Ugrás a fő tartalomra

A tojás, az olaj és a cukor árát vizsgálja a monopóliumellenes bizottság

Ukrajna Monopóliumellenes Bizottsága (AMKU) vizsgálja a kiskereskedelmi ár növekedésének természetét egyes élelmiszeripari termékek, a cukor, a tojás és a növényi olaj esetében – közölte Olha Piscsanszka, a bizottság elnöke, akit az AMKU sajtószolgálata nyomán a zn.ua idéz.

„Most a tojásnál, a cukornál és a napraforgóolajnál vizsgáljuk a kiskereskedelmi ár emelkedésének természetét. A cukorral kapcsolatban már megkezdtük a nyomozást. A többi terméket illetően tisztázzuk, melyik szakaszon történt az elsődleges drágulás. Ez lehet a gyártó, a beszállító vagy a kereskedő szintje. Meghatározzuk, hogy az üzleti vállalkozásoknak voltak-e objektív okai erre, és hogy ennek az áremelkedésnek van-e piaci alapja” – közölte az AMKU vezetője.

Piscsanszka jelezte, hogy a termékek árát a piac határozza meg, az állami szabályozó feladata pedig a tisztességes verseny betartásának ellenőrzése. A bizottság az árak észszerűségét kizárólag a versenyjog prizmáján keresztül vizsgálja.

A bizottság adatai szerint az év eleje óta 10 db tojás ára 17,4%-kal 32,3 hrivnyára emelkedett, míg a napraforgóolajé 13,0%-kal 47,6 hrivnyára literenként, a cukoré 10,7%-kal 23,1 hrivnyára kilogrammonként.

(Kárpátalja)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke