Ugrás a fő tartalomra

Negyvennégy osztály megszüntetését tervezik a Beregszászi kistérség iskoláiban

Ukrajna-szerte elkezdődött az optimalizáció néven ismert kis létszámú osztályok megszüntetése több általános- és középiskolában. A rendelkezés Kárpátalját sem kerülte el, és különösképpen a kisebb települések intézményeit érinti - írja a Kárpátalja Ma.

A Beregszászi Kistérségben a „feketelistán” szereplő iskolák között található a Csomai Középiskola, a Gecsei Általános Iskola, az Oroszi Általános Iskola, melyek 2021 szeptemberétől elemi iskolaként működnének, továbbá a Beregszászi Esze Tamás Líceum (internátus), a Jánosi Mezőgazdasági Líceum, illetve a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium bentlakásos része.

Babják Edit, a Beregszászi Városi Tanács Oktatási Osztályának vezetője elmondta, hogy a kistérségben összesen negyvennégy osztály megszüntetését tervezik. Hangsúlyozta, hogy egyetlen oktatási intézményt sem zárnak be, csupán kevesebb osztállyal indulnak az új tanévtől. A tanulókat a szomszédos települések oktatási intézményeibe szállítaná az iskolabusz.

Az érintett iskolák igazgatói megrendüléssel fogadták a hírt a tervezett változásokról. Sebi Attila, az Oroszi Általános Iskola vezetője elmondta, hogy nemrégiben sikerült teljes mértékben felújítani az intézményt. Ha az emeleten elhelyezett felső tagozat megszűnik, és le kell zárni az egész szintet, akkor ismét költséges átalakításokat kell elvégezni a fűtésrendszerben, valamint a több éve, évtizede tartó felújítási munkálatok nagy részben hiábavalónak bizonyulnak. A rendelkezés nem csak a diákokat, hanem a tanárokat is érinti. A tanári kar egy része elveszíti munkáját, új munkahelyet pedig nem minden esetben tudnak nekik biztosítani.

Jakab Béla a Gecsei Általános Iskola igazgatója elmesélte, hogy az 1990-es években rengeteg erőfeszítésbe került az intézmény megalapítása. A kis létszámú osztályokban folytatott tanítási folyamatot inkább előnyösnek nevezte, mintsem hátránynak, hiszen kiscsoportban hatásosabban működik az ismeretek átadása. Elmondta, hogy elemi iskolaként az épület félig üresen maradna, viszont karbantartásának, fűtésének költségei megmaradnának.

"A templom és az iskola teszi faluvá a falut" – tette hozzá végül, remélve a rendelkezés felülbírálásában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke