Ugrás a fő tartalomra

Hatalmas sikert ért el a KMPSZ, mégis lesznek magyar nyelvű tankönyvek

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) mind megyei, mind országos szinten lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar gyermekek magyar nyelvű tankönyvekből, anyanyelvükön folytathassák iskolai tanulmányaikat.

Az elmúlt hetekben éles vitákat váltott ki, hogy az oktatási hivatal elektronikus rendszerébe nem kerültek be a 8. osztályosok számára a következő tanévre rendelhető tankönyvek közé a magyar nyelvű kiadások. A hatályban lévő szabályok értelmében március 17-ig lehetett az intézményeknek igényelni elektronikus úton a tankönyveket. Sajnálatos módon ez megoldhatatlannak bizonyult több magyar nyelvű tankönyv esetében is. A kérdés megoldása érdekében a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) levelezést folytatott mind az országos, mind pedig a megyei tanüggyel. Az ezzel kapcsolatban megfogalmazott vitás kérdéseket és az ehhez tartozó nyilatkozatokat pedig eljuttatták több nemzetközi szervezethez is.

Az ügy kapcsán a megyei adminisztráció oktatási osztálya levélben kereste meg a kistérségek tanulmányi osztályait március 30-án. Ennek értelmében március 31-én délig kellett eljuttatni a kistérségek igényeit a 8. osztályos tankönyvekről mind a diákok, mind a pedagógusok számára, melyeket végül mégis megjelentetnek.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta: „Reményeink szerint az új tanév kezdetével minden magyar tannyelvű iskolában a 8. osztályos diákok és a pedagógusok is magyar tannyelvű könyvekkel kezdhetik a félévet, valamint a jövőben nem lesz szükség nemzetközi színtérre emelni ezt a kérdést, és minden diáknak – kisebbségi anyanyelvűnek is – lehetősége lesz anyanyelvén tanulni.” Emellett hozzátette: „A jövőben is azt reméljük, hogy bennünket, adófizető állampolgárokat, akik építjük ezt az országot, szellemiekben és valóságban is kezeljenek egyenrangúként, és a mi problémáinkkal is foglalkozzanak egyenrangú szinten úgy, ahogy a többi állampolgárokéval is foglalkoznak.”

Kántor József, a Nagydobronyi Kistérség Oktatási és Kulturális Osztályának vezetője is pozitívan értékeli a történteket, elmondása szerint viszont továbbra is vannak hiányosságok.

Mind az elnök asszony, mind a Nagydobronyi Kistérség Oktatási és Kulturális Osztályának vezetője egyetértenek abban, és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben nem fordulhat elő ehhez hasonló jogsértés, hiszen minden gyerek alkotmányos joga, hogy anyanyelvén tanulhasson.

(Kárpátalja)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !