Ugrás a fő tartalomra

Kuleba elmondta, mit gondol az ukrajnai magyarokról

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden nemzetközi online sajtótájékoztatót tartott, ahol az ATV kérdésére elárulta, hogy azt szeretnék, ha az Ukrajnában élő magyarok meg tudnák őrizni a hagyományaikat és a identitásukat, de ukrán állampolgárként tudniuk kell az államnyelvet is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy Ukrajna erős, stabil és demokratikus ország legyen, másrészt viszont Magyarország elvárja, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa az etnikai kisebbségei jogait, köztük a magyar kisebbségét. Szijjártó szerint ugyanis Ukrajnában az elmúlt időszakban folyamatosan megsértették a magyar nemzetiséghez tartozók jogait, ide sorolta az ukrán oktatási törvényt valamint a magyar nyelvhasználat ellehetetlenítését célzó jogszabályokat is. A magyar külügyminiszter leszögezte, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat az anyaország támogatására.

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy a jelenlegi geopolitikai kontextusban Ukrajna mennyire áll készen a kompromisszumra a kisebbségi jogokat (saját kultúra, nyelvhasználat, saját sajtó) illetően annak érdekében, hogy fejlődjenek a két ország közötti kapcsolatok, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy reagált, hogy "Ukrajnának nincs szüksége és nem is szeretne semmilyen problémát nyugati szomszédaival". 

"Ők a barátaink, közös a történelmünk. Meggyőződésem, hogy közös velük az európai és euroatlanti jövőnk is. Lehet, hogy vannak köztünk nézeteltérések, de mindig képesnek kell maradnunk arra, hogy nyíltan szóba álljunk egymással és közös nevezőt találjunk" - mondta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba kijelentette, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség érték számukra ugyanúgy, mint ahogyan a Magyarországon élő ukrán közösség is érték a számunkra.

"Nincs semmi, ami miatt ellentéteknek kellene kialakulni köztünk. Lehet, hogy vannak Kijev és Budapest között különbségek abban, ahogyan azt látjuk, hogy a magyar kisebbség oktatási jogait hogyan lehet jobban biztosítani Ukrajnában, ám azt is hozzá szeretném tenni, hogy mi teljes mértékben azt szeretnénk, hogy az Ukrajnában élő magyarok megőrizhessék a hagyományaikat, megtarthassák az identitásukat.Azt szeretnénk látni, hogy virágzó életet élnek a társadalmunkban, magyarok tudnak maradni, és maradjanak is azok" - magyarázta tovább az ukrán külügyminiszter. 

"Ukrán állampolgárokként azonban, miután a társadalmunk részét képezik, tudniuk kell az államnyelvet ahhoz, hogy jól integrálódjanak a társadalomba" - szögezte le Kuleba. 

Válaszában kitért a magyar külügyminiszterrel való kapcsolatára is: "Merem állítani, hogy rendkívül jó kapcsolatokat ápolok Szijjártó Péter külügyminiszterrel, közvetlen és nyílt kommunikáció zajlik köztünk. Mindketten politizálunk, és tudjuk, hogyan kell megvédeni a hazánk nemzeti érdekeit. Mindketten arra koncentrálunk, hogy tárgyalások útján kiutat találjunk a jelen feszültségből olyan módon, hogy egyikünk se kényszerüljön a vörös vonalaink átlépésére."

"Én soha nem ragadtattam el magam, ami a magyar kormánnyal kapcsolatos retorikámat illeti. Bizonyos vagyok abban, hogy az érzelmi összetevőt el kell hagyni a kettőnk közötti párbeszédből" - zárta le a kérdést Kuleba. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Visszavonták a magyar állampolgárságot egy kárpátaljai családtól

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke visszavonta a magyar állampolgárságot a beregkisfaludi születésű Lupák Györgytől (névmódodosítás előtti neve: Lupák Jurij Mihajlovics), az ilonacai születésű Lupák Miroszlávától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Miroszláva Rosztiszlávivna), az iloncai születésű Lupák Lillától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Lilla Jurijivna) és szintén az iloncai születésű Lupák Ivannától (névmódodosítás előtti neve: Lupák Ivanna Jurijinva) - olvasható a Magyar Közlönyben. A magyar állampolgárságról szóló törvény értelmében a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított húsz év elteltével. Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró sze

Végre lépéseket tesz az EU a kárpátaljai magyarság védelmében?

Az Európai Parlament Hagyományos és Nyelvi Kisebbségekkel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja legutóbbi ülésén az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét tárgyalta, melyen a résztvevő EP-képviselők megdöbbenve fogadták  a kárpátaljai magyarokat ért újabb jogszűkítésekről, atrocitásokról szóló beszámolókat. Az ülés kapcsán a képviselők aggályaiknak hangot adva levélben fordultak Josep Borrellhez, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez. A levélre érkezett válaszból kiderül, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet és az EU-Ukrajna bilaterális kapcsolatokban szót emel a kárpátaljai magyarok védelmében. A Kisebbségi Munkacsoport március 25-i ülésén tárgyalta a kárpátaljai magyarok aktuális helyzetét, az őket ért jogszűkítéseket, atrocitásokat, az ellenük és képviselőik ellen irányuló negatív médiapropagandát, politikai nyomásgyakorlást, szélsőjobboldali nacionalisták általi fenyegetettségeket, megfélemlítéseket, különös tekintettel egy európa

Magyarország nem támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását

Magyarország részt vesz az Európai Unió jövőjéről most kezdődő vitában, mert úgy látja, az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, de nem akar európai egyesült államokat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón Gulyás Gergely értékelése szerint van egy karakteresen közép-európai jövőkép az EU-ról és ennek elfogadása az európai projekt sikerének záloga. Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásáról azt mondta, amíg Ukrajna a nyelvtörvényt nem változtatja meg, addig Magyarország blokkolni fogja a NATO-val való párbeszédet, és így tenne az uniós csatlakozással is, de annak rövid távon amúgy sincs realitása. (MTI)

Csernobil: újabb katasztrófára számíthatunk?

Minden jel arra utal, hogy a csernobili atomerőmű reaktora ismét elkezdett izzani, ami hatalmas veszélyt jelenthet és akár katasztrófa is lehet belőle. 35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, a csernobili atomerőmű-baleset, ahol a reaktor felrobbanásának következtében szinte visszafordíthatatlan kárt eredményező, felfoghatatlan mértékű sugárszennyezés érte a környezetet. A katasztrófa helyszínéül szolgáló területet azóta egy óriási betonszarkofág fedi, de a The Sun cikke alapján úgy látszik, hogy még mindig van mitől félnünk - írja a Promotions.hu. Magától elkezdett izzani a csernobili atomerőmű betemetett reaktora, ami valószínűleg az üzemanyag száradása miatt lehet, de pontos választ még nem sikerült találniuk a tudósoknak a jelenségre. Egyedül az tűnik biztosnak, hogy mindenki aggódik, mivel ha túlzottan felerősödnek a fissziós folyamatok, akár hatalmas mennyiségű atomenergia is felszabadulhat – vagyis újabb szörnyűség történhet.

Aggasztó eredményt tettek közzé kutatók Csernobilról

Még mindig sugárszennyezettek a csernobili 1986-os atomkatasztrófa környékén növekvő haszonnövények - derült ki az Exeteri Egyetem kutatásából . Az Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a búza, rozs, zab és árpa sugárzóizotóp-koncentrációja (stroncium-90 és / vagy cézium-137) az ukrajnai határértékek felett van bőven majdnem a vizsgált minták felében.  A kutatók a tűzifaégetés utáni hamumintákat is megvizsgálták, itt is rengeteg mintában találtak határérték feletti stroncium-90-et. A szakértők azért a stroncium-90-et keresték leginkább, mert ez található olyan formában a talajban, amit a növények is fel tudnak venni. Az ukrán kormány már 2013 óta nem monitorozza a sugárzó izotóp mennyiségét a területen, a mostani kutatás, amit az exeteriek a Greenpeace-szel közösen végeztek, megmutatja, hogy igenis kellene továbbra is figyelni. Főleg azért is, mert a tűzifának használt faanyagot a helyiek tényleg el is égetik. Az eredmények azért is aggasztóa