Ugrás a fő tartalomra

Maga alatt vágja a fát Ukrajna

Online tanácskozás zajlott Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztosa, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő között. Az uniós biztos kezdeményezte megbeszélés célja az volt, Várhelyi Olivért tájékoztassák az ukrajnai kisebbségi politikáról, illetve annak hatásáról a kárpátaljai magyar közösségre.

A tanácskozás során a KMKSZ elnöke felvázolta a kárpátaljai magyarok és más ukrajnai nemzetiségek jogi helyzetének alakulását a függetlenedés óta, illetve azokat a vállalásokat, melyeket Ukrajna jogi értelemben tett a kisebbségeire vonatkozólag. Brenzovics László kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarok lojális állampolgárai Ukrajnának, támogatják az ország európai integrációs útját, illetve emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarság kiállt Ukrajna függetlenné válása mellett is. A 2014-től tapasztalható jogszűkítésekre utalva a megyei képviselő kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság több száz éve rendelkezik kiépített oktatási rendszerrel az óvodától a felsőoktatásig, amelyet az új ukrán oktatási törvény alapjaiban változtat meg és lehetetlenít el. A kárpátaljai magyar értelmiség vegzálása, szeparatizmussal való vádolások, a koholt eljárások a kárpátaljai magyarság alapítványai ellen, a negatív médiakampány a magyar közösséggel szemben megnehezítik a békés együttélést az országban. Brenzovics László a nemrégiben megjelent nemzeti kisebbségekről szóló törvény első vázlata kapcsán kiemelte, hogy a szöveg pozitív aspektusai mellett visszalépést jelent az oktatás és az anyanyelv használatára vonatkozóan az 1992-es törvényben és az Alkotmányban rögzített jogokhoz képest. A KMKSZ elnöke szerint a kárpátaljai magyarság nyitott a párbeszédre, kész arra, hogy közösen találjanak megoldást a nemzeti kisebbségek problémáira, illetve hogy közösen dolgozzanak a kisebbségi törvény szövegén, amelyre eddig nem kaptak lehetőséget.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy Ukrajna demokratikus úton haladása mindenkinek az érdekét szolgálja. Köszönetet mondott Várhelyi Olivér biztosnak, hogy szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai folyamatokat, illetve az ellene és a kárpátaljai magyarok ellen irányuló szélsőjobboldali Mirotvorec weboldal elítélését. Kiemelte, hogy a szélsőséges csoportok és nézetek hátráltatják az ország európai integrációs folyamatát. A képviselő örömmel látta, hogy az EU–Ukrajna Társulási Tanács ülésén Várhelyi Olivér egyértelműen jelezte az ukrán félnek a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának számonkérését. Az európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet a bújtatott törvénymódosításokra, melyek a nemzetközi kötelezettségvállalások ellenére zajlanak – említve a felsőoktatásról szóló törvény példáját. A képviselő – utalva a közelmúlt politikai eseményeire – a kettős állampolgárok felkutatására irányuló eljárást elfogadhatatlannak nevezte, továbbá rámutatott, hogy az európai értékekkel ellentétes az állampolgárok megkülönböztetése nemzetiségi alapon. A kárpátaljai magyar politikát érintve Bocskor Andrea kiemelte, hogy a KMKSZ több mint 30 éves fennállásával az egyik legrégebbi ukrajnai párt, amely az ország függetlensége óta töretlenül képviseli a kárpátaljai lakosok érdekeit.

Várhelyi Olivér bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztos megköszönte a hiteles tájékoztatást és elmondta, hogy felvetette a kárpátaljai magyar kisebbség problémáit az ukrán félnek a Társulási Tanács keretében. A biztos nyomatékosította, hogy Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, és hogy a nemzeti kisebbségi törvény kidolgozása során megfelelően kell szabályozzák a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat, amelyek megalkotásához szükséges a kisebbségi képviselők bevonása is. Az utóbbira az ukrán fél ígéretet tett. Várhelyi reményét fejezte ki, hogy mindebbe az ukrán fél bevonja Brenzovics László KMKSZ-elnököt is, hiszen azt, hogy mire van szükségük a nemzeti kisebbségeknek, nem láthatja át jobban senki, mint maguk a nemzeti kisebbségek: sem a Bizottság, sem Ukrajna Kormánya nincs ezzel olyan mértékben tisztában, mint ők. Ugyanilyen párbeszédre törekszik az Ukrajnában elő más nemzetiségekkel is: románokkal, lengyelekkel, bolgárokkal.

A biztos elmondta, hogy az ukrajnai kisebbségi helyzet egyre nagyobb problémává válik, amely az ország eurointegrációs útjában áll, és nemcsak az Európai Unió felé követelmény a kisebbségvédelem, de annak hiánya a NATO-hoz történő közeledést is akadályozza - olvasható Bocskor Andrea sajtóközleményében.

Közben Oleg Nyikolajenko, a Külügyminisztérium sajtószóvivője reagált Várhelyi Olivér EU-biztos és Brenzovics László KMKSZ-elnök megbeszélésére, szerinte semmi nem veszélyezteti magyar, ahogy a többi nemzetiségi kisebbség jogait sem Ukrajnában - írja a Kárpát.in.ua.

Nyikolajenko az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva kifejtette: semmi nem veszélyezteti magyar, ahogy a többi nemzetiségi kisebbség jogait sem Ukrajnában, a Külügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium párbeszédet folytat a magyar kormány képviselőivel kimerítő magyarázattal szolgálva számukra az ukrajnai oktatási folyamat szervezéséről.” Hozzátette: ellenezzük ennek a témának az átpolitizálását, a vele való bárminemű visszaélést.

A szóvivő szerint jelenleg minden alap megvan a kívánt kompromisszum eléréséhez mind kétoldalú szinten, mind az ukrán állampolgárokkal történő közvetlen együttműködést illetően.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ