Ugrás a fő tartalomra

Botrányos törvénytervezetet hagyott jóvá az ukrán kormány

A kormány szerdai ülésén törvénytervezetet hagyott jóvá a mezőgazdasági földbirtokok méretének növeléséről, amely elfogadása esetén lehetővé tenné a korábban az embereknek juttatott kisebb szomszédos földtulajdonrészek kisajátítását – írta a strana.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua.

Mint a kiadvány elemző cikkében rámutatott, a botrányos rendelkezéseket tartalmazó törvénytervezet megengedi a nagy földbirtokok tulajdonosainak, hogy akkor is a sajátjukhoz csatolják a kisebb szomszédos földrészlegeket, ha azoknak tulajdonosaik vannak. A jogszabálytervezet még azt is lehetővé tenné, hogy amennyiben a nagybirtokosnak nem sikerül megállapodásra jutnia a kisbirtok tulajdonosával, például megvennie a földtulajdonrészt, úgy bíróságon követelheti annak kisajátítását a maga javára. A tervezet indokolása szerint mindez a farmergazdák boldogulását szolgálja, mivel az átlagosan 4 hektáros földtulajdonrészbe nem érdemes beruházni mezőgazdasági technikai eszközöket vagy technológiákat, mert az előállított termékek önköltsége csak nagyobb földbirtokok esetében csökkenthető. Ráadásul a korábban mezőgazdasági földtulajdonrészhez jutottak közül nagyon sokan nem is művelik a részlegeiket, amelyeket ezért – a törvénytervezet logikája szerint – „nem bűn” egy nagyobb, jövedelmező birtokhoz csatolni.

A kérdésben a strana.ua hírportálnak nyilatkozó Rosztiszlav Kravec, a Kravec és társai ügyvédi iroda vezetője elmondta, hogy a törvénytervezet, elfogadása esetén, kinyithatja Pandora szelencéjét. Ukrajnában ugyanis beindulhat a kisebb földtulajdonrészek kisajátításának folyamata, a többi között a kézi vezérlésű bíróságok révén – vélekedett. Mint emlékeztetett, a törvénytervezet szövege úgy van megfogalmazva, hogy a földrészleg tulajdonosa még abban az esetben sem fogja megkapni a parcellája valós értékének megfelelő összeget, ha sikerül megállapodásra jutnia nagybirtokos szomszédjával. A készülő jogszabály – mutatott rá – hatályon kívül helyezné azt a törvényi rendelkezést, amely lehetővé teszi farmergazdálkodás folytatását teszi lehetővé az államtól kapott 2 hektáros mezőgazdasági földterületen. Itt arról a 2 hektárról van szó, amelyre a jelenleg hatályos törvény szerint minden ukrán állampolgár jogosult attól függetlenül, hogy falun vagy városban él – közölte a jogi szakértő.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !