Ugrás a fő tartalomra

Feloldották a titkosítás alól a csernobili atomkatasztrófáról szóló vizsgálati anyagot.

Feloldotta a titkosítás alól és közzétette honlapján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a 35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt csernobili atomkatasztrófáról szóló vizsgálati anyagot. A dokumentumokból kiderül, hogy az atomerőmű mindig súlyos baleseti kockázatot jelentett. A ’86-os katasztrófát megelőzően is voltak balesetek az erőműben – közölte az UNIAN hírügynökségre hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Az atombaleset 35. évfordulóján az ukrán titkosszolgálat, az SZBU a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) iratanyagait oldotta fel a titkosítás alól, és azután nyilvánosságra is hozta e dokumentumokat. Ezekből a csernobili atomerőmű-baleset kevésbé ismert tényeire derült fény.

A levéltári dokumentumokból kiderült, hogy az 1986. április 26-i atomkatasztrófa előtt is számos vészjósló baleset történt az erőműben, amelyeket rendre eltussoltak a szovjet hatóságok. Például 1982-ben az egyes energiablokkban történ üzemzavar során jelentős mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel. A KGB jelentése azonban a pánik és provokatív szóbeszédek megelőzésére szolgáló „intézkedésekkel” eltussolta a történteket. Két évvel később, 1984-ben az atomerőmű 3. és 4. blokkjában történt üzemzavar.

A titkosított dokumentumok szerint 1983-ban a moszkvai vezetés tájékoztatást kapott arról, hogy a csernobili a legveszélyesebb atomerőmű a Szovjetunióban, a legalapvetőbb biztonsági előírásoknak sem felel meg a létesítmény. A jelentés szerint egy esetleges baleset esetén a radioaktivitás a Hirosimára és Nagaszakira dobott amerikai atombombák együttesen keltett sugárzásának 60-szor lett volna.

A nyílvánosságra hozott jegyzőkönyvek szerint az 1986-os balesetet követően a szovjet államhatalmi szervek különböző “összeesküvés-elméleteket” gyártottak, annak érdekében, hogy eltitkolják a baleset valós okait.

Az SZBU tájékoztatása szerint már április 27-én, a katasztrófa másnapján névsor készült a “megbízhatatlan” pripjatyi lakosokról. A korabeli iratok szerint “nacionalisták” a “kijevi hírszerző hálózaton” keresztül szennyezett talajmintákat próbáltak kijuttatni Nyugatra, hogy ezzel diszkreditálják  szovjet vezetését a világ előtt. Ezt támasztja alá az a jelentés is, amely szerint egy francia tudósító Pripjatból származó talaj- és vízmintákat próbált kicsempészni az országból, ám KGB ügynökök észrevétlenül kicserélték a mintákat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !