Ugrás a fő tartalomra

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner.

Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába.

A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendeletet, amely aktiválja az ukrán hadsereget, hogy visszafoglalja a Krím autonóm régiót és Szevasztopol városát. A kormány arra utasította a katonaságot, hogy „hibrid hadviseléssel” hódítsa meg a volt Ukrajna területeit. Ez a Zero Hedge szerint röviden azt jelenti, hogy Ukrajna hadat üzent Oroszországnak, amit sosem tenne meg nagyobb támogatás nélkül.

A lap szerint fontos megjegyezni, hogy az ukrán elnök tette teljes mértékben ellentétes azzal az ígéretével, hogy befejezi a majdnem hét éve tartó kelet-ukrajnai háborút, amely központi szerepet játszott a 2019-es választáson. Ez azt jelenti, hogy Zelenszkij újra alárendelte magát és az országot az USA és a NATO által vezetett Oroszország elleni „harcnak” – vélekedik a Zero Hedge szerzője.

A térségben egyre fokozódik a feszültség, amelynek központja a Krími híd, az oroszok pedig meg fogják tenni a kellő lépéseket annak érdekében, hogy megvédjék a területet. (Az orosz gyártmányú, párhuzamosan futó 19 kilométer hosszú közúti és vasúti hidak a Kercsi-szoroson keresztül kötik össze a Taman- és a Kerch-félszigetet.)

A legújabb fejleményeknek köze van az Északi Áramlat 2 földgázvezeték-projekthez, amit Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatóságának elnöke szerint még az idén befejezhetnek.

Zubkov elmondta, hogy Biden célja, hogy leállítása a vezeték építését és ennek érdekében az Egyesült Államok mindent megtesz – mondta el a Gazprom elnöke. Zubkov már az év elején is figyelmeztette a befektetőket, hogy a projektet a rendkívüli körülmények – például a politikai nyomás – miatt felfüggeszthetik vagy teljesen leállíthatják.

A Zero Hedge kiemeli, hogy számos tényező együttállása okozhatja azt, hogy Ukrajnában kitörjön egy esetleges háború, de a lap szerint nem szabad kizárni ezek közül a pénzt és a profitot.

A külpolitikát gyakran használják a nemzeti érdekek előmozdításának eszközeként, amit gyakran a közgazdaságtan diktál. Az energiát pedig a közgazdaságtan gyakran a gazdaság szívének tekinti. Európa esetében ez most az Északi Áramlat 2, amelynek köszönhetően Oroszország Németországig szállítja majd a földgázt. Évekkel ezelőtt Lengyelország, Lettország és Litvánia vezetői nyílt levelet írtak az Európai Parlamentnek, amiben figyelmeztettek az Északi Áramlat 2 építésével kapcsolatban: a levélírók szerint a gázvezeték nemcsak kereskedelmi célú, hanem Moszkva ezzel akarja erősíteni Európa energetikai függését.

Abban az időben az orosz Gazprom rekordmennyiségű, 162 milliárd köbméter gázzal látta el az Európai Uniót és Törökországot. Ebből a mennyiségből 86 milliárd köbméter áramlott át Ukrajnán. Az új vezeték építésével szemben állók szerint a Gazprom nemcsak egy gázipari vállalat, hanem az orosz kényszer platformja.

Korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma azzal fenyegette meg az európai vállalatokat, hogy valószínűleg büntetésre számíthatnak, ha részt vesznek az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a projekt aláássa az európai energiabiztonságot.

A Zero Hedge kiemeli, hogy háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel. Emellett Ukrajna pénzügyileg is kudarcot vallott a hatalmas olaj- és gázkészletek ellenére. Az IMF is rámutatott, hogy az országnak milliárdokra van szüksége a gazdaság stabilizálására.

Az eurózóna számára is jelentős problémákat okoztak az ukrajnai proxy háborúk a lázadók ellen. A szerző azért használja a proxy kifejezést mert pénzügyi és külsős támogatás nélkül a dolgok maguktól elcsendesednének. Háború esetén a csődbe jutott Ukrajna valószínűleg két részre szakadna és az ország nyugati része szorosabban együttműködne az Európai Unióval.

Amerikai vállalatok eközben cseppfolyós gázzal (LNG) látnák el Európát. A Zero Hedge szerint ennek érdekében az USA akár háborút is indítana. Legyen szó profitól vagy a keleti gázfüggés csökkentéséről – amit az orosz politika hatalmi eszközként használ – nem szabad elmenni a tény mellett, hogy sokkal több forog kockán, mint maga a gáz.

Egyes közösségek úgy gondolják, hogy az USA és a CIA részt vett a volt korrupt ukrán kormány megdöntésében és egy Európa-párti kormány felállításában.

Fontos észrevenni, hogy nem csak a nyugati gázszolgáltatók profitálnának a konfliktusból, hanem a hadiipar is.

A vezetékes gázt sokkal olcsóbban lehet eladni a vásárlóknak, mint a cseppfolyós gázt, így a Zero Hedge újságírója csekély esélyt lát arra, hogy az amerikai LNG kiszorítaná az orosz földgázt a piacról. Lengyelország a közelmúltban kapta meg az első amerikai LNG szállítmányt.

A folyamat akár kedvező lehet Európának is, mivel csökkenti függőségét, de az USA számára is előnyös, mivel mérsékli az amerikai kereskedelmi hiányt. Azonban el kell ismerni, hogy ez a módszer nem oldja meg a függőséget, mivel Oroszország tovább csökkentheti az árakat és igazíthatja a feltételeket annak érdekében, hogy megőrizze erőfölényét az európai gázpiacon. Az Oroszországtól való függés természetesen Európának sem jó, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Így a kontinensnek fontos, hogy megtalálja az alternatíváját az orosz gáznak, de

Ukrajna fegyverrel való ellátása és a háttérből való mozgatása nem tisztességes – írja a Zero Hedge.

Az amerikaiaknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a jelenlegi politika Oroszországot kelet, így Kína irányába tereli, ami hosszú távon még nagyobb problémát jelenthet az Egyesült Államok számára. Az USA közben újra a bukott országok „bajnokaként” tetszeleghet, a zsoldosok és az Amerikából érkező pénz, valamint Kijev támogatásának köszönhetően – zárja elemzését a lap.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn