Ugrás a fő tartalomra

Botrányos törvénytervezetet hagyott jóvá az ukrán kormány

A kormány szerdai ülésén törvénytervezetet hagyott jóvá a mezőgazdasági földbirtokok méretének növeléséről, amely elfogadása esetén lehetővé tenné a korábban az embereknek juttatott kisebb szomszédos földtulajdonrészek kisajátítását – írta a strana.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua.

Mint a kiadvány elemző cikkében rámutatott, a botrányos rendelkezéseket tartalmazó törvénytervezet megengedi a nagy földbirtokok tulajdonosainak, hogy akkor is a sajátjukhoz csatolják a kisebb szomszédos földrészlegeket, ha azoknak tulajdonosaik vannak. A jogszabálytervezet még azt is lehetővé tenné, hogy amennyiben a nagybirtokosnak nem sikerül megállapodásra jutnia a kisbirtok tulajdonosával, például megvennie a földtulajdonrészt, úgy bíróságon követelheti annak kisajátítását a maga javára. A tervezet indokolása szerint mindez a farmergazdák boldogulását szolgálja, mivel az átlagosan 4 hektáros földtulajdonrészbe nem érdemes beruházni mezőgazdasági technikai eszközöket vagy technológiákat, mert az előállított termékek önköltsége csak nagyobb földbirtokok esetében csökkenthető. Ráadásul a korábban mezőgazdasági földtulajdonrészhez jutottak közül nagyon sokan nem is művelik a részlegeiket, amelyeket ezért – a törvénytervezet logikája szerint – „nem bűn” egy nagyobb, jövedelmező birtokhoz csatolni.

A kérdésben a strana.ua hírportálnak nyilatkozó Rosztiszlav Kravec, a Kravec és társai ügyvédi iroda vezetője elmondta, hogy a törvénytervezet, elfogadása esetén, kinyithatja Pandora szelencéjét. Ukrajnában ugyanis beindulhat a kisebb földtulajdonrészek kisajátításának folyamata, a többi között a kézi vezérlésű bíróságok révén – vélekedett. Mint emlékeztetett, a törvénytervezet szövege úgy van megfogalmazva, hogy a földrészleg tulajdonosa még abban az esetben sem fogja megkapni a parcellája valós értékének megfelelő összeget, ha sikerül megállapodásra jutnia nagybirtokos szomszédjával. A készülő jogszabály – mutatott rá – hatályon kívül helyezné azt a törvényi rendelkezést, amely lehetővé teszi farmergazdálkodás folytatását teszi lehetővé az államtól kapott 2 hektáros mezőgazdasági földterületen. Itt arról a 2 hektárról van szó, amelyre a jelenleg hatályos törvény szerint minden ukrán állampolgár jogosult attól függetlenül, hogy falun vagy városban él – közölte a jogi szakértő.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Visszavonták a magyar állampolgárságot egy kárpátaljai családtól

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke visszavonta a magyar állampolgárságot a beregkisfaludi születésű Lupák Györgytől (névmódodosítás előtti neve: Lupák Jurij Mihajlovics), az ilonacai születésű Lupák Miroszlávától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Miroszláva Rosztiszlávivna), az iloncai születésű Lupák Lillától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Lilla Jurijivna) és szintén az iloncai születésű Lupák Ivannától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Ivanna Jurijinva) - olvasható a Magyar Közlönyben. A magyar állampolgárságról szóló törvény értelmében a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított húsz év elteltével. Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró sze

Végre lépéseket tesz az EU a kárpátaljai magyarság védelmében?

Az Európai Parlament Hagyományos és Nyelvi Kisebbségekkel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja legutóbbi ülésén az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét tárgyalta, melyen a résztvevő EP-képviselők megdöbbenve fogadták  a kárpátaljai magyarokat ért újabb jogszűkítésekről, atrocitásokról szóló beszámolókat. Az ülés kapcsán a képviselők aggályaiknak hangot adva levélben fordultak Josep Borrellhez, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez. A levélre érkezett válaszból kiderül, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet és az EU-Ukrajna bilaterális kapcsolatokban szót emel a kárpátaljai magyarok védelmében. A Kisebbségi Munkacsoport március 25-i ülésén tárgyalta a kárpátaljai magyarok aktuális helyzetét, az őket ért jogszűkítéseket, atrocitásokat, az ellenük és képviselőik ellen irányuló negatív médiapropagandát, politikai nyomásgyakorlást, szélsőjobboldali nacionalisták általi fenyegetettségeket, megfélemlítéseket, különös tekintettel egy európa

Csernobil: újabb katasztrófára számíthatunk?

Minden jel arra utal, hogy a csernobili atomerőmű reaktora ismét elkezdett izzani, ami hatalmas veszélyt jelenthet és akár katasztrófa is lehet belőle. 35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, a csernobili atomerőmű-baleset, ahol a reaktor felrobbanásának következtében szinte visszafordíthatatlan kárt eredményező, felfoghatatlan mértékű sugárszennyezés érte a környezetet. A katasztrófa helyszínéül szolgáló területet azóta egy óriási betonszarkofág fedi, de a The Sun cikke alapján úgy látszik, hogy még mindig van mitől félnünk - írja a Promotions.hu. Magától elkezdett izzani a csernobili atomerőmű betemetett reaktora, ami valószínűleg az üzemanyag száradása miatt lehet, de pontos választ még nem sikerült találniuk a tudósoknak a jelenségre. Egyedül az tűnik biztosnak, hogy mindenki aggódik, mivel ha túlzottan felerősödnek a fissziós folyamatok, akár hatalmas mennyiségű atomenergia is felszabadulhat – vagyis újabb szörnyűség történhet.

Magyarország nem támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását

Magyarország részt vesz az Európai Unió jövőjéről most kezdődő vitában, mert úgy látja, az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, de nem akar európai egyesült államokat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón Gulyás Gergely értékelése szerint van egy karakteresen közép-európai jövőkép az EU-ról és ennek elfogadása az európai projekt sikerének záloga. Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásáról azt mondta, amíg Ukrajna a nyelvtörvényt nem változtatja meg, addig Magyarország blokkolni fogja a NATO-val való párbeszédet, és így tenne az uniós csatlakozással is, de annak rövid távon amúgy sincs realitása. (MTI)

Aggasztó eredményt tettek közzé kutatók Csernobilról

Még mindig sugárszennyezettek a csernobili 1986-os atomkatasztrófa környékén növekvő haszonnövények - derült ki az Exeteri Egyetem kutatásából . Az Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a búza, rozs, zab és árpa sugárzóizotóp-koncentrációja (stroncium-90 és / vagy cézium-137) az ukrajnai határértékek felett van bőven majdnem a vizsgált minták felében.  A kutatók a tűzifaégetés utáni hamumintákat is megvizsgálták, itt is rengeteg mintában találtak határérték feletti stroncium-90-et. A szakértők azért a stroncium-90-et keresték leginkább, mert ez található olyan formában a talajban, amit a növények is fel tudnak venni. Az ukrán kormány már 2013 óta nem monitorozza a sugárzó izotóp mennyiségét a területen, a mostani kutatás, amit az exeteriek a Greenpeace-szel közösen végeztek, megmutatja, hogy igenis kellene továbbra is figyelni. Főleg azért is, mert a tűzifának használt faanyagot a helyiek tényleg el is égetik. Az eredmények azért is aggasztóa