Ugrás a fő tartalomra

Liberálisok: Fel kell függeszteni minden tárgyalást Ukrajna uniós és NATO-csatlakozásáról

Azonnali hatállyal fel kell függeszteni minden tárgyalást Ukrajna uniós és NATO-csatlakozásáról, amíg vissza nem vonják azt az új elnöki rendeletet, amely megtiltja, hogy a kettős állampolgárok bármilyen hivatalt betölthessenek az országban. Ez a rendelet a II. világháború legsötétebb időszakát idézi, amikor az etnikai, faji és vallási diszkrimináció több millió ember elpusztításához vezetett - olvasható a Magyar Liberális Párt közleményében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új intézkedése lehetővé teszi, hogy az ukrán nemzetbiztonság listázza a kárpátaljai magyar állampolgárokat. A kettős állampolgársággal rendelkező emberek a jövőben állami hivatalt és önkormányzati tisztséget sem tölthetnének be, pártok tagjai és fontos állami vállalatok vezetői sem lehetnek Ukrajnában. Ez a diszkrimináció a XXI. században elfogadhatatlan, ráadásul újabb erőszakhullámot indíthat meg a térségben a legalább 100 ezer főt számláló kárpátaljai magyar kisebbséggel szemben.

A Magyar Liberális Párt ezért arra kéri az Európai Uniót, a NATO tagállamait, a liberálisok európai pártcsaládját és a magyar kormányt, hogy a rendelettel szembeni tiltakozásul függesszék fel az egyeztetéseket Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásáról. Ha Ukrajna valóban csatlakozni kíván Európához és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, minimális elvárás, hogy az alapvető emberi jogokat tartsa tiszteletben, és sehogyan se korlátozza, büntesse a területén élő kisebbségeket! Megértjük, hogy Ukrajna meg kívánja védeni szuverenitását az orosz agresszióval szemben, de ez a rendelet minden tekintetben elfogadhatatlan.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke