Ugrás a fő tartalomra

A vezérkari főnök szerint az ukrán hadsereg "Európa védőpajzsa"

Az ukrán fegyveres erők az utóbbi évek során Európa valódi védőpajzsává váltak, Ukrajna pedig tevékenyen hozzájárul az euroatlanti biztonság erősítéséhez – írta Ruszlan Homcsak vezérezredes, hadsereg-főparancsnok a NATO megalakulása 72. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatában.

Mint a vezérkari főnök közleményében emlékeztetett, 2014 februárjában a második világháború után először sértették meg a nemzetközileg elismert határokat, amikor Oroszország ideiglenesen megszállta és erőszakkal próbálta annektálni Krímet és Szevasztopolt, megszállta egy szuverén állam területét, és véres háborút indított. 

Ez nemcsak egyesítette az ukránokat az alattomos megszállókkal szembeni ellenállásban, hanem meggyőzte őket a NATO-ba történő belépés szükségességéről – mutatott rá.

Homcsak szerint ma az ukrán fegyveres erők tevékenyen együttműködnek a NATO-val a védelmi reform minden területén. Az együttműködés fő irányai a katonai párbeszéd erősítése stratégiai szinten, együttműködés a Fekete-tengeri régióban, a csapatok felkészítésére irányuló kollektív intézkedések, beleértve a NATO-hadgyakorlatokon való részvételt, információcserét és a soknemzetiségű NATO-irányításban való részvételt - írja a Kárpát.in.ua.

„Országunk belépése a NATO-ba nemcsak Ukrajnát erősíti meg, hanem az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO) is. Az ukrán Fegyveres Erők az utóbbi évek során Európa valódi védőpajzsává váltak, Ukrajna pedig tevékenyen hozzájárul az euroatlanti biztonság erősítéséhez – zárta nyilatkozatát Ruszlan Homcsak.

Ukrajna partnersége a NATO-val nagyon fontos

Közben Andrij Taran védelmi miniszter kijelentette: a teljes jogú NATO-tagság továbbra is Ukrajna stratégiai prioritása marad, ami alkotmányban van rögzítve, és amire szükség van az orosz agresszióval való szembenállásban-

Mint a tárcavezető rámutatott, 2021 tavaszán Ukrajna ismét meggyőződött arról, hogy nincs alternatívája az európai és euratlanti integrációnak. 

„A globális fenyegetésekkel, mint az Oroszország agresszív, a nemzetközi világ és stabilitás számára komoly kihívást jelentő politikájával és cselekedeteivel való szembenállásban rendkívül fontos a partnerségünk a NATO-val” – hangsúlyozta.

Taran szerint az elmúlt évben Ukrajna jelentős mértékben előrehaladt a NATO-tagsági kritériumoknak történő megfelelésben. Jelenleg különösen időszerűek és fontosak Ukrajna számára a kollektív biztonsággal kapcsolatos kérdések – mondta. Megjegyezte, hogy a kibővített NATO-partnerségi státus a többi között lehetőséget teremt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete által tartott hadgyakorlatok tervezésében és lefolytatásában való jelentősebb részvételre.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug