Ugrás a fő tartalomra

Életbe léptek az új büntetési tételek: brutális bírságok jönnek Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a közlekedési szabálysértésekért kiszabható bírságok összegeinek nagymértékű növeléséről szóló törvényt, amelynek értelmében egyebek mellett a gyorshajtásért járó pénzbírság a korábbi hatszorosára, az ittas vezetésért járó akár ötszörösére is növekedhet. A Legfelső Tanács képviselői február 16-án szavazták meg a járművezetők adminisztratív és büntetőjogi felelősségének emelését. A változások március 17-én léptek életbe. – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua.

Az elnök által aláírt törvény értelmében az ittas vezetésért kiszabható pénzbírság összege a jelenlegi 10,2 ezer hrivnya helyett 17-től 51 ezer hrivnyáig terjedhet, ismétlődés esetén 3-tól 10 évig terjedhető jogosítvány-bevonással és járműelkobzással terhelve. A gyorshajtás pénzbüntetése a jelenlegi 510 hrivnya helyett 3,4 ezer hrivnyáig terjedhet 50 kilométer per óra sebességtúllépés esetén lakott területen.

A bírság össze 510 hrivnyára nő a következő esetekben: biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztás, motorkerékpár bukósisak nélküli vezetése, rendszámtábla megvilágításának a hiánya, mobiltelefon használata vezetés közben, útkereszteződésre és tömegközlekedési eszközök megállóira vonatkozó szabályok megsértése, jelzőlámpa tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, előzési szabályok megsértése. Az elsőbbség meg nem adása mentő-, rendőr- vagy tűzoltóautónak 680 hrivnyával büntethető. Balesetveszélyes helyzet okozása 1445 hrivnya bírsággal jár. Járművezetés bevont jogosítvány esetén 20 400 hrivnya pénzbüntetést von maga után.

A gyalogosok és kerékpárosok szabálysértési bírságai is emelkedtek. Ha például a gyalogos tiltott helyen megy át az úttesten, a mostani 51 hrivnya helyett 255-öt fog kifizetni. Ha a kerékpáros balesetveszélyes helyzetet idéz elő, 850 hrivnya büntetéssel kell számolnia. Amennyiben a kétkerekű vezetője ittas állapotban sérti meg a közlekedési szabályokat, a büntetése 680 hrivnya lesz.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.