Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna szerint Irán el akarja titkolni, hogy miért lőtte le tavaly az ukrán utasszállítót

Több mint egy év után, szerdán kiadta végleges jelentését a 2020 januárjában lelőtt ukrán utasszállító gép ügyében az iráni polgári légiközlekedési hatóság, mely szerint a rosszul beállított radar és a légvédelem kezelője hibája miatt történt a szerencsétlenség. Az ukránok szerint viszont a jelentés nem más, mint cinikus kísérlet arra, hogy eltitkolják a gépük lelövésének valódi okát, és nem fogják engedni, hogy Irán elkerülje a felelősségre vonást – írja az MTI-re hivatkozva a telex.hu.

Az iráni jelentés szerint a gépet a légvédelem kezelőjének a tévedése miatt azonosították ellenséges célpontként Teherán közelében, és két rakétát lőttek ki rá. A jelentés szerint a polgári légiirányítóknak nem volt szerepük a légvédelmi üteg által elkövetett hibában. Az már a tavaly júniusban kiadott előzetes jelentésből is kiderült, hogy az iráni Polgári Légiközlekedési Szervezet hivatalos álláspontja szerint a légvédelmi radar téves beállítása, illetve a légvédelem kezelője és a parancsnokai közötti kommunikáció hiánya okozta a szerencsétlenséget.

„A taktikai relokációt követően az érintett légvédelmi egység emberi hiba miatt nem állította át az irányító rendszert, így a kezelő a repülőtértől délnyugati irányból, viszonylag kis magasságból közeledő repülő tárgyat ellenséges célpontként azonosította. A kezelő – anélkül, hogy erre utasítást kapott volna a parancsnoki központtól – ellenséges célpontként azonosította a tárgyat, és a tervezett eljárástól eltérve rakétá(ka)t lőtt ki az utasszállítóra” – áll a végleges jelentésben.

Az ukránok ugyanakkor láthatóan nincsenek megelégedve a magyarázattal, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Facebookon úgy fogalmazott, hogy amit a szerdán közzétett jelentésben láttak, az nem más, mint cinikus kísérlet arra, hogy eltitkolják a gépük lelövésének valódi okát. Azt is hozzátette, hogy nem engedik meg Iránnak, hogy eltitkolja az igazságot, és elkerülje a bűntett miatti felelősséget.

Kuleba szerint az iráni vizsgálat nem a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően folyt, nem vették figyelembe az Ukrajna által átadott bizonyítékokat, és szelektív következtetéseket vontak le. Ukrajna és egy független ENSZ-vizsgáló korábban több kérdést is felvetett azzal kapcsolatban, hogy a gépet nem véletlenül, hanem inkább szándékosan lőtték le. Az ENSZ februárban azt közölte, hogy az iráni kormány magyarázatai belső ellentmondásokat tartalmaztak. Ukrán ügyészek szándékos emberölés miatt indítottak saját nyomozást a szerencsétlenség ügyében.

A MAU ukrán légitársaság gépét az iráni forradalmi gárda lőtte le 2020. január 8-án röviddel azután, hogy a gép felszállt a teheráni repülőtérről. A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 176 személy, közötte az ukrán személyzet kilenc tagja életét vesztette. Az iráni vezetés napokig tagadta, hogy ők lőtték le a gépet, miután pedig elismerték a dolgot, még hetekig tartó huzavona kellett ahhoz, hogy hajlandóak legyenek kártérítést fizetni az áldozatokért, és kiadják a feketedobozokat.

Az iráni kormány azt mondta, hogy végzetes hibáról volt szó, de azzal védekeztek, hogy a hadsereg riadókészültségben volt, miután pár nappal korábban egy amerikai drón megölte Bagdadban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni forradalmi gárda magas rangú parancsnokát. Az irániak esetleges válaszcsapásoktól tartottak, miután a dróntámadásra megtorlásul rakétákat lőttek ki olyan iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoztak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug