Ugrás a fő tartalomra

Amerika kész támogatni Ukrajnát az "orosz agresszióval szemben"

Az Amerikai Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát az orosz agresszió fokozódása esetén. Erről Lloyd Austin amerikai védelmiminiszter tett ígéretet ukrán kollégájával, Andrij Tarannal való telefonbeszélgetése során.

Austin és Taran az elmúlt másfél hónapban másodszor tárgyaltak arról, hogyan lehetne megerősíteni Ukrajna és az Egyesült Államok közötti együttműködést a biztonság és a védelem területén.

Az ukrán védelmiminiszter ezúttal tájékoztatta beszélgetőtársát az ideiglenesen megszállt donyecki és luhanszki területek, a Krímben és Ukrajna államhatára körüli demarkációs vonalon kialakult helyzet katonai-politikai vonatkozásairól. Az ukrán védelmiminiszter kitért a március 26-án történtekre is, amikor Sumi település közelében az ukrán oldalon négy katona életét vesztette.

Andrij Taran továbbá kihangsúlyozta a biztonsági helyzet rendszerszintű eszkalálódását az érintett területeken. Ukrajna védelmi minisztere szerint az Orosz Föderáció valójában a tűzszünethez sem ragaszkodik.

Lloyd Austin aggodalmának adott hangot Oroszország legutóbbi fellépése miatt, és biztosította ukrán kollégáját arról, kész támogatni Ukrajnát a Donyec-medencében és a Krímben zajló orosz agresszióval szemben.

Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió fokozódása esetén az Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát, és nem engedi megvalósítani az "Orosz Föderáció Ukrajna felé irányuló agresszív törekvéseit" - írja az UNIAN hírügynökség.

"Ukrajna és az Egyesült Államok védelmi tárcáinak vezetői szinten zajló stratégiai párbeszédje dinamikusan fejlődik. Az amerikai partnerek aktívan kezdeményezik a kapcsolatfelvételt, és őszinte aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Oroszország az Ukrajna körüli helyzet súlyosbítására tesz kísérleteket. Az amerikai kolléga mai felhívása élénk demonstráció az Egyesült Államok proaktív álláspontjáról, amely támogatja a szuverenitást és Ukrajna területi integritásának helyreállítását célzó lépéseket "- mondta Andriy Taran.

Az UNIAN megjegyzi, Ukrajna és az Egyesült Államok védelmiminiszterei az együttműködés fokozásának konkrétumairól is tárgyaltak a biztonság és a védelem területén.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke