Ugrás a fő tartalomra

Ellenőrzések várhatók a kárpátaljai iskolákban, de nem úgy mint a szovjet időkben

Idén független szakértők látogatják Kárpátalja középiskoláit, akik az iskolák tevékenységének új felügyeleti eljárását hajtják végre, amely felváltotta az oktatási intézmények megfelelősége ellenőrzésének régi állami eljárását - közölte a Kárpátaljai Oktatási Minőségi Szolgálat (továbbiakban Szolgálat) tájékoztatási és szervezési szektora.

Marija Szigeti, a Kárpátaljai Oktatási Minőségi Szolgálat vezetője elmondása szerint, az intézményi ellenőrzés bevezetésének célja, hogy eltörölje az iskolák, még a szovjet időkből fennmaradt ellenőrzési módját, amelynek feladata az volt, hogy problémákat találjon az iskolában (intézményi ellenőrzés – az oktatási intézmény oktatási és irányítási folyamatainak átfogó külső ellenőrzése és értékelése, amely biztosítja annak hatékony működését és fenntartható fejlődését). Az ellenőrzés célja nem a büntetés, hanem az iskolák támogatása és a jobbá válás útjának meghatározása. Ez a helyi és országos szintű együttműködés új formája, amely az ukrán oktatás jövőbeli fejlesztésének kulcsa -  számolt be a zaholovok.com.ua hírére hivatkozva a Kárpát.in.ua.

A Szolgálat az első intézményi ellenőrzést ez év májusára tervezi. A tapasztalt független szakértők megvizsgálják az iskola oktatási környezetét, az oktatás és a munka feltételeit, milyen hangulat uralkodik az órákon és szünetekben, hogyan dolgoznak a tanárok a diákokkal az órákon, milyen módszereket alkalmaznak, és hogyan értékelik a diákok tanulmányi eredményeit. A szakértők különös figyelmet fordítanak az igazgató munkájára, és megvizsgálják, hogy vezetői döntései mennyiben járulnak hozzá az oktatási tevékenység minőségének javításához, és hogyan kezeli az iskola fejlődését.

Marija Szigeti elmondása szerint az objektív információk összegyűjtése érdekében a szakértők megtekintik az iskola területét, sport- és játszótereit, tantermeit, tornatermét és egyéb helyiségeit. Részt vesznek az órákon, kommunikálnak az igazgatóval és a diákönkormányzat képviselőivel, tesztlapokat osztanak a tanulók, szülők és a tanárok között.

„Az ellenőrzés eredményei alapján az iskola megkapja az szakértők értékelését és következtetéseit, amelyek kimondják, mi az, ami jól működik az iskolában, és mi az, amin még dolgozni kell. A szakértők emellett ajánlásokat fogalmaznak meg – gyakorlati, szakmai tanácsokat az igazgató és a fenntartó tevékenysége minőségének javítására, végül is az alapítótól és fenntartótól függ, hogy az iskola rendelkezik-e erőforrásokkal a felújításhoz, a felszerelések beszerzéséhez és egyéb ajánlások megvalósításához” – foglalta össze Marija Szigeti, a Kárpátaljai Oktatási Minőségi Szolgálat vezetője.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Visszavonták a magyar állampolgárságot egy kárpátaljai családtól

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke visszavonta a magyar állampolgárságot a beregkisfaludi születésű Lupák Györgytől (névmódodosítás előtti neve: Lupák Jurij Mihajlovics), az ilonacai születésű Lupák Miroszlávától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Miroszláva Rosztiszlávivna), az iloncai születésű Lupák Lillától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Lilla Jurijivna) és szintén az iloncai születésű Lupák Ivannától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Ivanna Jurijinva) - olvasható a Magyar Közlönyben. A magyar állampolgárságról szóló törvény értelmében a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított húsz év elteltével. Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró sze

Végre lépéseket tesz az EU a kárpátaljai magyarság védelmében?

Az Európai Parlament Hagyományos és Nyelvi Kisebbségekkel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja legutóbbi ülésén az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét tárgyalta, melyen a résztvevő EP-képviselők megdöbbenve fogadták  a kárpátaljai magyarokat ért újabb jogszűkítésekről, atrocitásokról szóló beszámolókat. Az ülés kapcsán a képviselők aggályaiknak hangot adva levélben fordultak Josep Borrellhez, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez. A levélre érkezett válaszból kiderül, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet és az EU-Ukrajna bilaterális kapcsolatokban szót emel a kárpátaljai magyarok védelmében. A Kisebbségi Munkacsoport március 25-i ülésén tárgyalta a kárpátaljai magyarok aktuális helyzetét, az őket ért jogszűkítéseket, atrocitásokat, az ellenük és képviselőik ellen irányuló negatív médiapropagandát, politikai nyomásgyakorlást, szélsőjobboldali nacionalisták általi fenyegetettségeket, megfélemlítéseket, különös tekintettel egy európa

Csernobil: újabb katasztrófára számíthatunk?

Minden jel arra utal, hogy a csernobili atomerőmű reaktora ismét elkezdett izzani, ami hatalmas veszélyt jelenthet és akár katasztrófa is lehet belőle. 35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, a csernobili atomerőmű-baleset, ahol a reaktor felrobbanásának következtében szinte visszafordíthatatlan kárt eredményező, felfoghatatlan mértékű sugárszennyezés érte a környezetet. A katasztrófa helyszínéül szolgáló területet azóta egy óriási betonszarkofág fedi, de a The Sun cikke alapján úgy látszik, hogy még mindig van mitől félnünk - írja a Promotions.hu. Magától elkezdett izzani a csernobili atomerőmű betemetett reaktora, ami valószínűleg az üzemanyag száradása miatt lehet, de pontos választ még nem sikerült találniuk a tudósoknak a jelenségre. Egyedül az tűnik biztosnak, hogy mindenki aggódik, mivel ha túlzottan felerősödnek a fissziós folyamatok, akár hatalmas mennyiségű atomenergia is felszabadulhat – vagyis újabb szörnyűség történhet.

Aggasztó eredményt tettek közzé kutatók Csernobilról

Még mindig sugárszennyezettek a csernobili 1986-os atomkatasztrófa környékén növekvő haszonnövények - derült ki az Exeteri Egyetem kutatásából . Az Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a búza, rozs, zab és árpa sugárzóizotóp-koncentrációja (stroncium-90 és / vagy cézium-137) az ukrajnai határértékek felett van bőven majdnem a vizsgált minták felében.  A kutatók a tűzifaégetés utáni hamumintákat is megvizsgálták, itt is rengeteg mintában találtak határérték feletti stroncium-90-et. A szakértők azért a stroncium-90-et keresték leginkább, mert ez található olyan formában a talajban, amit a növények is fel tudnak venni. Az ukrán kormány már 2013 óta nem monitorozza a sugárzó izotóp mennyiségét a területen, a mostani kutatás, amit az exeteriek a Greenpeace-szel közösen végeztek, megmutatja, hogy igenis kellene továbbra is figyelni. Főleg azért is, mert a tűzifának használt faanyagot a helyiek tényleg el is égetik. Az eredmények azért is aggasztóa

Magyarország nem támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását

Magyarország részt vesz az Európai Unió jövőjéről most kezdődő vitában, mert úgy látja, az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, de nem akar európai egyesült államokat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón Gulyás Gergely értékelése szerint van egy karakteresen közép-európai jövőkép az EU-ról és ennek elfogadása az európai projekt sikerének záloga. Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásáról azt mondta, amíg Ukrajna a nyelvtörvényt nem változtatja meg, addig Magyarország blokkolni fogja a NATO-val való párbeszédet, és így tenne az uniós csatlakozással is, de annak rövid távon amúgy sincs realitása. (MTI)