Ugrás a fő tartalomra

Avakov lehet Ukrajna új ura?

Arszen Avakov belügyminiszter az egyetlen olyan politikus Ukrajnában, aki a 2014-es Euromajdan óta a helyén van. Túlélt két államfőt és négy miniszterelnököt, elfogyasztott öt főügyészt. Befolyását tekintve már-már vetekszik az elnökkel, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint ő lehet az ország következő kormányfője.

Arszen Avakov a belügyi tárca élére közvetlenül a véres eseményekbe átcsapó Euromajdan után került. 2014. február 27. óta tölti be mostani pozícióját. Ő az egyetlen, aki Petro Porosenko korábbi államfő környezetéből a helyén tudott maradni a 2019-es elnökválasztás után is. Amikor Volodimir Zelenszkij elsöprő támogatottsággal elfoglalta az elnöki széket, azt mondták, hogy Avakov csak hat hónapig marad a posztján, amíg a kormányzó Nép Szolgája pártban meg nem találják a legrátermettebb személyt a belügyminisztérium irányítására. Azóta eltelt közel két év, és a mai napig keresik az utódját. Vagy csak arról van szó, s ez a valószínűbb, hogy egyszerűen nincs olyan szereplője az ukrán politikának, aki jobban kezében tudná tartani a rendvédelmi hatóságok gyeplőjét.

Egy miniszter esetében nem elhanyagolható szempont, hogy milyen a viszonya az államfővel. Hatványozottan igaz mindez a belügyminiszterre. Volodimir Feszenko politológus úgy látja, Avakov sokkal lojálisabb Zelenszkijhez, mint volt az elődjéhez. Avakov egyik interjújában egyenesen manipulátornak nevezte Porosenkót. Avakovnak is megvoltak a maga botrányai, de az elmúlt időszakban látványosan kerüli a konfliktusokat. Ennek fő oka az lehet, hogy politikai befolyásának a további növekedésével számol, s felesleges lenne vitát szítani nem is annyira a minisztertársaival, mintsem a mögöttük álló, igen befolyásos lobbicsoportosulásokkal, melyeknek a segítségére még nagy szüksége lehet. Elég régóta van benne a nagypolitikában, hogy tudja, az emocionális kirohanások helyett sokkal előnyösebb a gyakorlatiasság, kifizetődőbb a pragmatizmus.

Amikor legutóbb Avakovról kérdezték a miniszterelnököt, Denisz Smihal kijelentette: nincs olyan tényező, ami a miniszter távozását követelné, s ameddig nem fejeződik be teljesen a belügyi szféra reformja, felesleges is beszélni a menesztéséről. Az ukrán rendfenntartó rendszer strukturális átalakításának a folyamata 2015-ben, az amerikai rendszerre szabott új Nemzeti Rendőrség felállításával kezdődött. Az átalakítást számos botrány zavarta meg, megesett, hogy ártatlan emberek életét is kioltották a rendőrök, véletlenül kiskorút ért halálos lövedék. Egy Kijev melletti elhibázott műveletben, ahol kommandósok és rendőrök estek egymásnak, öt járőr vesztette életét. Mindezek ellenére Avakov mégis a posztján maradhatott.

Ezek az események is megerősítik, hogy Arszen Avakov nehézsúlyú szereplője az ukrán belpolitikának, csak kevesen mernek ujjat húzni vele. Bennfentesek azt is tudni vélik, hogy a belügyminiszternek a különböző képviselőcsoportok soraiban egy teljes frakcióra való embere van a törvényhozásban.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Ruszlan Bortnik egyenesen Denisz Smihal lehetséges utódjának nevezte Avakovot. Az elemző úgy látja, legkésőbb nyáron meneszthetik a mostani kormányfőt, hogy csökkentsék a társadalmi elégedetlenséget.

Bortnik tökéletes kormányfőnek tartja Avakovot, aki képes a rend, a fegyelem garantálására, és a Nyugat sem emelne kifogást ellene. Az egyetlen dolog, ami ellene szólhat, az a konkurencia, amit személye kormányfőként jelentene Zelenszkijre nézve.

Régóta téma az is, hogy Avakov új pártot alakít. Ennek az alapjait már lerakta a parlamentben, sokakat ő mozgat a háttérből, s az orosz nyelv státuszáról szóló közelmúltbeli kijelentése arra utalhat, hogy egyéni politikai nézet kialakítására törekszik. Ugyan Avakov az egyik kezdeményezője volt az ellenzéki, oroszbarát média megfojtásának, de mindeközben nem utasította el az orosz nyelvű média jelenlétét, csak politikailag szabná át annak hátterét, a mostani hatalmi elit szolgálatába állítva. Avakov azt mondta az orosz nyelvről zajló vitában, hogy az nem kizárólag Oroszországé, szerinte evidens, hogy az államnyelv az ukrán, de az orosz nyelv és az orosz nyelvkultúra nagymértékben az ukránoké is, ezért nem kellene arról lemondani. Nem kell ecsetelni, hogy kijelentése szimpátiát válthat ki az oroszul beszélők több milliós táborában.

Ám mindemellett nem árt azt sem leszögezni, hogy Avakov jelenleg a legelutasítottabb politikusok egyike. A Razumkov közvélemény-kutató központ felmérése szerint 12 százalékos a bizalmi indexe, a megkérdezettek 76 százaléka nem bízik benne, persze a mindenkori belügyminiszter csak ritkán kedvence az átlagszavazónak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.