Ugrás a fő tartalomra

Amerika kész támogatni Ukrajnát az "orosz agresszióval szemben"

Az Amerikai Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát az orosz agresszió fokozódása esetén. Erről Lloyd Austin amerikai védelmiminiszter tett ígéretet ukrán kollégájával, Andrij Tarannal való telefonbeszélgetése során.

Austin és Taran az elmúlt másfél hónapban másodszor tárgyaltak arról, hogyan lehetne megerősíteni Ukrajna és az Egyesült Államok közötti együttműködést a biztonság és a védelem területén.

Az ukrán védelmiminiszter ezúttal tájékoztatta beszélgetőtársát az ideiglenesen megszállt donyecki és luhanszki területek, a Krímben és Ukrajna államhatára körüli demarkációs vonalon kialakult helyzet katonai-politikai vonatkozásairól. Az ukrán védelmiminiszter kitért a március 26-án történtekre is, amikor Sumi település közelében az ukrán oldalon négy katona életét vesztette.

Andrij Taran továbbá kihangsúlyozta a biztonsági helyzet rendszerszintű eszkalálódását az érintett területeken. Ukrajna védelmi minisztere szerint az Orosz Föderáció valójában a tűzszünethez sem ragaszkodik.

Lloyd Austin aggodalmának adott hangot Oroszország legutóbbi fellépése miatt, és biztosította ukrán kollégáját arról, kész támogatni Ukrajnát a Donyec-medencében és a Krímben zajló orosz agresszióval szemben.

Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió fokozódása esetén az Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát, és nem engedi megvalósítani az "Orosz Föderáció Ukrajna felé irányuló agresszív törekvéseit" - írja az UNIAN hírügynökség.

"Ukrajna és az Egyesült Államok védelmi tárcáinak vezetői szinten zajló stratégiai párbeszédje dinamikusan fejlődik. Az amerikai partnerek aktívan kezdeményezik a kapcsolatfelvételt, és őszinte aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Oroszország az Ukrajna körüli helyzet súlyosbítására tesz kísérleteket. Az amerikai kolléga mai felhívása élénk demonstráció az Egyesült Államok proaktív álláspontjáról, amely támogatja a szuverenitást és Ukrajna területi integritásának helyreállítását célzó lépéseket "- mondta Andriy Taran.

Az UNIAN megjegyzi, Ukrajna és az Egyesült Államok védelmiminiszterei az együttműködés fokozásának konkrétumairól is tárgyaltak a biztonság és a védelem területén.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.