Ugrás a fő tartalomra

Koronavírus Kárpátalján: Meglepő dolog derült ki a kórházban kezelt betegekről

Március 15-én Kárpátaljára látogattak az Egészségügyi Minisztérium képviselői: Irina Szadovjak miniszterhelyettese és Szerhij Dubrov, Ukrajna Aneszteziológiai Szövetségének elnöke, professzor, az Egészségügyi Minisztérium vezető szakértője - számolt be a Kárpát.in.ua.

A látogatás célja a Covid-19 kezelési protokoll betartásának ellenőrzése, valamint az Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma hatáskörébe tartozó aktuális kérdések megvitatása, azok megoldásában való segítségnyújtás. Az Egészségügyi Minisztérium képviselői, valamint Anatolij Psenicsnij, a Kárpátaljai megyei adminisztráció egészségügyi főosztályának vezetője, találkoztak a sajtó képviselőivel.

„Áttekintjük a kórtörténeteket, megvizsgáljuk, hogy betartják-e az orvosok a kezelési protokollt, illetve minőségi ellátást nyújtanak-e. Most csak két kórházra volt időnk. Az oxigén ellátást is elemezzük” – közölte Irina Szadovjak, Ukrajna egészségügyi miniszterhelyettese.

Anatolij Psenicsnij elmondta, hogy Kárpátalján a vörös zóna bevezetése által valamennyire csökkent a betegek száma. De még korai az öröm, a helyzet még nem stabilizálódott.

„Kárpátalján a Covid betegek csaknem 60–70%-nak van szüksége oxigénre – emelte ki Anatolij Psenicsnij. Ugyanakkor a koronavírussal kórházba került betegek között vannak olyanok, akiket ambulánsan lehetne kezelni. A diagnózis ismeretében az ember pánikba esik, vagyis a pszichológiai tényező működik. A betegek 10%-a  számára elég lenne az ambuláns kezelés.” Az orvos elmondása szerint gyakran problémát okoz, hogy számos beteg azután kerül kórházba, hogy otthon gyakran antibiotikummal kezelik önmagukat. Emiatt a kórházba kerülő koronavírus betegek gyakori problémája az antibiotikum-rezisztencia.

„Ez jelentősen bonyolítja és megnehezíti a további kezelést. Arra kérném a betegeket, hogy ne hozzanak döntést az antibiotikumok általi otthoni kezelésről a szomszédok, gyógyszerészek tanácsai alapján. Ne bízzanak az ilyen tanácsokban. Ezt csak a háziorvos határozhatja meg” – hangsúlyozta ki a tisztviselő.

Szerhij Dubrov professzor szerint az egyik általuk meglátogatott egészségügyi intézményben a betegek több mint 80%-nál nem volt indokolt a fekvőbeteg kezelés. Számos orvos pedig egyáltalán nem fogja fel, hogy a beteget pozitív Covid-teszttel is haza lehet engedni.

„Ha a betegnek nincs szüksége oxigéntámogatásra, otthon is kezelhető. Ezzel tehermentesíthetők az egészségügyi intézmények. Ezenkívül láttam, hogy a betegek majdnem 100%-a indokolatlanul kap antibiotikumot. És ez a mi pénzünk, az egészségügyi intézményé, és ami a legfontosabb – a betegek egészsége. Ami az vakcinációt illeti, nem kell tartani tőle. Az oltóanyag – a szabadság és a kollektív immunitás. Csak így tudjuk legyőzni a koronavírust” – mondta Dubrov.

Anatolij Psenicsnij elmondta, Kárpátalján jelenleg nyolc orvosi csapat dolgozik.

„Jelenleg 1254 személy van beoltva. Természetesen ez nem az a mutató, amelyet szeretnénk. Az antireklám miatt az egészségügyi dolgozók is vonakodnak az oltástól.   De azt hiszem, hamarosan minden megváltozik. Az orvosok látják, hogy kollégáik megkapják az oltást és meggondolják magukat” – jegyezte meg Psenicsnij.

Végül a tájékoztató résztvevői elmondták, hogy Kárpátalján hamarosan tizenegy   egészségügyi intézmény oxigénállomása kezdi meg működését. A telepítési munkálatokat március végéig be kell fejezni, többek között az ungvári klinikai kórházról, a tüdőbetegségek központjáról, a megyei klinikai kórházról, az infektológiai kórházáról, a beregszászi, a nagyszőlősi, az ökörmezői, munkácsi, técsői és az ungvári járási kórházakról van szó.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ