Ugrás a fő tartalomra

A NATO lehet a megoldás a kárpátalja magyarok problémájára?

A Blikk-talk keretében Gyarmati Istvánnal biztonságpolitikai szakértővel beszélgettek a Magyarország és Ukrajna közötti ellentétről.

Lezárható-e a júniusi NATO-csúcson a Magyarország és Ukrajna közötti ellentét, ami a kárpátaljai magyarok nyelvhasználata miatt alakult ki?

- Ezt nagyon egyszerű lezárni, de erre nem Brüsszelben vagy Washingtonban, hanem Kijevben kerülhet sor, az Európai Unió elvárásainak megfelelően. Nagyon egyszerű módosításokat kellene beépíteni a nyelvtörvénybe, de erre nem sok hajlandóság mutatkozik.

Szokványos, hogy egy katonai szövetség elé kerül egy kisebbség kérdésének az ügye? A NATO egészen más ügyekben szokta aktivizálni magát.

– Igen, mivel az Észak-atlanti Szövetség egy katonai-politikai szervezet, ahol ugyanúgy érvényesülnek az euroatlanti jogállamisági követelmények, mint az Európai Unió szervezetében. Fontos kimondani, hogy a kárpátaljai ügy mellett ugyanúgy előkerülnek majd a magyar jogállamisággal kapcsolatos negatív folyamatok is.

Bekerül a kárpátaljai kérdés az ülés végén a zárónyilatkozatba?

– A NATO nyíltan nem fog beleavatkozni. Nem jósolható meg előre, nevesítve lesz-e a probléma, de mivel a fentebb említett jogállamisággal kapcsolatban Magyarország és Lengyelország helyzete is előkerül, ez amúgy is napirenden lesz.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke