Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna számára élet-halál kérdése az országimázs

Egy „modern, dinamikus, szabad és sokféle” Ukrajna képét hirdeti az a weboldal, amelyet a közelmúltban indított el a kijevi külügyminisztérium. Az oldal elsősorban a külföldi befektetőket, turistákat és diákokat próbálja megszólítani az üzleti lehetőségek, látnivalók és tanulmányi ösztöndíjak bemutatásával - tudatta a Szabad Európa.

A hivatalos weboldal egy nagyobb kampány része, amelyhez részben a brit külügyminisztérium adott támogatást az ukrán külügynek. Az egyik szervező, Volodimir Seiko külügyminisztériumi tisztviselő szerint Ukrajnáról olyan pontatlan kép alakult ki külföldön, hogy az ország imázsának javítására már állami beavatkozásra van szükség.

A nyugati köztudatban Ukrajna elsősorban három dolog miatt vált nevezetessé, ezek közül egyik sem nevezhető kedvezőnek. Sokan emlékeznek még a 35 évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófára, ami máig meghatározza az országról alkotott képet. Ezt követően a nyugati hírolvasók ingerküszöbét a 2004-es narancsos forradalom, majd a 2013-14-es, Majdan néven ismert megmozdulások érték el. Az oroszbarát Janukovics-rezsim bukását követte a Krím-félsziget orosz megszállása, és a máig tartó kelet-ukrajnai konfliktus.

„Janukovics bukása óta Ukrajna számára élet-halál kérdése az országimázs és a kulturális diplomácia” – fogalmazott Jarina Kljucskovszkak startégiai kommunikációs tanácsadó. Elmondása szerint Ukrajna megítélését nemcsak a 2014 óta megnövekedett instabilitás rontja, hanem az a „több milliárd dolláros információs háború is”, amelyet Oroszország indított Ukrajna befeketítésére. Az országról alkotott képet nem javította az sem, amikor 2019-ben a kijevi kormány belekeveredett az amerikai választásokkal kapcsolatos botrányba, amely Donald Trump első impeachmentjéhez vezetett.

A most indított kampány szervezői előtt több nyugati ország saját, nagy múltú kulturális diplomáciai szervezetei állnak példaként: olyanok, mint az Amerikai Tanácsok, a Brit Tanács, a francia Societe General vagy a német Goethe Intézetek. Hasonló kulturális diplomáciai szervezet megteremtésére korábban is voltak kísérletek Ukrajnában, ám ezek általában a politikai akarat hiánya miatt elsikkadtak.

Kézzel fogható, bár világpolitikai szinten csekély eredménye eddig csak a hasonló célú civil kezdeményezéseknek volt, példa erre az Ukraine World nevű portál elindítása, amelyet a főszerkesztő, Volodimir Jarmolenko elmondása szerint az ukrán kultúra népszerűsítésére és „a nyugatellenes propaganda és dezinformáció ellensúlyozására” hoztak létre 2014-ben.

Jarmolenko a Szabad Európának úgy nyilatkozott, ha csak politikáról és gazdaságról beszélnek a kultúra helyett, az nem segíti az ország megismerését. Elmondása szerint az ukrán kultúra és történelem máig alig ismert a korábbi orosz elnyomás hatása miatt. Volodimir Seiko, az állami Ukrajna Most kampány egyik felelőse szintén azt mondta: a világ Ukrajna-képét máig nagyrészt Oroszország határozza meg.

Abban mindketten egyetértenek, hogy az ukrán nemzeti identitás még nem szilárdult meg igazán. Szerintük Ukrajna etnikai és kulturális sokfélesége az egyik sarokköve lehet az ország modern identitásának: példaként említik a kárpátaljai magyarságot, a krími tatár közösséget, a román és bolgár kisebbségeket, valamint az ország jelentős zsidó kulturális örökségét.

A sokszínűséget az Ukrajna Most kampány is hangsúlyozza a turistáknak szóló oldalakon. A gazdag kulturális örökségnél azonban valószínűleg nehezebb lesz eladni Ukrajnát, mint befektetőbarát országot. A brit Future Brand tanácsadócég szerint ahhoz, hogy egy országra vonzó befektetési célpontként tekintsenek, „magabiztosságot, befolyásosságot, politikai stabilitást, haladó gazdasági szemléletet, innovációt, megbízhatóságot” kell sugároznia. Ukrajna, bár a kritériumok egy részének megfelel, sokat veszít a jogállam gyengesége és a nehézkes bürokráciát behálózó korrupció miatt.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ