Ugrás a fő tartalomra

Életbe léptek az új büntetési tételek: brutális bírságok jönnek Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a közlekedési szabálysértésekért kiszabható bírságok összegeinek nagymértékű növeléséről szóló törvényt, amelynek értelmében egyebek mellett a gyorshajtásért járó pénzbírság a korábbi hatszorosára, az ittas vezetésért járó akár ötszörösére is növekedhet. A Legfelső Tanács képviselői február 16-án szavazták meg a járművezetők adminisztratív és büntetőjogi felelősségének emelését. A változások március 17-én léptek életbe. – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua.

Az elnök által aláírt törvény értelmében az ittas vezetésért kiszabható pénzbírság összege a jelenlegi 10,2 ezer hrivnya helyett 17-től 51 ezer hrivnyáig terjedhet, ismétlődés esetén 3-tól 10 évig terjedhető jogosítvány-bevonással és járműelkobzással terhelve. A gyorshajtás pénzbüntetése a jelenlegi 510 hrivnya helyett 3,4 ezer hrivnyáig terjedhet 50 kilométer per óra sebességtúllépés esetén lakott területen.

A bírság össze 510 hrivnyára nő a következő esetekben: biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztás, motorkerékpár bukósisak nélküli vezetése, rendszámtábla megvilágításának a hiánya, mobiltelefon használata vezetés közben, útkereszteződésre és tömegközlekedési eszközök megállóira vonatkozó szabályok megsértése, jelzőlámpa tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, előzési szabályok megsértése. Az elsőbbség meg nem adása mentő-, rendőr- vagy tűzoltóautónak 680 hrivnyával büntethető. Balesetveszélyes helyzet okozása 1445 hrivnya bírsággal jár. Járművezetés bevont jogosítvány esetén 20 400 hrivnya pénzbüntetést von maga után.

A gyalogosok és kerékpárosok szabálysértési bírságai is emelkedtek. Ha például a gyalogos tiltott helyen megy át az úttesten, a mostani 51 hrivnya helyett 255-öt fog kifizetni. Ha a kerékpáros balesetveszélyes helyzetet idéz elő, 850 hrivnya büntetéssel kell számolnia. Amennyiben a kétkerekű vezetője ittas állapotban sérti meg a közlekedési szabályokat, a büntetése 680 hrivnya lesz.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté