Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna számára élet-halál kérdése az országimázs

Egy „modern, dinamikus, szabad és sokféle” Ukrajna képét hirdeti az a weboldal, amelyet a közelmúltban indított el a kijevi külügyminisztérium. Az oldal elsősorban a külföldi befektetőket, turistákat és diákokat próbálja megszólítani az üzleti lehetőségek, látnivalók és tanulmányi ösztöndíjak bemutatásával - tudatta a Szabad Európa.

A hivatalos weboldal egy nagyobb kampány része, amelyhez részben a brit külügyminisztérium adott támogatást az ukrán külügynek. Az egyik szervező, Volodimir Seiko külügyminisztériumi tisztviselő szerint Ukrajnáról olyan pontatlan kép alakult ki külföldön, hogy az ország imázsának javítására már állami beavatkozásra van szükség.

A nyugati köztudatban Ukrajna elsősorban három dolog miatt vált nevezetessé, ezek közül egyik sem nevezhető kedvezőnek. Sokan emlékeznek még a 35 évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófára, ami máig meghatározza az országról alkotott képet. Ezt követően a nyugati hírolvasók ingerküszöbét a 2004-es narancsos forradalom, majd a 2013-14-es, Majdan néven ismert megmozdulások érték el. Az oroszbarát Janukovics-rezsim bukását követte a Krím-félsziget orosz megszállása, és a máig tartó kelet-ukrajnai konfliktus.

„Janukovics bukása óta Ukrajna számára élet-halál kérdése az országimázs és a kulturális diplomácia” – fogalmazott Jarina Kljucskovszkak startégiai kommunikációs tanácsadó. Elmondása szerint Ukrajna megítélését nemcsak a 2014 óta megnövekedett instabilitás rontja, hanem az a „több milliárd dolláros információs háború is”, amelyet Oroszország indított Ukrajna befeketítésére. Az országról alkotott képet nem javította az sem, amikor 2019-ben a kijevi kormány belekeveredett az amerikai választásokkal kapcsolatos botrányba, amely Donald Trump első impeachmentjéhez vezetett.

A most indított kampány szervezői előtt több nyugati ország saját, nagy múltú kulturális diplomáciai szervezetei állnak példaként: olyanok, mint az Amerikai Tanácsok, a Brit Tanács, a francia Societe General vagy a német Goethe Intézetek. Hasonló kulturális diplomáciai szervezet megteremtésére korábban is voltak kísérletek Ukrajnában, ám ezek általában a politikai akarat hiánya miatt elsikkadtak.

Kézzel fogható, bár világpolitikai szinten csekély eredménye eddig csak a hasonló célú civil kezdeményezéseknek volt, példa erre az Ukraine World nevű portál elindítása, amelyet a főszerkesztő, Volodimir Jarmolenko elmondása szerint az ukrán kultúra népszerűsítésére és „a nyugatellenes propaganda és dezinformáció ellensúlyozására” hoztak létre 2014-ben.

Jarmolenko a Szabad Európának úgy nyilatkozott, ha csak politikáról és gazdaságról beszélnek a kultúra helyett, az nem segíti az ország megismerését. Elmondása szerint az ukrán kultúra és történelem máig alig ismert a korábbi orosz elnyomás hatása miatt. Volodimir Seiko, az állami Ukrajna Most kampány egyik felelőse szintén azt mondta: a világ Ukrajna-képét máig nagyrészt Oroszország határozza meg.

Abban mindketten egyetértenek, hogy az ukrán nemzeti identitás még nem szilárdult meg igazán. Szerintük Ukrajna etnikai és kulturális sokfélesége az egyik sarokköve lehet az ország modern identitásának: példaként említik a kárpátaljai magyarságot, a krími tatár közösséget, a román és bolgár kisebbségeket, valamint az ország jelentős zsidó kulturális örökségét.

A sokszínűséget az Ukrajna Most kampány is hangsúlyozza a turistáknak szóló oldalakon. A gazdag kulturális örökségnél azonban valószínűleg nehezebb lesz eladni Ukrajnát, mint befektetőbarát országot. A brit Future Brand tanácsadócég szerint ahhoz, hogy egy országra vonzó befektetési célpontként tekintsenek, „magabiztosságot, befolyásosságot, politikai stabilitást, haladó gazdasági szemléletet, innovációt, megbízhatóságot” kell sugároznia. Ukrajna, bár a kritériumok egy részének megfelel, sokat veszít a jogállam gyengesége és a nehézkes bürokráciát behálózó korrupció miatt.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !