Ugrás a fő tartalomra

Smihal: mentesítsék minden felelősség alól a koronavírus elleni vakcinák gyártóit

Ukrajnában keddre több mint 9600 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ami 2850-nel több a megelőző napinál, és ismét sokan, több mint 260-an haltak bele a betegségbe egy nap alatt.

A múlt héten is folyamatosan nagymértékben nőtt a napi fertőzöttszám az országban, csak a hétvégén csökkent, aminek az az oka, hogy hétvégenként kevesebb beteg fordul orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

A kedden közölt adatok alapján az elmúlt napban 9642 új esettel 1 477 190-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 264-gyel 28 697-re. Eddig 1 232 209-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint háromezerrel 216 284-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban most a korábbiaknál kevesebb, 2005 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban számuk többször négyezer fölött volt.

A legtöbb új beteget, 1065-öt ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. A megyeszékhelyen, Lviv (Lemberg) városában öt újabb kórházat készülnek megnyitni Covid-betegek fogadására, mert telítettek az egészségügyi intézmények súlyos betegekkel - közölte Andrij Szadovij polgármester kedden a Facebookon. Szavai szerint kezdetnek 366 ággyal bővítenének. Közölte, hogy jelenleg 652 beteget ápolnak kórházban, többségüknek oxigéntámogatásra van szükségük.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján még hozzátette, Lvivben úgy döntöttek, hogy az iskolák 5-9. osztályaiban távoktatásra térnek át.

Denisz Smihal miniszterelnök törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben kezdeményezi, hogy mentesítsék minden felelősség alól a következményekért a koronavírus elleni vakcinák gyártóit, a forgalmi engedélyek tulajdonosait, valamint az oltást végző egészségügyi alkalmazottakat - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. A törvénytervezet szövege szerint Ukrajna ezzel a COVAX nemzetközi kezdeményezés feltételeit teljesíti. A COVAX-on keresztül már jóváhagytak Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer-vakcinát, ami még nem érkezett meg az országba. Egyelőre egyfajta oltóanyaggal rendelkeznek, félmillió dózissal az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcinából.

Az egészségügyi tárca keddi közlése szerint eddig 62 083-an kapták meg az oltást az országban, közülük hétfőn 8928-an. Az oltásokat az elmúlt napon 193 mobil csapat végezte. Eddig 265 601-en iratkoztak fel várólistára, számuk egy nap alatt több mint nyolcezerrel nőtt.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Pattanásig feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között

Az elmúlt héten látványos csapatösszevonásba kezdett az orosz hadsereg az ukrán határon, az oroszbarát felkelők által ellenőrzött terület határán. Hogy pontosan hány katonát vezényeltek a térségbe, arról ellentmondóak az információk. Az ukrán vezérkari főnök  a kijevi parlamentben a héten huszonhét zászlóaljról beszélt, ez akár tizenötezer katonát is jelenthet. Nyugati források viszont ugyanekkor még csak 3-4 ezer orosz katona összevonásáról beszéltek. Az orosz hadsereg március utolsó hetében máshol is aktív volt, például három atomfegyvert is kilőni képes tengeralattjárót vezényeltek az Északi-tengerre. Rendszeresek továbbá az orosz légierő szokatlan manőverei is. A híradások szerint NATO gépei csak hétfőn tíz alkalommal szálltak fel gyanúsan közeledő orosz gépek miatt Kelet- és Észak-Európa fölött. Ami az orosz-ukrán összecsapásokat illeti, március végén váltak keményebbekké, így a tavaly nyár óta tartó viszonylagos nyugalom véget érni látszik. A múlt héten olyan nap is volt, amikor

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele