Ugrás a fő tartalomra

Koronavírus Kárpátalján: Meglepő dolog derült ki a kórházban kezelt betegekről

Március 15-én Kárpátaljára látogattak az Egészségügyi Minisztérium képviselői: Irina Szadovjak miniszterhelyettese és Szerhij Dubrov, Ukrajna Aneszteziológiai Szövetségének elnöke, professzor, az Egészségügyi Minisztérium vezető szakértője - számolt be a Kárpát.in.ua.

A látogatás célja a Covid-19 kezelési protokoll betartásának ellenőrzése, valamint az Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma hatáskörébe tartozó aktuális kérdések megvitatása, azok megoldásában való segítségnyújtás. Az Egészségügyi Minisztérium képviselői, valamint Anatolij Psenicsnij, a Kárpátaljai megyei adminisztráció egészségügyi főosztályának vezetője, találkoztak a sajtó képviselőivel.

„Áttekintjük a kórtörténeteket, megvizsgáljuk, hogy betartják-e az orvosok a kezelési protokollt, illetve minőségi ellátást nyújtanak-e. Most csak két kórházra volt időnk. Az oxigén ellátást is elemezzük” – közölte Irina Szadovjak, Ukrajna egészségügyi miniszterhelyettese.

Anatolij Psenicsnij elmondta, hogy Kárpátalján a vörös zóna bevezetése által valamennyire csökkent a betegek száma. De még korai az öröm, a helyzet még nem stabilizálódott.

„Kárpátalján a Covid betegek csaknem 60–70%-nak van szüksége oxigénre – emelte ki Anatolij Psenicsnij. Ugyanakkor a koronavírussal kórházba került betegek között vannak olyanok, akiket ambulánsan lehetne kezelni. A diagnózis ismeretében az ember pánikba esik, vagyis a pszichológiai tényező működik. A betegek 10%-a  számára elég lenne az ambuláns kezelés.” Az orvos elmondása szerint gyakran problémát okoz, hogy számos beteg azután kerül kórházba, hogy otthon gyakran antibiotikummal kezelik önmagukat. Emiatt a kórházba kerülő koronavírus betegek gyakori problémája az antibiotikum-rezisztencia.

„Ez jelentősen bonyolítja és megnehezíti a további kezelést. Arra kérném a betegeket, hogy ne hozzanak döntést az antibiotikumok általi otthoni kezelésről a szomszédok, gyógyszerészek tanácsai alapján. Ne bízzanak az ilyen tanácsokban. Ezt csak a háziorvos határozhatja meg” – hangsúlyozta ki a tisztviselő.

Szerhij Dubrov professzor szerint az egyik általuk meglátogatott egészségügyi intézményben a betegek több mint 80%-nál nem volt indokolt a fekvőbeteg kezelés. Számos orvos pedig egyáltalán nem fogja fel, hogy a beteget pozitív Covid-teszttel is haza lehet engedni.

„Ha a betegnek nincs szüksége oxigéntámogatásra, otthon is kezelhető. Ezzel tehermentesíthetők az egészségügyi intézmények. Ezenkívül láttam, hogy a betegek majdnem 100%-a indokolatlanul kap antibiotikumot. És ez a mi pénzünk, az egészségügyi intézményé, és ami a legfontosabb – a betegek egészsége. Ami az vakcinációt illeti, nem kell tartani tőle. Az oltóanyag – a szabadság és a kollektív immunitás. Csak így tudjuk legyőzni a koronavírust” – mondta Dubrov.

Anatolij Psenicsnij elmondta, Kárpátalján jelenleg nyolc orvosi csapat dolgozik.

„Jelenleg 1254 személy van beoltva. Természetesen ez nem az a mutató, amelyet szeretnénk. Az antireklám miatt az egészségügyi dolgozók is vonakodnak az oltástól.   De azt hiszem, hamarosan minden megváltozik. Az orvosok látják, hogy kollégáik megkapják az oltást és meggondolják magukat” – jegyezte meg Psenicsnij.

Végül a tájékoztató résztvevői elmondták, hogy Kárpátalján hamarosan tizenegy   egészségügyi intézmény oxigénállomása kezdi meg működését. A telepítési munkálatokat március végéig be kell fejezni, többek között az ungvári klinikai kórházról, a tüdőbetegségek központjáról, a megyei klinikai kórházról, az infektológiai kórházáról, a beregszászi, a nagyszőlősi, az ökörmezői, munkácsi, técsői és az ungvári járási kórházakról van szó.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !