Ugrás a fő tartalomra

A NATO katonai hadgyakorlatra készül Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők szombaton közölték, hogy néhány hónap múlva közös katonai gyakorlatot tartanak a NATO csapataival. Ez a lépés várhatóan további feszültséget fog kelteni Ukrajna és Oroszország között, Moszkvával már korábban közölte, hogy ellenzi az orosz határ közelében tartott gyakorlatokat – írja a Reuters cikkére hivatkozva a Telex.

A néhány hónapon belül megtartott gyakorlatokon legalább öt NATO-tagország több mint ezer katonája fog részt venni az ukrán fegyveres erők szombati közleménye szerint. „Különösen védekezési akciókat fognak majd gyakorolni, majd egy olyan offenzívát, amelynek a célja egy olyan határmenti terület integritásának visszaállítása, amit egy ellenséges szomszédos ország agressziónak tett ki” – áll a közleményben. A gyakorlatok pontos idejét nem közölték.

A NATO csütörtökön aggasztónak nevezte azokat a híreket, miszerint Oroszország egyre több katonát vezényel a kelet-ukrajnai térség közelébe. A Kreml pénteken kijelentette, hogy a NATO-csapatok Ukrajnába telepítése tovább fokozhatja az évek óta tartó háborús konfliktust a régióban. „Nagyon ijesztő a helyzet a Donyec-medencében” – mondta a Kreml szóvivője. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, aki háborúzni akar a medencében, az szét fogja rombolni Ukrajnát.

Az ukrán hadsereg és az Oroszország által támogatott szeparatisták között 2014-ben kitört kelet-ukrajnai háborúban Kijev becslései szerint már több mint 14 ezeren haltak meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök pénteken beszélt egymással, a beszélgetés során természetesen szóba került a Donyec-medencei konfliktus is. Biden biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását az évek óta húzódó orosz agresszióval szemben.

Februárban Ukrajna felajánlotta a NATO-nak, hogy repüléseikhez és műveleteihez használják a Krím-félsziget fölötti légteret. Március végén négy ukrán katona halt meg Kelet-Ukrajnában, Kijev a „donyecki köztársaság” milíciáját tette felelőssé ezért, szerintük orvlövészek lőtték hátba a katonákat. Az oroszajkú szakadárok ezt visszautasították, szerintük a katonák aknákra léptek. Az incidens után Oroszország újabb csapatokat vezényelt az orosz-ukrán határra. Emiatt az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága a legmagasabb készültségi szintet rendelte el csapatainál.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté