Ugrás a fő tartalomra

Kivándorlási hullám fenyegeti Ukrajnát

A koronavírus-járvány harmadik hulláma ismét keresztbe tett az európai gazdasági nyitásnak, miközben Ukrajnában talán még soha nem kívánkoztak annyian külföldre munkát vállalni, mint éppen napjainkban.

A járvány ukrajnai harmadik hulláma tovább növelte a munka, illetve jövedelem nélkül maradottak számát. Többségük (63%) külföldön szándékozik munkát-megélhetést találni, ráadásul minden ötödik örökre elhagyná Ukrajnát – derül ki az OLX Robota analitikai szolgálatának felméréséből. Az egymást érő zárlatok miatt már olyan emberek fejében is megfordul az áttelepülés gondolata, akik korábban soha nem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel - olvasható a Kárpátalja hetilap cikkében.

„Soha nem dolgozott külföldön, de azt tervezi, hogy idén külföldre megy munkát vállalni a megkérdezett ukránok 33%-a” – mutat rá az OLX Robota az útra kelni szándékozók arányát érzékeltetve.

Ami az okokat illeti, az ukránok az évről évre romló anyagi helyzetet, a munkanélküliséget, valamint a külföldön ajánlott magasabb béreket és jobb munkakörülményeket említik. Így például a válaszadók 70%-ának munkaadóik ingyenes szállást biztosítanak, 33%-uk prémiumot kap a jó munkáért, 29%-nak biztosítása is van, 24%-nak pedig az étkezési költségeit is térítik. Mindez arra vall egyebek mellett, hogy nagy a kereslet az ukrán munkaerő iránt külföldön.

Megdöbbentő a Razumkov Központ éves jelentése, amelyből egyebek mellett kitűnik, hogy szakértői becslések szerint 2020 eleje óta több mint 66 ezer orvos és egészségügyi dolgozó hagyta el Ukrajnát. Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a 2020. január 1-jei állapotnak megfelelően Ukrajnában az egészségügyi intézményekből 33 707 orvos és több mint 35 ezer nővér, ápoló hiányzott. Eközben az országban folytatódik az egészségügyi dolgozók tömeges elbocsátása a Szuprun-féle egészségügyi reform keretében felszámolt intézményekből.

Lengyelországban mintegy 2000 ukrán orvos helyezkedett el az ottani hatóságok közreműködésével, akik a járványra való tekintettel korábban elképzelhetetlen módon eltörölték a diplomahonosítási kötelezettséget. Sőt, a koronavírusos betegeket kezelő orvosoknak a duplájára emelték a bérét, amely így a különböző pótlékokkal együtt mintegy 12–15 ezer zlotyit, avagy 100 ezer hrivnyát tett ki. Ugyanakkor ismert, hogy Ukrajnában a szakosított ellátást nyújtó intézményekben az adózás előtti bérek a következők: főorvos – 23,5 ezer hr, orvos – kb. 9000 hr, szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozó – 7500 hr, egészségügyi segédmunkás – 6100 hr – emlékeztet összeállításában a vesti.ua.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint pillanatnyilag nehéz munkát találni az EU-ban, miután a munkanélküliség növekedésével kevesebb lett a betölthető állás. Ezt az Eurostat adatai is alátámasztják, melyek szerint az európai munkanélküliségi ráta megközelíti a 7,2%-ot.

Vaszil Voszkobojnik, a Nemzetközi Munkaügyi Vállalkozások Ukrajnai Országos Szövetségének elnöke rámutat: Németország gyakorlatilag teljesen lezárta a határait a külföldi munkavállalók előtt, Csehország igazolásokat követel az érkező munkavállaló egészségi állapotáról, miközben korlátozzák a cégek működését. Hasonló a helyzet Lengyelországban is.

Az ágazati korlátozások elsősorban a képzetlen munkaerő iránti keresletet csökkentették. Ugyanakkor, amennyiben a külföldinek sikerül olyan munkaadót találnia, aki hajlandó őt legálisan foglalkoztatni, a járvány ellenére sem lesznek nehézségei a határátlépéssel.

Kevésbé érintik a gazdasági és az egészségügyi korlátozásokból adódó nehézségek az idénymunkásokat, elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban. Az eurabota.ua álláskereső portálon még teljes zárlat idején is találni állásajánlatokat. Például Lengyelországban paradicsomszedésre és -csomagolásra keresnek munkaerőt havi 1000 euróért. Szamócaszedésre 1,2 ezer euróért várnak jelentkezőket. Szükség van továbbá varrónőkre és bútorgyári munkásokra is.

Lengyelország mellett időről időre Csehországból és Hollandiából is érkeznek idénymunkára szóló ajánlatok. A mezőgazdaságban mindenütt szükség van a munkáskezekre, amikor érik a gyümölcs, a zöldség. Ezen a karantén sem tud változtatni.

Sajnos a munkát keresők számának növekedésével párhuzamosan nő a kelet-európai munkavállalókra leselkedő szélhámosok, csalók száma is, akik legtöbbször jól jövedelmező munkát ajánlanak külföldön, elsősorban Lengyelországban. A szélhámosok főleg a nagy és ismert munkaközvetítő cégek dokumentumait, illetve az iskolák diákmeghívóit hamisítják.

A szakértők szerint érdemes tartózkodni a feketemunkától is, amelyből szintén több lett az utóbbi időben. Nemegyszer előfordul, hogy miután a külföldi elvégezte a munkát, elveszik a pénzét, és kitoloncoltatják az országból.

Talán ugyancsak a covidos idők hatása, hogy a külföldön munkát vállalók közül egyre kevesebben tervezik, hogy hazatérnek a szülőföldjükre. A lengyel Gremi Personal nemzetközi foglalkoztatási szolgálat elemzőközpontjának a korrespondent.net által ismertetett felméréséből kiderül, hogy a Lengyelországban dolgozó ukránok majd fele azt tervezi, hogy örökre ottmarad. Az ukrajnai munkások 46,4%-a közölte, hogy Lengyelországban szándékozik letelepedni, s csupán 37,3%-a tervezi, hogy visszatér Ukrajnába, miután megtakarít egy kis pénzt. További 16,3% nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ami a család Lengyelországba költöztetését illeti, a munkavállalók 38,6%-a nem szándékozik megtenni ezt 2021-ben, 51,7%-uknak viszont ez a szándéka (vagy máris megtették). Az elmúlt esztendőben az ukrán munkavállalók 34%-a fontolgatta az ingatlanvásárlást Lengyelországban, míg 2021-ben igazi áttörés tapasztalható ezen a téren: a válaszadók 55,5%-a tervezi, hogy ingatlant vesz a határnak azon az oldalán.

Emellett egyre több ottani ukrán munkavállaló célja, hogy saját vállalkozásba kezdjen Lengyelországban. Tavaly az egynegyedüknek volt ez a szándéka, míg 2021-ben már 39,8% tervezi vagy tesz máris konkrét lépéseket ennek érdekében.

A külföldi munkavállalásból így lesz fokozatosan újabb kivándorlási hullám.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.