Ugrás a fő tartalomra

Maga alatt vágja a fát Ukrajna

Online tanácskozás zajlott Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztosa, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő között. Az uniós biztos kezdeményezte megbeszélés célja az volt, Várhelyi Olivért tájékoztassák az ukrajnai kisebbségi politikáról, illetve annak hatásáról a kárpátaljai magyar közösségre.

A tanácskozás során a KMKSZ elnöke felvázolta a kárpátaljai magyarok és más ukrajnai nemzetiségek jogi helyzetének alakulását a függetlenedés óta, illetve azokat a vállalásokat, melyeket Ukrajna jogi értelemben tett a kisebbségeire vonatkozólag. Brenzovics László kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarok lojális állampolgárai Ukrajnának, támogatják az ország európai integrációs útját, illetve emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarság kiállt Ukrajna függetlenné válása mellett is. A 2014-től tapasztalható jogszűkítésekre utalva a megyei képviselő kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság több száz éve rendelkezik kiépített oktatási rendszerrel az óvodától a felsőoktatásig, amelyet az új ukrán oktatási törvény alapjaiban változtat meg és lehetetlenít el. A kárpátaljai magyar értelmiség vegzálása, szeparatizmussal való vádolások, a koholt eljárások a kárpátaljai magyarság alapítványai ellen, a negatív médiakampány a magyar közösséggel szemben megnehezítik a békés együttélést az országban. Brenzovics László a nemrégiben megjelent nemzeti kisebbségekről szóló törvény első vázlata kapcsán kiemelte, hogy a szöveg pozitív aspektusai mellett visszalépést jelent az oktatás és az anyanyelv használatára vonatkozóan az 1992-es törvényben és az Alkotmányban rögzített jogokhoz képest. A KMKSZ elnöke szerint a kárpátaljai magyarság nyitott a párbeszédre, kész arra, hogy közösen találjanak megoldást a nemzeti kisebbségek problémáira, illetve hogy közösen dolgozzanak a kisebbségi törvény szövegén, amelyre eddig nem kaptak lehetőséget.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy Ukrajna demokratikus úton haladása mindenkinek az érdekét szolgálja. Köszönetet mondott Várhelyi Olivér biztosnak, hogy szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai folyamatokat, illetve az ellene és a kárpátaljai magyarok ellen irányuló szélsőjobboldali Mirotvorec weboldal elítélését. Kiemelte, hogy a szélsőséges csoportok és nézetek hátráltatják az ország európai integrációs folyamatát. A képviselő örömmel látta, hogy az EU–Ukrajna Társulási Tanács ülésén Várhelyi Olivér egyértelműen jelezte az ukrán félnek a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának számonkérését. Az európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet a bújtatott törvénymódosításokra, melyek a nemzetközi kötelezettségvállalások ellenére zajlanak – említve a felsőoktatásról szóló törvény példáját. A képviselő – utalva a közelmúlt politikai eseményeire – a kettős állampolgárok felkutatására irányuló eljárást elfogadhatatlannak nevezte, továbbá rámutatott, hogy az európai értékekkel ellentétes az állampolgárok megkülönböztetése nemzetiségi alapon. A kárpátaljai magyar politikát érintve Bocskor Andrea kiemelte, hogy a KMKSZ több mint 30 éves fennállásával az egyik legrégebbi ukrajnai párt, amely az ország függetlensége óta töretlenül képviseli a kárpátaljai lakosok érdekeit.

Várhelyi Olivér bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztos megköszönte a hiteles tájékoztatást és elmondta, hogy felvetette a kárpátaljai magyar kisebbség problémáit az ukrán félnek a Társulási Tanács keretében. A biztos nyomatékosította, hogy Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, és hogy a nemzeti kisebbségi törvény kidolgozása során megfelelően kell szabályozzák a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat, amelyek megalkotásához szükséges a kisebbségi képviselők bevonása is. Az utóbbira az ukrán fél ígéretet tett. Várhelyi reményét fejezte ki, hogy mindebbe az ukrán fél bevonja Brenzovics László KMKSZ-elnököt is, hiszen azt, hogy mire van szükségük a nemzeti kisebbségeknek, nem láthatja át jobban senki, mint maguk a nemzeti kisebbségek: sem a Bizottság, sem Ukrajna Kormánya nincs ezzel olyan mértékben tisztában, mint ők. Ugyanilyen párbeszédre törekszik az Ukrajnában elő más nemzetiségekkel is: románokkal, lengyelekkel, bolgárokkal.

A biztos elmondta, hogy az ukrajnai kisebbségi helyzet egyre nagyobb problémává válik, amely az ország eurointegrációs útjában áll, és nemcsak az Európai Unió felé követelmény a kisebbségvédelem, de annak hiánya a NATO-hoz történő közeledést is akadályozza - olvasható Bocskor Andrea sajtóközleményében.

Közben Oleg Nyikolajenko, a Külügyminisztérium sajtószóvivője reagált Várhelyi Olivér EU-biztos és Brenzovics László KMKSZ-elnök megbeszélésére, szerinte semmi nem veszélyezteti magyar, ahogy a többi nemzetiségi kisebbség jogait sem Ukrajnában - írja a Kárpát.in.ua.

Nyikolajenko az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva kifejtette: semmi nem veszélyezteti magyar, ahogy a többi nemzetiségi kisebbség jogait sem Ukrajnában, a Külügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium párbeszédet folytat a magyar kormány képviselőivel kimerítő magyarázattal szolgálva számukra az ukrajnai oktatási folyamat szervezéséről.” Hozzátette: ellenezzük ennek a témának az átpolitizálását, a vele való bárminemű visszaélést.

A szóvivő szerint jelenleg minden alap megvan a kívánt kompromisszum eléréséhez mind kétoldalú szinten, mind az ukrán állampolgárokkal történő közvetlen együttműködést illetően.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.

A határátlépés szigorítását tervezik Ukrajnában - célkeresztben az oltatlanok

Ukrajna egészségügyi minisztériuma az államhatár átlépésének szigorítását tervezi. A koronavírus Delta-törzsének gyors terjedése miatt a be nem oltott személyek számára karantén bevezetését fontolja – közölte az RBK-Ukrajina a Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium a kötelező karantén bevezetését javasolja az Ukrajnába érkező oltatlan emberek számára. Az elővigyázatossági intézkedés 14 napig tart. Abban az esetben, ha egy hét után negatív a PCR-tesztje, nem kell letölteni a 14 napot - írja a Kárpát.in.ua. „A 18 évesnél fiatalabb ukrán állampolgárok valamint azok, akik a rendelet hatálybalépése előtt hagyták el az országot, mentesülnek a karantén alól” – közölte az elnök sajtószolgálata. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !