Ugrás a fő tartalomra

Kuleba elmondta, mit gondol az ukrajnai magyarokról

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden nemzetközi online sajtótájékoztatót tartott, ahol az ATV kérdésére elárulta, hogy azt szeretnék, ha az Ukrajnában élő magyarok meg tudnák őrizni a hagyományaikat és a identitásukat, de ukrán állampolgárként tudniuk kell az államnyelvet is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy Ukrajna erős, stabil és demokratikus ország legyen, másrészt viszont Magyarország elvárja, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa az etnikai kisebbségei jogait, köztük a magyar kisebbségét. Szijjártó szerint ugyanis Ukrajnában az elmúlt időszakban folyamatosan megsértették a magyar nemzetiséghez tartozók jogait, ide sorolta az ukrán oktatási törvényt valamint a magyar nyelvhasználat ellehetetlenítését célzó jogszabályokat is. A magyar külügyminiszter leszögezte, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat az anyaország támogatására.

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy a jelenlegi geopolitikai kontextusban Ukrajna mennyire áll készen a kompromisszumra a kisebbségi jogokat (saját kultúra, nyelvhasználat, saját sajtó) illetően annak érdekében, hogy fejlődjenek a két ország közötti kapcsolatok, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy reagált, hogy "Ukrajnának nincs szüksége és nem is szeretne semmilyen problémát nyugati szomszédaival". 

"Ők a barátaink, közös a történelmünk. Meggyőződésem, hogy közös velük az európai és euroatlanti jövőnk is. Lehet, hogy vannak köztünk nézeteltérések, de mindig képesnek kell maradnunk arra, hogy nyíltan szóba álljunk egymással és közös nevezőt találjunk" - mondta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba kijelentette, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség érték számukra ugyanúgy, mint ahogyan a Magyarországon élő ukrán közösség is érték a számunkra.

"Nincs semmi, ami miatt ellentéteknek kellene kialakulni köztünk. Lehet, hogy vannak Kijev és Budapest között különbségek abban, ahogyan azt látjuk, hogy a magyar kisebbség oktatási jogait hogyan lehet jobban biztosítani Ukrajnában, ám azt is hozzá szeretném tenni, hogy mi teljes mértékben azt szeretnénk, hogy az Ukrajnában élő magyarok megőrizhessék a hagyományaikat, megtarthassák az identitásukat.Azt szeretnénk látni, hogy virágzó életet élnek a társadalmunkban, magyarok tudnak maradni, és maradjanak is azok" - magyarázta tovább az ukrán külügyminiszter. 

"Ukrán állampolgárokként azonban, miután a társadalmunk részét képezik, tudniuk kell az államnyelvet ahhoz, hogy jól integrálódjanak a társadalomba" - szögezte le Kuleba. 

Válaszában kitért a magyar külügyminiszterrel való kapcsolatára is: "Merem állítani, hogy rendkívül jó kapcsolatokat ápolok Szijjártó Péter külügyminiszterrel, közvetlen és nyílt kommunikáció zajlik köztünk. Mindketten politizálunk, és tudjuk, hogyan kell megvédeni a hazánk nemzeti érdekeit. Mindketten arra koncentrálunk, hogy tárgyalások útján kiutat találjunk a jelen feszültségből olyan módon, hogy egyikünk se kényszerüljön a vörös vonalaink átlépésére."

"Én soha nem ragadtattam el magam, ami a magyar kormánnyal kapcsolatos retorikámat illeti. Bizonyos vagyok abban, hogy az érzelmi összetevőt el kell hagyni a kettőnk közötti párbeszédből" - zárta le a kérdést Kuleba. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ezekben az esetekben tagadható meg a katonai behívó átvétele

Ukrajnában a katonai behívó hadiállapot idején bárhol kézbesíthető, beleértve éjszakai klubokat, közúti ellenőrző pontokat és benzinkutakat, de azt nem adhatja át bárki, és vannak esetek, amikor megtagadható az átvétele – közölte kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál jogi szakértőkre hivatkozva, számolt be a Kárpát.in.ua. A katonai behívó kézbesítésének helyét a törvény nem szabályozza, csak azoknak a hivatalos személyeknek a jegyzékét határozza meg, akik átadhatják azt. Egyes esetekben azonban a hadköteles személy megtagadhatja a területi toborzóközpont által kiállított behívó átvételét. Hogy milyen esetekben tagadható meg a katonai behívó átvétele, azt a hírportálnak Andrij Novak, a Miller ügyvédi iroda ügyvédje és Anna Orzsehovszka, az Ukrán Ügyvédek Szövetségének ügyvédje ismertette. Mint a két jogász kifejtette, az érintett személynek mindenekelőtt meg kell indokolnia, hogy miért utasítja vissza a behívó átvételét, és miért nem írja alá a kézbesítésről szóló igazolást. A behívó

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Mozgósíthatják a katonai tapasztalat nélküli állampolgárokat Ukrajnában

Nem tiltja törvény a katonai tapasztalat nélküli állampolgárok mozgósítását Ukrajnában. Ugyanakkor megfelelő kiképzés nélkül nem küldhetőek a harci területekre. A TSN összefoglalója szerint a védelmi minisztérium kötelezi a katonai egységek parancsnokait a minőségi felkészítésre, valamint az oktatás teljességére. Az aktív harci cselekmények miatt a kiképzést 7-től 20 napig terjedő intervallumra rövidítették az országban - tudatta a Kárpátalja ma. Felkészítés hiányában a szakértők azt tanácsolják, hogy a mozgósított személyek nyújtsanak be jelentést a parancsnokukhoz, melyben a megfelelő kiképzést kérik. Ha valakit kiképzés nélkül küldenek a frontra, az alábbi segélyvonalakat hívhatja: 0-800-500-410, 0-800-500-442 vagy 044-454-44-99. Az nv.ua szerint a segélyvonalak jelenleg túlterheltek. Olekszij Noszov ügyvéd beszámolója szerint ha „nem megfelelő kiképzésben vettek rész a hadköteles polgárok, nem minden esetben lehet felelősségre vonni az illetékeseket, mivel a büntető törvénykönyvbe

Lövések dördültek Badalónál

A munkácsi határőrség badalói kirendeltségének járőreinek figyelmeztető lövéseket kellett leadniuk ismeretlen személyekre, akik hétezer doboz cigarettát próbáltak átvinni a Tiszán keresztül Magyarországra - írta a Kárpáti Igaz Szó a határőrség Facebook-oldalán megjelent közleményre hivatkozva. A lövéseket hallva a csempészek „szállítmányukat” hátrahagyva elmenekültek a helyszínről. A 200 ezer hrivnya értéket meghaladó cigarettát a határőrség bázisára szállították, ahonnan az ilyenkor szokásos módon a vámszolgálat raktárába továbbítják. Jelenleg is tart a csempészek személyazonosságának felkutatása.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij felszólította a Nyugatot, hogy kivétel nélkül zárja le a határait minden orosz állampolgár előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, ha megtiltják az orosz állampolgároknak a nyugati országokba való belépést, azzal megakadályozhatják, hogy az Oroszországi Föderáció ukrán területeket "annektáljon" - írta az RBK-Ukrajina hírportál a The Washington Post hírére hivatkozva. Zelenzkij szerint a határzár azért fontos szankció, mert "az oroszok más földjét veszik birtokba, ezért a saját világukban kell élniük, amíg nem változtatnak a filozófiájukon". Hangsúlyozta: ennek a döntésnek azokra az oroszokra is vonatkoznia kell, akik már nyugati országokban tartózkodnak. "Akármilyenek is az oroszok ... térjenek vissza Oroszországba. Akkor meg fogják érteni és azt fogják mondani: "ennek a háborúnak semmi köze hozzánk. Az egész lakosságot nem lehet felelőssé tenni, ugye?". Talán. De a lakosság ezt a kormányt választotta, és nem harcol ellene, nem vitatja a döntései, nem szólal fel ellene" - jegyezte meg az ukrán elnök. Szerinte így kiderülhet, hogy