Ugrás a fő tartalomra

Elmaradhatnak az érettségi vizsgák Ukrajnában

A Legfelsőbb Tanács oktatási bizottsága azt kéri, mentsék fel az idei középiskolai, illetve szakközépiskolai (beleértve a technikumok, koledzsek) végzőseit az év végi záróvizsgák alól.

Ettől függetlenül azonban a diákok dönthetnének úgy is, hogy megírják az állami összegző attesztációt (DPA), illetve választhatják ezt ZNO formájában is - írja a Kárpáti Igaz Szó.

A lap emlékeztet, már tavaly sem volt kötelező a ZNO, és a diákok maguk dönthettek arról, írnak-e DPA-t. Akkor sokan megörültek a könnyítésnek, és nem vizsgáztak, ami azonban azt jelentette, hogy abban az évben nem felvételizhettek felsőoktatási intézményekbe.

Most a Legfelsőbb Tanács oktatási, tudományos és innovációs kérdéseivel foglalkozó bizottsága azt javasolta a parlamentnek, hogy törvényben rögzítse az idei végzősök felmentését az állami összegző attesztáció (DPA) alól a COVID-19 járvány miatt.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a vizsga eltörléséről szóló döntést a bizottság a március 31-i ülésén fogadta el.

A tervezetben az áll, mentsék fel a 2020-2021-es tanévben végző diákokat a kötelező DPA alól, és csak az vizsgázzon, aki önként vállalkozik rá.

Azzal indokolják a kérést, hogy ezzel minimalizálnák a koronavírus-fertőzés terjedését a tanulók körében.

A bizottság vezetője úgy fogalmazott, ezt a törvényjavaslatot prioritásként kezeli az elnök. Szerhij Babak azonban azt nem erősítette meg, hogy a parlament már a következő ülésén napirendre tűzné és megvitatná a kérdést.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté