Ugrás a fő tartalomra

Kuleba elmondta, mit gondol az ukrajnai magyarokról

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden nemzetközi online sajtótájékoztatót tartott, ahol az ATV kérdésére elárulta, hogy azt szeretnék, ha az Ukrajnában élő magyarok meg tudnák őrizni a hagyományaikat és a identitásukat, de ukrán állampolgárként tudniuk kell az államnyelvet is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy Ukrajna erős, stabil és demokratikus ország legyen, másrészt viszont Magyarország elvárja, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa az etnikai kisebbségei jogait, köztük a magyar kisebbségét. Szijjártó szerint ugyanis Ukrajnában az elmúlt időszakban folyamatosan megsértették a magyar nemzetiséghez tartozók jogait, ide sorolta az ukrán oktatási törvényt valamint a magyar nyelvhasználat ellehetetlenítését célzó jogszabályokat is. A magyar külügyminiszter leszögezte, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat az anyaország támogatására.

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy a jelenlegi geopolitikai kontextusban Ukrajna mennyire áll készen a kompromisszumra a kisebbségi jogokat (saját kultúra, nyelvhasználat, saját sajtó) illetően annak érdekében, hogy fejlődjenek a két ország közötti kapcsolatok, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy reagált, hogy "Ukrajnának nincs szüksége és nem is szeretne semmilyen problémát nyugati szomszédaival". 

"Ők a barátaink, közös a történelmünk. Meggyőződésem, hogy közös velük az európai és euroatlanti jövőnk is. Lehet, hogy vannak köztünk nézeteltérések, de mindig képesnek kell maradnunk arra, hogy nyíltan szóba álljunk egymással és közös nevezőt találjunk" - mondta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba kijelentette, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség érték számukra ugyanúgy, mint ahogyan a Magyarországon élő ukrán közösség is érték a számunkra.

"Nincs semmi, ami miatt ellentéteknek kellene kialakulni köztünk. Lehet, hogy vannak Kijev és Budapest között különbségek abban, ahogyan azt látjuk, hogy a magyar kisebbség oktatási jogait hogyan lehet jobban biztosítani Ukrajnában, ám azt is hozzá szeretném tenni, hogy mi teljes mértékben azt szeretnénk, hogy az Ukrajnában élő magyarok megőrizhessék a hagyományaikat, megtarthassák az identitásukat.Azt szeretnénk látni, hogy virágzó életet élnek a társadalmunkban, magyarok tudnak maradni, és maradjanak is azok" - magyarázta tovább az ukrán külügyminiszter. 

"Ukrán állampolgárokként azonban, miután a társadalmunk részét képezik, tudniuk kell az államnyelvet ahhoz, hogy jól integrálódjanak a társadalomba" - szögezte le Kuleba. 

Válaszában kitért a magyar külügyminiszterrel való kapcsolatára is: "Merem állítani, hogy rendkívül jó kapcsolatokat ápolok Szijjártó Péter külügyminiszterrel, közvetlen és nyílt kommunikáció zajlik köztünk. Mindketten politizálunk, és tudjuk, hogyan kell megvédeni a hazánk nemzeti érdekeit. Mindketten arra koncentrálunk, hogy tárgyalások útján kiutat találjunk a jelen feszültségből olyan módon, hogy egyikünk se kényszerüljön a vörös vonalaink átlépésére."

"Én soha nem ragadtattam el magam, ami a magyar kormánnyal kapcsolatos retorikámat illeti. Bizonyos vagyok abban, hogy az érzelmi összetevőt el kell hagyni a kettőnk közötti párbeszédből" - zárta le a kérdést Kuleba. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !