Ugrás a fő tartalomra

Kivándorlási hullám fenyegeti Ukrajnát

A koronavírus-járvány harmadik hulláma ismét keresztbe tett az európai gazdasági nyitásnak, miközben Ukrajnában talán még soha nem kívánkoztak annyian külföldre munkát vállalni, mint éppen napjainkban.

A járvány ukrajnai harmadik hulláma tovább növelte a munka, illetve jövedelem nélkül maradottak számát. Többségük (63%) külföldön szándékozik munkát-megélhetést találni, ráadásul minden ötödik örökre elhagyná Ukrajnát – derül ki az OLX Robota analitikai szolgálatának felméréséből. Az egymást érő zárlatok miatt már olyan emberek fejében is megfordul az áttelepülés gondolata, akik korábban soha nem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel - olvasható a Kárpátalja hetilap cikkében.

„Soha nem dolgozott külföldön, de azt tervezi, hogy idén külföldre megy munkát vállalni a megkérdezett ukránok 33%-a” – mutat rá az OLX Robota az útra kelni szándékozók arányát érzékeltetve.

Ami az okokat illeti, az ukránok az évről évre romló anyagi helyzetet, a munkanélküliséget, valamint a külföldön ajánlott magasabb béreket és jobb munkakörülményeket említik. Így például a válaszadók 70%-ának munkaadóik ingyenes szállást biztosítanak, 33%-uk prémiumot kap a jó munkáért, 29%-nak biztosítása is van, 24%-nak pedig az étkezési költségeit is térítik. Mindez arra vall egyebek mellett, hogy nagy a kereslet az ukrán munkaerő iránt külföldön.

Megdöbbentő a Razumkov Központ éves jelentése, amelyből egyebek mellett kitűnik, hogy szakértői becslések szerint 2020 eleje óta több mint 66 ezer orvos és egészségügyi dolgozó hagyta el Ukrajnát. Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a 2020. január 1-jei állapotnak megfelelően Ukrajnában az egészségügyi intézményekből 33 707 orvos és több mint 35 ezer nővér, ápoló hiányzott. Eközben az országban folytatódik az egészségügyi dolgozók tömeges elbocsátása a Szuprun-féle egészségügyi reform keretében felszámolt intézményekből.

Lengyelországban mintegy 2000 ukrán orvos helyezkedett el az ottani hatóságok közreműködésével, akik a járványra való tekintettel korábban elképzelhetetlen módon eltörölték a diplomahonosítási kötelezettséget. Sőt, a koronavírusos betegeket kezelő orvosoknak a duplájára emelték a bérét, amely így a különböző pótlékokkal együtt mintegy 12–15 ezer zlotyit, avagy 100 ezer hrivnyát tett ki. Ugyanakkor ismert, hogy Ukrajnában a szakosított ellátást nyújtó intézményekben az adózás előtti bérek a következők: főorvos – 23,5 ezer hr, orvos – kb. 9000 hr, szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozó – 7500 hr, egészségügyi segédmunkás – 6100 hr – emlékeztet összeállításában a vesti.ua.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint pillanatnyilag nehéz munkát találni az EU-ban, miután a munkanélküliség növekedésével kevesebb lett a betölthető állás. Ezt az Eurostat adatai is alátámasztják, melyek szerint az európai munkanélküliségi ráta megközelíti a 7,2%-ot.

Vaszil Voszkobojnik, a Nemzetközi Munkaügyi Vállalkozások Ukrajnai Országos Szövetségének elnöke rámutat: Németország gyakorlatilag teljesen lezárta a határait a külföldi munkavállalók előtt, Csehország igazolásokat követel az érkező munkavállaló egészségi állapotáról, miközben korlátozzák a cégek működését. Hasonló a helyzet Lengyelországban is.

Az ágazati korlátozások elsősorban a képzetlen munkaerő iránti keresletet csökkentették. Ugyanakkor, amennyiben a külföldinek sikerül olyan munkaadót találnia, aki hajlandó őt legálisan foglalkoztatni, a járvány ellenére sem lesznek nehézségei a határátlépéssel.

Kevésbé érintik a gazdasági és az egészségügyi korlátozásokból adódó nehézségek az idénymunkásokat, elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban. Az eurabota.ua álláskereső portálon még teljes zárlat idején is találni állásajánlatokat. Például Lengyelországban paradicsomszedésre és -csomagolásra keresnek munkaerőt havi 1000 euróért. Szamócaszedésre 1,2 ezer euróért várnak jelentkezőket. Szükség van továbbá varrónőkre és bútorgyári munkásokra is.

Lengyelország mellett időről időre Csehországból és Hollandiából is érkeznek idénymunkára szóló ajánlatok. A mezőgazdaságban mindenütt szükség van a munkáskezekre, amikor érik a gyümölcs, a zöldség. Ezen a karantén sem tud változtatni.

Sajnos a munkát keresők számának növekedésével párhuzamosan nő a kelet-európai munkavállalókra leselkedő szélhámosok, csalók száma is, akik legtöbbször jól jövedelmező munkát ajánlanak külföldön, elsősorban Lengyelországban. A szélhámosok főleg a nagy és ismert munkaközvetítő cégek dokumentumait, illetve az iskolák diákmeghívóit hamisítják.

A szakértők szerint érdemes tartózkodni a feketemunkától is, amelyből szintén több lett az utóbbi időben. Nemegyszer előfordul, hogy miután a külföldi elvégezte a munkát, elveszik a pénzét, és kitoloncoltatják az országból.

Talán ugyancsak a covidos idők hatása, hogy a külföldön munkát vállalók közül egyre kevesebben tervezik, hogy hazatérnek a szülőföldjükre. A lengyel Gremi Personal nemzetközi foglalkoztatási szolgálat elemzőközpontjának a korrespondent.net által ismertetett felméréséből kiderül, hogy a Lengyelországban dolgozó ukránok majd fele azt tervezi, hogy örökre ottmarad. Az ukrajnai munkások 46,4%-a közölte, hogy Lengyelországban szándékozik letelepedni, s csupán 37,3%-a tervezi, hogy visszatér Ukrajnába, miután megtakarít egy kis pénzt. További 16,3% nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ami a család Lengyelországba költöztetését illeti, a munkavállalók 38,6%-a nem szándékozik megtenni ezt 2021-ben, 51,7%-uknak viszont ez a szándéka (vagy máris megtették). Az elmúlt esztendőben az ukrán munkavállalók 34%-a fontolgatta az ingatlanvásárlást Lengyelországban, míg 2021-ben igazi áttörés tapasztalható ezen a téren: a válaszadók 55,5%-a tervezi, hogy ingatlant vesz a határnak azon az oldalán.

Emellett egyre több ottani ukrán munkavállaló célja, hogy saját vállalkozásba kezdjen Lengyelországban. Tavaly az egynegyedüknek volt ez a szándéka, míg 2021-ben már 39,8% tervezi vagy tesz máris konkrét lépéseket ennek érdekében.

A külföldi munkavállalásból így lesz fokozatosan újabb kivándorlási hullám.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO