Ugrás a fő tartalomra

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner.

Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába.

A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendeletet, amely aktiválja az ukrán hadsereget, hogy visszafoglalja a Krím autonóm régiót és Szevasztopol városát. A kormány arra utasította a katonaságot, hogy „hibrid hadviseléssel” hódítsa meg a volt Ukrajna területeit. Ez a Zero Hedge szerint röviden azt jelenti, hogy Ukrajna hadat üzent Oroszországnak, amit sosem tenne meg nagyobb támogatás nélkül.

A lap szerint fontos megjegyezni, hogy az ukrán elnök tette teljes mértékben ellentétes azzal az ígéretével, hogy befejezi a majdnem hét éve tartó kelet-ukrajnai háborút, amely központi szerepet játszott a 2019-es választáson. Ez azt jelenti, hogy Zelenszkij újra alárendelte magát és az országot az USA és a NATO által vezetett Oroszország elleni „harcnak” – vélekedik a Zero Hedge szerzője.

A térségben egyre fokozódik a feszültség, amelynek központja a Krími híd, az oroszok pedig meg fogják tenni a kellő lépéseket annak érdekében, hogy megvédjék a területet. (Az orosz gyártmányú, párhuzamosan futó 19 kilométer hosszú közúti és vasúti hidak a Kercsi-szoroson keresztül kötik össze a Taman- és a Kerch-félszigetet.)

A legújabb fejleményeknek köze van az Északi Áramlat 2 földgázvezeték-projekthez, amit Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatóságának elnöke szerint még az idén befejezhetnek.

Zubkov elmondta, hogy Biden célja, hogy leállítása a vezeték építését és ennek érdekében az Egyesült Államok mindent megtesz – mondta el a Gazprom elnöke. Zubkov már az év elején is figyelmeztette a befektetőket, hogy a projektet a rendkívüli körülmények – például a politikai nyomás – miatt felfüggeszthetik vagy teljesen leállíthatják.

A Zero Hedge kiemeli, hogy számos tényező együttállása okozhatja azt, hogy Ukrajnában kitörjön egy esetleges háború, de a lap szerint nem szabad kizárni ezek közül a pénzt és a profitot.

A külpolitikát gyakran használják a nemzeti érdekek előmozdításának eszközeként, amit gyakran a közgazdaságtan diktál. Az energiát pedig a közgazdaságtan gyakran a gazdaság szívének tekinti. Európa esetében ez most az Északi Áramlat 2, amelynek köszönhetően Oroszország Németországig szállítja majd a földgázt. Évekkel ezelőtt Lengyelország, Lettország és Litvánia vezetői nyílt levelet írtak az Európai Parlamentnek, amiben figyelmeztettek az Északi Áramlat 2 építésével kapcsolatban: a levélírók szerint a gázvezeték nemcsak kereskedelmi célú, hanem Moszkva ezzel akarja erősíteni Európa energetikai függését.

Abban az időben az orosz Gazprom rekordmennyiségű, 162 milliárd köbméter gázzal látta el az Európai Uniót és Törökországot. Ebből a mennyiségből 86 milliárd köbméter áramlott át Ukrajnán. Az új vezeték építésével szemben állók szerint a Gazprom nemcsak egy gázipari vállalat, hanem az orosz kényszer platformja.

Korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma azzal fenyegette meg az európai vállalatokat, hogy valószínűleg büntetésre számíthatnak, ha részt vesznek az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a projekt aláássa az európai energiabiztonságot.

A Zero Hedge kiemeli, hogy háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel. Emellett Ukrajna pénzügyileg is kudarcot vallott a hatalmas olaj- és gázkészletek ellenére. Az IMF is rámutatott, hogy az országnak milliárdokra van szüksége a gazdaság stabilizálására.

Az eurózóna számára is jelentős problémákat okoztak az ukrajnai proxy háborúk a lázadók ellen. A szerző azért használja a proxy kifejezést mert pénzügyi és külsős támogatás nélkül a dolgok maguktól elcsendesednének. Háború esetén a csődbe jutott Ukrajna valószínűleg két részre szakadna és az ország nyugati része szorosabban együttműködne az Európai Unióval.

Amerikai vállalatok eközben cseppfolyós gázzal (LNG) látnák el Európát. A Zero Hedge szerint ennek érdekében az USA akár háborút is indítana. Legyen szó profitól vagy a keleti gázfüggés csökkentéséről – amit az orosz politika hatalmi eszközként használ – nem szabad elmenni a tény mellett, hogy sokkal több forog kockán, mint maga a gáz.

Egyes közösségek úgy gondolják, hogy az USA és a CIA részt vett a volt korrupt ukrán kormány megdöntésében és egy Európa-párti kormány felállításában.

Fontos észrevenni, hogy nem csak a nyugati gázszolgáltatók profitálnának a konfliktusból, hanem a hadiipar is.

A vezetékes gázt sokkal olcsóbban lehet eladni a vásárlóknak, mint a cseppfolyós gázt, így a Zero Hedge újságírója csekély esélyt lát arra, hogy az amerikai LNG kiszorítaná az orosz földgázt a piacról. Lengyelország a közelmúltban kapta meg az első amerikai LNG szállítmányt.

A folyamat akár kedvező lehet Európának is, mivel csökkenti függőségét, de az USA számára is előnyös, mivel mérsékli az amerikai kereskedelmi hiányt. Azonban el kell ismerni, hogy ez a módszer nem oldja meg a függőséget, mivel Oroszország tovább csökkentheti az árakat és igazíthatja a feltételeket annak érdekében, hogy megőrizze erőfölényét az európai gázpiacon. Az Oroszországtól való függés természetesen Európának sem jó, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Így a kontinensnek fontos, hogy megtalálja az alternatíváját az orosz gáznak, de

Ukrajna fegyverrel való ellátása és a háttérből való mozgatása nem tisztességes – írja a Zero Hedge.

Az amerikaiaknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a jelenlegi politika Oroszországot kelet, így Kína irányába tereli, ami hosszú távon még nagyobb problémát jelenthet az Egyesült Államok számára. Az USA közben újra a bukott országok „bajnokaként” tetszeleghet, a zsoldosok és az Amerikából érkező pénz, valamint Kijev támogatásának köszönhetően – zárja elemzését a lap.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug