Ugrás a fő tartalomra

Kiderült, mennyi bevétele volt tavaly az ukrán elnöknek

Az ukrán elnöknek és feleségének az éves jövedelme 2020-ban csaknem hatmillió hrivnyával csökkent.

Volodimir Zelenszkij 2020-as vagyonnyilatkozatában 19,1 millió hrivnya bevételt jelentett be. Érdekesség, hogy a bevallás szerint az ukrán elnök fizetése ebből az összegből "csak" 336 ezer hrivnyát tett ki.

A tavalyi évből származó bevétel nagyobb része, 13,5 millió hrivnya egy telek és egy ingatlan eladásából szármázik - írja a Korrespondent.

Zelenszkijék kasszájába további 4,6 millió hrivnya folyt be jogdíjakból, például az államfő tulajdonában lévő Kvartal 95 filmstúdiótól is.

Emellett az elnök 231 ezer hrivnyát keresett a bérbe adott ingatlanokkal, 204 ezer hrivnyát értékpapírokból származó befektetésnek köszönhetően és 239 ezer hrivnyát bankbetétekből származó kamatokból.

Felesége, Olena Zelenszka bevétele papíron 3 634 548 hrivnya volt. 953 ezer hrivnya folyt be a Kvartal 95-ből, 2,4 millió ingatlanlízingből, 204 ezer értékpapírokból és 35 ezer egyéb forrásokból (jogdíjak, biztosítások, kamatok).

A Zelenszkij család teljes éves jövedelme tavaly 22,7 millió hrivnya volt. Egy évvel korábban az elnöki pár 28,5 millió hrivnya jövedelmet jelentett be: 15 milliót Zelenszkij és 13,5 milliót a felesége.

A nyilatkozat szerint Ukrajna elnökének nevén több ingatlan is szerepel. Az államfő tulajdonát képezi egy 132 négyzetméteres (értéke körülbelül 750 000 hrivnya), egy 254 négyzetméteres (636 000 hrivnya) és egy 200 négyzetméteres (értéke nincs feltüntetve) lakás is. Ezen felül két darab parkolóval is rendelkezik Zelenszkij.

Az ukrán elnöknek Jaltán és Nagy-Britanniában is van ingatlanja: előbbi értéke 1,3 millió hrivnya, utóbbié 42 millió hrivnya. A Zelenszkij család jelenleg a főváros Koncsa-Zaszpa elnevezésű városnegyedében él egy 270 négyzetméteres lakásban, melynek értéke több mint 19 millió hrivnya. Természetesen feleségének is van saját lakása Kijevben.

Zelenszkij továbbá rendelkezik egy Reguet, Tag Heuer, Rolex, Piaget és Bovet márkájú órákból álló gyűjteménnyel is. Ezeknek az értékét nem tüntette fel.

Az elnöknek két autója is van: egy 2016-os Range Rover (4,7 millió hrivnya) és egy 2014-es Mercedes-Benz S 500-as (1,8 millió hrinvna).

Volodimir Zelenszkij számos márka tulajdonosa is. 2020-ban 13, az elnökhöz köthető védjegyet is bejegyeztek Ukrajnában, kettőt pedig külföldön.

A PricewaterhouseCoopers vállalat értékelése szerint a Women Quarter márkanév értéke 21 millió 390 ezer hrivnya, míg a A Nép szolgája 11 millió 200 ezer hrivnyát ér.

A Zelenszkij család jövedelme után 1 millió 800 ezer hrivnya adót fizetett be a költségvetésbe.

Érdekesség, az elnöki tisztség betöltése előtt Volodimir Zelenszkij 9,2 millió hrivnya éves jövedelmet vallott be (melyből 4,1 millió hrivnya a fizetéséből származott), felesége pedig 5,5 millió hrivnyát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug