2020-ban 109 ezer tonnára csökkent az EU Bizottság becslése szerint (ebből 115, illetve 78,5 ezer tonna a csirke.)

Az EU szempontjából is fontos Ukrajna, a harmadik legnagyobb felvevőpiac. Az ide szállított baromfihús-mennyisége 2019-ben 178 ezer tonna volt, ez 2020-ban ugyanolyan mértékben csökkent, mint az import (-18%), 146 ezer tonna lett. Azaz az ország az EU-val szemben nettó importőrnek számít csirkehúsból. Idén ez az egyenleg még inkább az EU javára billen el. Ukrajna szemszögéből nézve ugyanis az unió a legfőbb beszerzési forrás. 2021-ben továbbra is elsősorban olcsó belsőségeket és feldolgozási alapanyagot fognak importálni, kifelé viszont prémium csirkedarabokat és egész madarakat szállítanak. Ukrajna fő exportpiaca továbbra is a Közel-Kelet, az EU, Kína és Észak-Afrika. Mivel a feldolgozók folyamatosan igénylik az alapanyagot, az ország idén az import növelésére fog kényszerülni – összegeznek az elemzők. Ez jó hír a 2020 folyamán hatalmas fagyasztotthús-készletet felhalmozó unió számára. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.

A határátlépés szigorítását tervezik Ukrajnában - célkeresztben az oltatlanok

Ukrajna egészségügyi minisztériuma az államhatár átlépésének szigorítását tervezi. A koronavírus Delta-törzsének gyors terjedése miatt a be nem oltott személyek számára karantén bevezetését fontolja – közölte az RBK-Ukrajina a Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium a kötelező karantén bevezetését javasolja az Ukrajnába érkező oltatlan emberek számára. Az elővigyázatossági intézkedés 14 napig tart. Abban az esetben, ha egy hét után negatív a PCR-tesztje, nem kell letölteni a 14 napot - írja a Kárpát.in.ua. „A 18 évesnél fiatalabb ukrán állampolgárok valamint azok, akik a rendelet hatálybalépése előtt hagyták el az országot, mentesülnek a karantén alól” – közölte az elnök sajtószolgálata. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !