Ugrás a fő tartalomra

Közel 200 százalékkal emelkedtek Ukrajna védelmi kiadásai

Ukrajna tavaly 11%-kal, 5,9 milliárd dollárra növelte katonai kiadásait, és ezzel egy helyet javított a fegyverkezési verseny világranglistáján. 2011 óta az ország védelmi célokra fordított költségei 198%-kal emelkedtek -  derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) április 26-án közzétett jelentéséből.

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a legtöbbet az USA és Kína költötte ilyen célokra. Természetesen Oroszország is megtalálható a TOP 5-ben.

A dokumentum szerint az orosz katonai kiadások 2020-ban 2,5%-kal, 61,7 milliárd dollárra emelkedtek. Ez már a második egymást követő olyan év, amikor növekvő tendencia figyelhető meg. Oroszország tényleges katonai kiadásai 2020-ban azonban 6,6%-kal alacsonyabbak voltak az eredetileg tervezett védelmi költségvetésnél - írja a Korrespondent hírportál.

A SIPRI listája alapján az első helyen az Egyesült Államok áll 778 milliárd dollárral, ami 4,4%-os növekedést jelent 2019-hez képest. Ez a világon a katonai célokra fordított teljes összeg 39 százaléka. A kiadások a harmadik egymást követő évben növekednek hét év folyamatos csökkenés után.

A második helyen Kína áll, katonai kiadásai az elmúlt 26 évben folyamatosan emelkedtek. A népköztársaság 2020-ban 252 milliárd dollárt költött hadereje fejlesztésére ami 2019-hez képest 1,9%-kal, a 2011-20 közötti időszakhoz képest pedig 76%-kal több.

A 3. helyen India (72,9 milliárd dollár), 4. helyen Oroszország (61,7 milliárd dollár) az 5. helyen pedig az Egyesült Királyság (59,2 milliárd dollár) áll.

A globális katonai kiadások összege 2,6%-kal 1,981 billió dollárra nőtt - olvasható a jelentésben.

Megjegyzendő, hogy egyes országok a védelmi célokra fordított költségek egy részét átcsoportosították a koronavírus világjárvány elleni küzdelemre. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !