Ugrás a fő tartalomra

Kuleba: ez nem lesz jó hatással a magyar-ukrán kapcsolatokra

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden nemzetközi online sajtótájékoztatót tartott, ahol az ATV kérdésére kijelentette, nem lesz jó hatással a magyar-ukrán kapcsolatokra az, ha az Ilyushin Aviation Complex és az Aviation Engineering Zrt. magyar cég szerződést köt egymással repülőgépek gyártásáról.

A sajtótájékoztatón Kuleba azt nyilatkozta, hogy rendkívül jó kapcsolatot ápol Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, valamint arra is kitért, hogy azt szeretnék, ha az Ukrajnában élő magyarok meg tudnák őrizni a hagyományaikat és a identitásukat, de ukrán állampolgárként tudniuk kell az államnyelvet is.

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy Ukrajnára nézve milyen következményei lehetnek annak, hogy márciusban megállapodásra jutott az Ilyushin Aviation Complex és az Aviation Engineering Zrt. magyar cég az Il-103M típusú repülőgépek magyarországi modernizálásáról, illetve gyártásáról, Kuleba úgy reagált, hogy a megállapodás aggodalommal tölti el.

“Az a gond, hogy az Ilyushin Aviation Complex részét képezi az orosz United Aircraft Corporation cégnek, amely az EU szankciós listáján szerepel. A United Aircraft Corporation pedig hivatalosan részét képezi a Rostec (orosz) állami cégnek, amely ellen az amerikaiak vezettek be büntetőintézkedéseket” - mondta az ukrán külügyminiszter.

Majd hozzátette, hogy az ő olvasatukban ez a szerződés ellentétben áll az orosz entitásokkal szemben bevezetett (nyugati) szankciós rendszerrel: “Kértük a magyar felet, hogy erősítse meg: valóban aláírták-e ezt a szerződést. Azt várjuk el tőlük, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák azt, hogy a szankciós rendszer betűje, illetve szelleme csorbát szenvedjen.”

Válaszában szóba került Magyarország Ukrajna-politikája, és az esetleges orosz befolyás kérdése is. “Amikor engem arról kérdeznek Ukrajnában, hogy látok-e bármilyen bizonyítékot az orosz befolyásra Magyarország Ukrajna-politikájával kapcsolatban, akkor mindig azt válaszolom, hogy nem” - jelentette ki Kuleba.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ha (a magyarok) aláírnak egy szerződést megszegve a fennálló szankciós rendszert, az nem lesz nagyon jó hatással a magyar-ukrán kapcsolatokra. “Veszélyes precedenst teremt, és azt demonstrálja, hogy Oroszországnak elegendő befolyása van ahhoz, hogy magyar kollégáinkat rávegye arra, hogy olyan szerződéseket írjanak alá, amelyek jobban szolgálják az orosz érdekeket, mint a magyar vagy európai érdekeket” - zárta le válaszát az ukrán külügyminiszter.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !