Ugrás a fő tartalomra

A NATO és az USA is felsorakozik Ukrajna mellett Moszkvával szemben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden felajánlotta az Egyesült Államok teljes támogatását Ukrajnának az Oroszországgal fennálló konfliktusában, miközben a NATO felszólította Moszkvát, hogy állítsa le az ukrán határon történő katonai csapatösszevonását - írja a Napi.hu.

"Az Egyesült Államok szilárdan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett" - mondta Blinken a Reuters beszámolója szerint, aki mindössze néhány héttel első európai útja után tért vissza Brüsszelbe. Az amerikai külügyminiszter azt is közölte, hogy folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Kijev egy napon csatlakozhasson a NATO-hoz.

Blinken találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, jelezve, hogy erősek a diplomáciai kapcsolatok a két ország között és készek azt tovább mélyíteni. Az európai "hetek" külügyminiszterei elítélték az orosz csapatok számának növelését az ukrán-orosz határon a Donyec-medence területén. A Nyugat szerint megmagyarázhatatlan az orosz agresszió és indokolatlannak tartják ezt a katonai lépést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz csatlakozva, aki korábban találkozott Kulebával, Blinken azt mondta, hogy a Kreml 2014 óta - amikor konfliktus kitört Ukrajna és Oroszország között - a legnagyobb létszámú haderő-átcsoportosításáthajtja végre.

"Az elmúlt hetekben Oroszország több ezer harcképes katonát vezényelt Ukrajna határaihoz, ez a legnagyobb orosz csapatösszevonás a Krím 2014-es illegális annektálása óta" - mondta Stoltenberg.

"Oroszországnak véget kell vetnie ennek a katonai felvonulásnak Ukrajnában és környékén, fel kell hagynia a provokációkkal és azonnal deeszkalálnia kell [a konfliktust]" - mondta Stoltenberg a Kulebával tartott sajtótájékoztatóján.

Oroszország azt mondta, hogy saját belátása szerint mozgatja erőit, többek között védelmi céllal, és az ukrajnai Krím annektálása óta rendszeresen azzal vádolja a NATO-t, hogy destabilizálja Európát a Baltikumban és Lengyelországban végrehajtott csapaterősítéseivel. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a NATO azt tervezi, hogy 40 ezer katonát és 15 ezer harcijárművet telepít az orosz területek közelébe. A nyugati szövetség tagadja ezeket az állításokat.

Oroszország kedden az Egyesült Államokat is "ellenfélnek" nevezte, és felszólította az amerikai hadihajókat, hogy tartsák távol magukat a Fekete-tengeren stratégiailag fontos helyen fekvő Krímtől, ahol egyre gyakrabban járőröznek a NATO-szövetségesek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke