Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán csirkehús-termelés megtorpanásából Európa húzhat hasznot

A járványhelyzet ellenére 2020-ban csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás. Az év második felében azonban olyan válságtünetek mutatkoztak, ami csökkenést vetít előre az idei évre. Ilyesmire évtizedek óta nem volt példa Ukrajnában: az elmúlt 20 évben 70-szeresére nőtt a csirkehús-előállítás. Az ukrán termelés megtorpanásából Európa húzhat hasznot - olvasható az Agrárágazaton megjelent elemzésben.

2021-ben az ukrán csirkehús-termelés és -export várhatóan először fog csökkenést mutatni. Ukrajna legnagyobb csirkehús-előállítója (MHP) a növekvő költségek és a csökkenő haszon miatt már nem bővül tovább, az ország második legnagyobb feldolgozója pedig csődbe ment. Ezen felül a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) is sújtja a baromfiágazatot. Az újabb kitörések megakadályozzák, hogy Ukrajna teljesítse a 2021-es uniós kvótáját – elemeznek az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakemberei.

2020 folyamán Ukrajna több madárinfluenzás esetet is regisztrált. Emiatt számos exportpiac részlegesen vagy teljesen bezárult az ország előtt, ideértve a jövedelmező uniós piacot is. Ukrajna illetékes állatorvosi hatósága csak néhány célországban volt képes enyhítéseket kiharcolni a regionalizáció jegyében. A HPAI-kitörések 2021-ben is folytatódtak, és még csak most kezdődik a tavaszi madárvonulás.

Ukrajna takarmányigényéhez képest csekély szójababot termel, és azt is javarészt exportálja. Ez a takarmányfehérje 2020-ban hatalmas dráguláson ment át, de a gabonafélék is 30-50 százalékkal többe kerülnek. A takarmányköltségek a termelési ráfordítások közel 60 százalékát teszik ki, ezért egy ilyen mértékű drágulásnak a csirkehús értékesítési árában is meg kellene jelennie. Csakhogy ez utóbbi alig változott. A csökkenő profit a termelés visszafogásához vezetett, különösen a kisebb piaci szereplők körében. A rossz gazdálkodási gyakorlat és a pénzügyi védőháló hiánya miatt Ukrajna második legnagyobb csirkehús-termelője (Complex Agromars) teljesen leállt a termeléssel. A vállalat 2020 decemberében csődbe ment.

A termelési nehézségek ellenére az ukrán csirkéseknek meglehetősen sikeres év volt 2020. A problémák többsége az év vége felé csúcsosodott ki. Ukrajna csirkehús-exportja nőtt 2020-ban, annak ellenére, hogy az EU piaca hosszabb időre bezárult. A gyártók ekkor átmenetileg növelték a fagyasztott húskészleteket, majd a felesleg utat talált a világpiacra. Ukrajna jelentősen növelte jelenlétét Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában. A volt Szovjetunió közép-ázsiai országai gyorsan növekvő exportpiacnak bizonyultak. A belső fogyasztásra sem hatott a Covid-19. A szállodák és éttermek bezárásával a kiskereskedelemben nőtt meg a csirkehús forgalma.

Európa legnagyobb beszállítója volt Ukrajna 2018-ban, amit a szabadkereskedelmi kvóták ügyes értelmezésével ért el. (Egy szabályozási kiskapu kihasználásával csontos csirkemellből 2 év alatt 15-szörösére nőtt az export a mennyiséget.) A kereskedelem-politikai korrekciót követően 2019-ben és 2020-ban a harmadik szállítói helyen stabilizálta magát Brazíliát és Thaiföldet követve a sorban. Az Ukrajnából származó baromfihús mennyisége 2019-ben 134 ezer tonna volt, ami 2020-ban 109 ezer tonnára csökkent az EU Bizottság becslése szerint (ebből 115, illetve 78,5 ezer tonna a csirke.)

Az EU szempontjából is fontos Ukrajna, a harmadik legnagyobb felvevőpiac. Az ide szállított baromfihús-mennyisége 2019-ben 178 ezer tonna volt, ez 2020-ban ugyanolyan mértékben csökkent, mint az import (-18%), 146 ezer tonna lett. Azaz az ország az EU-val szemben nettó importőrnek számít csirkehúsból. Idén ez az egyenleg még inkább az EU javára billen el. Ukrajna szemszögéből nézve ugyanis az unió a legfőbb beszerzési forrás. 2021-ben továbbra is elsősorban olcsó belsőségeket és feldolgozási alapanyagot fognak importálni, kifelé viszont prémium csirkedarabokat és egész madarakat szállítanak. Ukrajna fő exportpiaca továbbra is a Közel-Kelet, az EU, Kína és Észak-Afrika. Mivel a feldolgozók folyamatosan igénylik az alapanyagot, az ország idén az import növelésére fog kényszerülni – összegeznek az elemzők. Ez jó hír a 2020 folyamán hatalmas fagyasztotthús-készletet felhalmozó unió számára. Íme, egy kis reménysugár a felesleg zökkenőmentes levezetésére!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke