Ugrás a fő tartalomra

Diétás menü és kolbász tilalom - így változik az iskolai étkeztetés

A kormány április 7-én jóváhagyta az iskolák, valamint a gyermekek üdültetésével és rehabilitációjával foglalkozó intézmények új étkeztetési normáit.

A legjelentősebb változások között szerepel a kolbász, virsli, halkonzerv használatának tilalma, valamint a só, a cukor és a zsír mennyiségének korlátozása. Viktor Ljasko országos tiszti főorvos szerint ezek a változások megelőzik a gyermekeknél a túlsúly és elhízás, valamint a szív- és érrendszeri betegség kialakulását, számolt be a Szlovo i Gyilo.

Szerhij Skarlet, oktatási és tudományos miniszter elmondása szerint ma az iskolások mindössze 7%, a szülők 10%-a elégedett az iskolai étkeztetési rendszerrel - írja a Kárpát.in.ua.

Az elmúlt évben a költségvetésből több mint 400 millió UAH-t költöttek az iskolai étkeztetés reformjára, amit főképpen az étkezdék és étkezési egységek berendezésének beszerzésére használtak fel. Körülbelül 100 milliót a helyi költségvetések finanszíroztak, nyilatkozta Szerhij Skarlet, oktatási és tudományos miniszter az Ukrinform-nak adott interjújában.

Az oktatási intézményeknek lehetőségük lesz kiválasztani a számukra megfelelő étkeztetési modellt: közétkeztetés, az intézmény élelmiszer-egysége bérbe adása, a gyermekek önerőből való étkeztetése. Ki kell hangsúlyozni azt is, hogy az új szabályok előírják, hogy kötelező az orvosi igazolás alapján speciális táplálkozást igénylő gyermekek étkeztetésének megszervezése. A szabványokat az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelően módosították.  Az új normák csak az iskolai étkeztetési reform első szakaszát jelentik, és sikeresen lezárultak. A reformot az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka kezdeményezésére 2019-ben indították el. Tavaly augusztusban elfogadták az iskolai étkeztetési rendszer reformjára vonatkozó intézkedési tervet – közölte a Szlovo i Gyilo.

A First lady Facebook-oldalán közölte: ezen túl a gyermekek által elfogyasztott cukor mennyisége 2-2,5 lesz kevesebb, azaz 7,5 gramm egy étkezés során, a gyümölcs mennyisége étkezésenként több mint 100 g lesz; a kenyér mennyiségét 30-50 g-ra csökkentették; növelték a hús mennyiségét heti két adagra, 70 g, 100 g vagy 120 g, a gyermekek életkorától függően; az étlap kialakításakor növelték a tejtermékek számát, számolt be az Ukrinform.

Jevhen Klopotenko kulináris szakértő és szakács Facebook-oldalán arról írt, hogy néhol jogalkotási szinten még mindig a szovjet időkben bevezetett rendszer létezik, és ezért nem tudott eddig változást bevezetni az iskolai étkeztetési rendszerben, mivel a régi normák voltak hatályban. Most a kormány új szabályzatot fogadott el, és ez hatással lesz arra, hogy mit esznek a gyermekek napközben az iskolában. Jevhen Klopotenko megjegyezte, hogy az új normák szerint egyes fűszereket megengedtek, megnövelték a gyümölcs és a hús mennyiségét, csökkentették a kenyér, a só és a cukor mennyiségét a gyermekek étrendjében.

A híres séf az „Új iskolai étkeztetés CultFood” című társadalmi projekt alapítója. A program célja az egészséges étkezési kultúra színvonalának emelése az oktatási intézményekben, a projekt a keretén belül az iskoláskorú gyermekek étkeztetésére az iskolák és rehabilitációs intézmények számára receptgyűjtemény, valamint ütemterv került kidolgozásra az új táplálkozási kultúra bevezetésére az iskolai étkezdékben Ukrajna-szerte – olvasható a projekt honlapja.

Klopotenko tagja az ukrán Egészségügyi Minisztérium munkacsoportjának, és a CultFood csapatával közösen az új szabályoknak megfelelően az iskolák számára 4 hetes menüt dolgoznak ki. Ezek minden napra elkészített ételkombinációk lesznek, amelyeket az iskola alkalmazni tud, és ezzel megfelel az új követelményeknek.

A szakértő azt állítja, hogy ezen normák bevezetése pillanatok alatt nem változik meg minden, a rendszer tökéletes működéséhez időre és sok munkára van még szükség.  „Idővel az iskolákban minőségi lesz az étkeztetés, hogy a gyerekek ne buktákkal, kétes eredetű pizzákkal, szendvicsekkel, édességekkel tömjék magukat” – jegyezte meg Jevhen. A változások az új tanévtől – 2021. szeptember 1-jétől – lépnek életbe.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Visszavonták a magyar állampolgárságot egy kárpátaljai családtól

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke visszavonta a magyar állampolgárságot a beregkisfaludi születésű Lupák Györgytől (névmódodosítás előtti neve: Lupák Jurij Mihajlovics), az ilonacai születésű Lupák Miroszlávától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Miroszláva Rosztiszlávivna), az iloncai születésű Lupák Lillától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Lilla Jurijivna) és szintén az iloncai születésű Lupák Ivannától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Ivanna Jurijinva) - olvasható a Magyar Közlönyben. A magyar állampolgárságról szóló törvény értelmében a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított húsz év elteltével. Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró sze

Végre lépéseket tesz az EU a kárpátaljai magyarság védelmében?

Az Európai Parlament Hagyományos és Nyelvi Kisebbségekkel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja legutóbbi ülésén az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét tárgyalta, melyen a résztvevő EP-képviselők megdöbbenve fogadták  a kárpátaljai magyarokat ért újabb jogszűkítésekről, atrocitásokról szóló beszámolókat. Az ülés kapcsán a képviselők aggályaiknak hangot adva levélben fordultak Josep Borrellhez, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez. A levélre érkezett válaszból kiderül, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet és az EU-Ukrajna bilaterális kapcsolatokban szót emel a kárpátaljai magyarok védelmében. A Kisebbségi Munkacsoport március 25-i ülésén tárgyalta a kárpátaljai magyarok aktuális helyzetét, az őket ért jogszűkítéseket, atrocitásokat, az ellenük és képviselőik ellen irányuló negatív médiapropagandát, politikai nyomásgyakorlást, szélsőjobboldali nacionalisták általi fenyegetettségeket, megfélemlítéseket, különös tekintettel egy európa

Csernobil: újabb katasztrófára számíthatunk?

Minden jel arra utal, hogy a csernobili atomerőmű reaktora ismét elkezdett izzani, ami hatalmas veszélyt jelenthet és akár katasztrófa is lehet belőle. 35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, a csernobili atomerőmű-baleset, ahol a reaktor felrobbanásának következtében szinte visszafordíthatatlan kárt eredményező, felfoghatatlan mértékű sugárszennyezés érte a környezetet. A katasztrófa helyszínéül szolgáló területet azóta egy óriási betonszarkofág fedi, de a The Sun cikke alapján úgy látszik, hogy még mindig van mitől félnünk - írja a Promotions.hu. Magától elkezdett izzani a csernobili atomerőmű betemetett reaktora, ami valószínűleg az üzemanyag száradása miatt lehet, de pontos választ még nem sikerült találniuk a tudósoknak a jelenségre. Egyedül az tűnik biztosnak, hogy mindenki aggódik, mivel ha túlzottan felerősödnek a fissziós folyamatok, akár hatalmas mennyiségű atomenergia is felszabadulhat – vagyis újabb szörnyűség történhet.

Aggasztó eredményt tettek közzé kutatók Csernobilról

Még mindig sugárszennyezettek a csernobili 1986-os atomkatasztrófa környékén növekvő haszonnövények - derült ki az Exeteri Egyetem kutatásából . Az Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a búza, rozs, zab és árpa sugárzóizotóp-koncentrációja (stroncium-90 és / vagy cézium-137) az ukrajnai határértékek felett van bőven majdnem a vizsgált minták felében.  A kutatók a tűzifaégetés utáni hamumintákat is megvizsgálták, itt is rengeteg mintában találtak határérték feletti stroncium-90-et. A szakértők azért a stroncium-90-et keresték leginkább, mert ez található olyan formában a talajban, amit a növények is fel tudnak venni. Az ukrán kormány már 2013 óta nem monitorozza a sugárzó izotóp mennyiségét a területen, a mostani kutatás, amit az exeteriek a Greenpeace-szel közösen végeztek, megmutatja, hogy igenis kellene továbbra is figyelni. Főleg azért is, mert a tűzifának használt faanyagot a helyiek tényleg el is égetik. Az eredmények azért is aggasztóa

Magyarország nem támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását

Magyarország részt vesz az Európai Unió jövőjéről most kezdődő vitában, mert úgy látja, az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, de nem akar európai egyesült államokat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón Gulyás Gergely értékelése szerint van egy karakteresen közép-európai jövőkép az EU-ról és ennek elfogadása az európai projekt sikerének záloga. Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásáról azt mondta, amíg Ukrajna a nyelvtörvényt nem változtatja meg, addig Magyarország blokkolni fogja a NATO-val való párbeszédet, és így tenne az uniós csatlakozással is, de annak rövid távon amúgy sincs realitása. (MTI)