Ugrás a fő tartalomra

Avakov lehet Ukrajna új ura?

Arszen Avakov belügyminiszter az egyetlen olyan politikus Ukrajnában, aki a 2014-es Euromajdan óta a helyén van. Túlélt két államfőt és négy miniszterelnököt, elfogyasztott öt főügyészt. Befolyását tekintve már-már vetekszik az elnökkel, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint ő lehet az ország következő kormányfője.

Arszen Avakov a belügyi tárca élére közvetlenül a véres eseményekbe átcsapó Euromajdan után került. 2014. február 27. óta tölti be mostani pozícióját. Ő az egyetlen, aki Petro Porosenko korábbi államfő környezetéből a helyén tudott maradni a 2019-es elnökválasztás után is. Amikor Volodimir Zelenszkij elsöprő támogatottsággal elfoglalta az elnöki széket, azt mondták, hogy Avakov csak hat hónapig marad a posztján, amíg a kormányzó Nép Szolgája pártban meg nem találják a legrátermettebb személyt a belügyminisztérium irányítására. Azóta eltelt közel két év, és a mai napig keresik az utódját. Vagy csak arról van szó, s ez a valószínűbb, hogy egyszerűen nincs olyan szereplője az ukrán politikának, aki jobban kezében tudná tartani a rendvédelmi hatóságok gyeplőjét.

Egy miniszter esetében nem elhanyagolható szempont, hogy milyen a viszonya az államfővel. Hatványozottan igaz mindez a belügyminiszterre. Volodimir Feszenko politológus úgy látja, Avakov sokkal lojálisabb Zelenszkijhez, mint volt az elődjéhez. Avakov egyik interjújában egyenesen manipulátornak nevezte Porosenkót. Avakovnak is megvoltak a maga botrányai, de az elmúlt időszakban látványosan kerüli a konfliktusokat. Ennek fő oka az lehet, hogy politikai befolyásának a további növekedésével számol, s felesleges lenne vitát szítani nem is annyira a minisztertársaival, mintsem a mögöttük álló, igen befolyásos lobbicsoportosulásokkal, melyeknek a segítségére még nagy szüksége lehet. Elég régóta van benne a nagypolitikában, hogy tudja, az emocionális kirohanások helyett sokkal előnyösebb a gyakorlatiasság, kifizetődőbb a pragmatizmus.

Amikor legutóbb Avakovról kérdezték a miniszterelnököt, Denisz Smihal kijelentette: nincs olyan tényező, ami a miniszter távozását követelné, s ameddig nem fejeződik be teljesen a belügyi szféra reformja, felesleges is beszélni a menesztéséről. Az ukrán rendfenntartó rendszer strukturális átalakításának a folyamata 2015-ben, az amerikai rendszerre szabott új Nemzeti Rendőrség felállításával kezdődött. Az átalakítást számos botrány zavarta meg, megesett, hogy ártatlan emberek életét is kioltották a rendőrök, véletlenül kiskorút ért halálos lövedék. Egy Kijev melletti elhibázott műveletben, ahol kommandósok és rendőrök estek egymásnak, öt járőr vesztette életét. Mindezek ellenére Avakov mégis a posztján maradhatott.

Ezek az események is megerősítik, hogy Arszen Avakov nehézsúlyú szereplője az ukrán belpolitikának, csak kevesen mernek ujjat húzni vele. Bennfentesek azt is tudni vélik, hogy a belügyminiszternek a különböző képviselőcsoportok soraiban egy teljes frakcióra való embere van a törvényhozásban.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Ruszlan Bortnik egyenesen Denisz Smihal lehetséges utódjának nevezte Avakovot. Az elemző úgy látja, legkésőbb nyáron meneszthetik a mostani kormányfőt, hogy csökkentsék a társadalmi elégedetlenséget.

Bortnik tökéletes kormányfőnek tartja Avakovot, aki képes a rend, a fegyelem garantálására, és a Nyugat sem emelne kifogást ellene. Az egyetlen dolog, ami ellene szólhat, az a konkurencia, amit személye kormányfőként jelentene Zelenszkijre nézve.

Régóta téma az is, hogy Avakov új pártot alakít. Ennek az alapjait már lerakta a parlamentben, sokakat ő mozgat a háttérből, s az orosz nyelv státuszáról szóló közelmúltbeli kijelentése arra utalhat, hogy egyéni politikai nézet kialakítására törekszik. Ugyan Avakov az egyik kezdeményezője volt az ellenzéki, oroszbarát média megfojtásának, de mindeközben nem utasította el az orosz nyelvű média jelenlétét, csak politikailag szabná át annak hátterét, a mostani hatalmi elit szolgálatába állítva. Avakov azt mondta az orosz nyelvről zajló vitában, hogy az nem kizárólag Oroszországé, szerinte evidens, hogy az államnyelv az ukrán, de az orosz nyelv és az orosz nyelvkultúra nagymértékben az ukránoké is, ezért nem kellene arról lemondani. Nem kell ecsetelni, hogy kijelentése szimpátiát válthat ki az oroszul beszélők több milliós táborában.

Ám mindemellett nem árt azt sem leszögezni, hogy Avakov jelenleg a legelutasítottabb politikusok egyike. A Razumkov közvélemény-kutató központ felmérése szerint 12 százalékos a bizalmi indexe, a megkérdezettek 76 százaléka nem bízik benne, persze a mindenkori belügyminiszter csak ritkán kedvence az átlagszavazónak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.