Ugrás a fő tartalomra

Babják Zoltán fontos bejelentést tett a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban

A COVID-19 elleni oltási kampány 2021. március 13-án kezdődött és öt szakaszban zajlik. A mai állapotok szerint a beregszászi családorvosi központ munkatársai összesen 600 személy oltottak be CoviShield, 34 főt pedig CoronaVac vakcinával - tudatta Babják Zoltán.

Az első szakaszban a mobil csoport tagjai végezték a védőoltások beadását, míg a többi szakasz folyamán az oltópontok, illetve a mobil csoport szakemberei végzik ezt. Az I. és II. szakasz során a medikusok és az egészségügyi rendszer intézményeiben dolgozók, a 80 év felettiek, a szociális munkások, a lelkipásztorok,  kapják meg a vakcinát, továbbá megkezdődött azon közoktatási dolgozók oltása, akiket bevonnak a ZNO, a külső független tudásfelmérés lebonyolításába, illetve azon lakossági csoportokba tartozók is megkapják a vakcinát, akik korlátozottan mobilisek - írta közösségi oldalán a Beregszászi kistérség polgármestere. 

Beoltottak például: 134 fő 80 év feletti és 8 fő 70-79 év közötti személyt; 217 egészségügyi dolgozót; az egészségügyi intézmények 32 adminisztratív munkatársát; 101 katonát; 54 szociális munkást; a bennlakásos intézmények 4 munkatársát; 34 pedagógust. 

A III. és IV. szakaszt tekintve minden jelentkező beiratkozhat oltásra a családorvosoknál, a Gyija alkalmazás révén, vagy az egészségügyi tárca „forró” telefonvonalán. Amikor eljön azon csoport oltásának ideje, amelyhez az adott személy tartozik, felveszi vele a kapcsolatot a családorvos, s egyeztetik a vakcinázás konkrét időpontját. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ezekben az esetekben tagadható meg a katonai behívó átvétele

Ukrajnában a katonai behívó hadiállapot idején bárhol kézbesíthető, beleértve éjszakai klubokat, közúti ellenőrző pontokat és benzinkutakat, de azt nem adhatja át bárki, és vannak esetek, amikor megtagadható az átvétele – közölte kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál jogi szakértőkre hivatkozva, számolt be a Kárpát.in.ua. A katonai behívó kézbesítésének helyét a törvény nem szabályozza, csak azoknak a hivatalos személyeknek a jegyzékét határozza meg, akik átadhatják azt. Egyes esetekben azonban a hadköteles személy megtagadhatja a területi toborzóközpont által kiállított behívó átvételét. Hogy milyen esetekben tagadható meg a katonai behívó átvétele, azt a hírportálnak Andrij Novak, a Miller ügyvédi iroda ügyvédje és Anna Orzsehovszka, az Ukrán Ügyvédek Szövetségének ügyvédje ismertette. Mint a két jogász kifejtette, az érintett személynek mindenekelőtt meg kell indokolnia, hogy miért utasítja vissza a behívó átvételét, és miért nem írja alá a kézbesítésről szóló igazolást. A behívó

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Mozgósíthatják a katonai tapasztalat nélküli állampolgárokat Ukrajnában

Nem tiltja törvény a katonai tapasztalat nélküli állampolgárok mozgósítását Ukrajnában. Ugyanakkor megfelelő kiképzés nélkül nem küldhetőek a harci területekre. A TSN összefoglalója szerint a védelmi minisztérium kötelezi a katonai egységek parancsnokait a minőségi felkészítésre, valamint az oktatás teljességére. Az aktív harci cselekmények miatt a kiképzést 7-től 20 napig terjedő intervallumra rövidítették az országban - tudatta a Kárpátalja ma. Felkészítés hiányában a szakértők azt tanácsolják, hogy a mozgósított személyek nyújtsanak be jelentést a parancsnokukhoz, melyben a megfelelő kiképzést kérik. Ha valakit kiképzés nélkül küldenek a frontra, az alábbi segélyvonalakat hívhatja: 0-800-500-410, 0-800-500-442 vagy 044-454-44-99. Az nv.ua szerint a segélyvonalak jelenleg túlterheltek. Olekszij Noszov ügyvéd beszámolója szerint ha „nem megfelelő kiképzésben vettek rész a hadköteles polgárok, nem minden esetben lehet felelősségre vonni az illetékeseket, mivel a büntető törvénykönyvbe

Lövések dördültek Badalónál

A munkácsi határőrség badalói kirendeltségének járőreinek figyelmeztető lövéseket kellett leadniuk ismeretlen személyekre, akik hétezer doboz cigarettát próbáltak átvinni a Tiszán keresztül Magyarországra - írta a Kárpáti Igaz Szó a határőrség Facebook-oldalán megjelent közleményre hivatkozva. A lövéseket hallva a csempészek „szállítmányukat” hátrahagyva elmenekültek a helyszínről. A 200 ezer hrivnya értéket meghaladó cigarettát a határőrség bázisára szállították, ahonnan az ilyenkor szokásos módon a vámszolgálat raktárába továbbítják. Jelenleg is tart a csempészek személyazonosságának felkutatása.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij felszólította a Nyugatot, hogy kivétel nélkül zárja le a határait minden orosz állampolgár előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, ha megtiltják az orosz állampolgároknak a nyugati országokba való belépést, azzal megakadályozhatják, hogy az Oroszországi Föderáció ukrán területeket "annektáljon" - írta az RBK-Ukrajina hírportál a The Washington Post hírére hivatkozva. Zelenzkij szerint a határzár azért fontos szankció, mert "az oroszok más földjét veszik birtokba, ezért a saját világukban kell élniük, amíg nem változtatnak a filozófiájukon". Hangsúlyozta: ennek a döntésnek azokra az oroszokra is vonatkoznia kell, akik már nyugati országokban tartózkodnak. "Akármilyenek is az oroszok ... térjenek vissza Oroszországba. Akkor meg fogják érteni és azt fogják mondani: "ennek a háborúnak semmi köze hozzánk. Az egész lakosságot nem lehet felelőssé tenni, ugye?". Talán. De a lakosság ezt a kormányt választotta, és nem harcol ellene, nem vitatja a döntései, nem szólal fel ellene" - jegyezte meg az ukrán elnök. Szerinte így kiderülhet, hogy