Ugrás a fő tartalomra

Mit remél a NATO-tól Ukrajna?

"Nem hinném, hogy van olyan tárgyilagos külpolitikai elemző, aki el tudja ma képzelni Ukrajnát a NATO tagjaként. Moszkva ezt olyan provokációnak tekintené, amit nagy valószínűséggel megtorpedózna, mielőtt az egyáltalán a megvalósításig eljutna. Márpedig újabban minden zeng az ukrán NATO tagság lehetséges voltáról" - írja véleménycikkében Barabás Péter, a Népszava újságírója.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára április elején felhívta telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aggodalmát fejezve ki az orosz haderők növekvő aktivitása miatt. Nemcsak Ukrajna szuverenitása mellett állt ki, de hangsúlyozta a szoros partnerséget is a katonai szövetséggel. Zelenszkij erre válaszul a háború befejezésének egyetlen útját Ukrajna NATO-csatlakozásában jelölte meg. Sürgette, hogy országa kapja meg a NATO tagsági cselekvési tervet, amely pontosan meghatározza az ország felvételének menetrendjét.

Kijev igyekszik minél több országot bevonni a konfliktusba, hogy megkerülhetetlen szövetségesekre tegyen szert. Sem a NATO-ban, sem a Fehér Házban, de az Európai Unió vezető testületeiben sem ülnek azonban olyan politikusok, akik azt hinnék, hogy a mély politikai, gazdasági, vezetési válsággal, mérhetetlen korrupcióval, a kisebbségek jogait sértő gyakorlattal viaskodó Ukrajna ebben az állapotában alkalmas lenne bármiféle csatlakozásra. Az olyannyira sürgetett reformok, például az ukrán biztonsági és katonai ágazatban, fényévekre vannak a megvalósítástól. Az ország működőképességének minimális feltételei sem adottak. A rokonszenv-megnyilvánulásokat óvatos nyugati nyilatkozatok kísérik, amelyek figyelmeztetnek arra, hogy a NATO-csatlakozás felvetése nem időszerű. Az Egyesült Államok és Oroszország egymást provokálva igyekszik terepet nyerni a térségben, de egyikük sem vállalna fel egy olyan katonai összecsapást, amely a harmadik világháborúba torkollna.

Mire jó akkor egy olyan kép felvázolása, amely szinte már benn látatja Ukrajnát a szövetségben?

Az oroszok álláspontját beszédesen tükrözi Pjotr Akopovnak a RIA Novosztyi honlapon közzétett terjedelmes elemzése, amely igen sajátos módon közelíti meg a témát. Akopov kerek perec kijelenti, hogy Ukrajna nem válhat a NATO tagjává, egyszerűen azért nem, mert Ukrajna a történelmi Oroszország része. Márpedig erről az orosz államisághoz tartozó, geopolitikailag is idetartozó területről soha nem mond le Moszkva. Az ideiglenes leválás elképzelhető, az atlantizáció azonban nem, írta az elemző.

A Nyugat a messze vezető történelmi és stratégiai döntéssel Oroszországot ellenségévé tenné, és ennek kellene alávetnie ezután minden lépését. Ehhez nem partner a nyugati elit, leszámítva néhány fanatikust. Az Európai Unió Ukrajna kedvéért nem mondhat le a legnagyobb szomszédjával, Oroszországgal való kapcsolatairól, nincs is ilyen szándéka. Marad a remény, hogy egy meggyengült Oroszországgal könnyebb lesz a dolga.

Mindennek a felismerése elkerülhetővé teszi a katonai konfliktusokat? 

Számos jel utal arra, hogy nem. Miközben a legfelső körökben igyekeznek pontosan meghúzni a konfrontáció határait, a szinte naponta szervezett erődemonstrációk nem feltétlenül a bemért és még megengedett határok között mozognak. Annyi hadgyakorlat, katonai erődemonstráció zajlik, annyi katonát vonnak be a manőverekbe, hogy szinte lehetetlen mindent és mindenkit kordában tartani.

Komoly fenyegetésként élik meg Kijevben a Nyugat 2021 elnevezésű eredetileg őszre tervezett orosz hadgyakorlatot, amely máris az orosz haderő nagymértékű jelenlétével párosul Ukrajna észak-keleti határai, a Donyec-medencei szakadár terület közelében és a Krím-félszigeten. Orosz nehézfegyverzetet szállítanak az ukrán határhoz, fegyveres konvojok vonultak az elcsatolt Krím-félszigetre vezető hídon. Ukrán források szerint az amerikai fegyveres erők európai parancsnoksága a legmagasabb készültségi szintet rendelte el csapatainál.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette: megkezdődött a fegyveres erők harckészültségének tervezett ellenőrzése. Csak áprilisban több mint 4000 gyakorlatot tartanak az összes katonai körzetben a messzi északon éppen úgy, mint a Kurili-szigeteken vagy Kamcsatkán. Nyugati elemzők csak találgatják, mennyi ebben az erődemonstráció, a kardcsörtetés és a valódi támadó szándék.

Washington eközben fegyverekkel látja el és kiképezi az ukrán hadsereget. 125 millió dolláros új katonai segélyt jelentett be március elején. Páncéltörő és az éjszakai látást segítő eszközökhöz, tüzérségi egységeket bemérő radarokhoz segítette hozzá Ukrajnát. Közös hadgyakorlatra is készül vele.  S akkor még nem szóltunk a Fekete-tengeren zajló rendszeres erődemonstrációkról. 2400 katona, 18 hadihajó,10 repülőgép és helikopter volt hivatott demonstrálni márciusban a román haditengerészet szervezésében a NATO eltökéltségét egy kirobbanó konfliktus esetén. Nem maradt el az orosz válasz sem: beélesítették az orosz Fekete-tengeri flotta hajóit, a part menti rakétarendszereket. Sikerült is az Egyesült Államokat, Bulgáriát, Görögországot, Kanadát, Hollandiát, Romániát, Törökországot, Grúziát, Ukrajnát, másfelől pedig Oroszországot egy robbanásveszélyes katlanba terelni. Megannyi jele annak, hogy van mitől tartania Oroszországnak is, a NATO-nak is, és mindazoknak, akik már felednék a hidegháborús idők kockázatos éveit.

Barabás Péter/Népszava

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"A harcképes embereknek kell harcolniuk, az elnök engedélyezze a 18-60 év közötti férfiak kiutazását"

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a hadköteles férfiak országból történő kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó harmadik elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A cikk szerint a petíció szerzője, Julija Bulavina úgy vélte, hogy „a harcképes embereknek kell harcolniuk”. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti, katonai tapasztalattal nem rendelkező, valamint a korlátozott katonai szolgálati alkalmassággal rendelkező férfiak kiutazását az országból. A petíció május 19-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 27 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. Mint Bulavina közölte, február 24-e után több mint 110 000 ember tért vissza Ukrajnába, és több mint 100 000 önkéntes jelentkezett a területvédelmi egységekbe, és 20 000 harcos a Nemzetközi Légióba. Ezenkívül

Kuleba elmondta, Ukrajna mikor fog problémaként tekinteni Magyarországra

Ukrajna Magyarországra csak akkor fog problémaként tekinteni, ha a magyar kormány Kijev ellenes kijelentései egybeesnek a döntéseivel" - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportál szerint. "Úgy gondolom, hogy Magyarország önmagának "ötödik oszlopa". Ez az ő belpolitikájuk, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy ez mennyiben felel meg az ő érdekeiknek" - mondta a diplomata. Szerinte Magyarország kijelentései nem mindig jelentenek problémát Ukrajnának, hiszen nem mindig esnek egybe az ország döntéseivel és tetteivel. Budapest például csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatta Ukrajna EU-tagjelölt státuszának megadását. Ugyanakkor előfordultak olyan esetek, amikor Magyarország blokkolt néhány lehetséges új szankciót a Kreml ellen. "Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig lehet élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit csinál

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin visszavonta két kárpátaljai magyar állampolgárságát

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére arról döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok - írta a 24.hu. A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Ukrajna, Kárpátalja, Técsői járás) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Ukrajna, Kárpátalja, Huszti járás) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek elhagyhatják Ukrajnát

Az érvényben lévő szabályok értelmében azok a férfiak, akiket a katonaorvosi bizottság ideiglenesen szolgálatra alkalmatlannak ítél, átléphetik a határt - olvasható az állami határőrség közleményben . Ehhez fel kell mutatniuk a határátkelőn az ezt igazoló okmányt. Ukrajna „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvénye értelmében a mozgósítás során a meghatározott eljárás szerint fogyatékosnak minősített, illetve a katonaorvosi bizottság következtetése szerint ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek, nem sorozhatók be. Az átmeneti alkalmatlanság hat hónapig érvényes, utána ismét részt kell venni egy orvosi vizsgálaton - írta a Kárpáti Igaz Szó . Nem hagyhatja el viszont az országot az, akinek a katonakönyvében „békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, háborúban korlátozottan alkalmas” minősítés szerepel, mivel „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelye 1. részében nem szerepel ilyen kategória,

Zelenszkij felszólította a Nyugatot, hogy kivétel nélkül zárja le a határait minden orosz állampolgár előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, ha megtiltják az orosz állampolgároknak a nyugati országokba való belépést, azzal megakadályozhatják, hogy az Oroszországi Föderáció ukrán területeket "annektáljon" - írta az RBK-Ukrajina hírportál a The Washington Post hírére hivatkozva. Zelenzkij szerint a határzár azért fontos szankció, mert "az oroszok más földjét veszik birtokba, ezért a saját világukban kell élniük, amíg nem változtatnak a filozófiájukon". Hangsúlyozta: ennek a döntésnek azokra az oroszokra is vonatkoznia kell, akik már nyugati országokban tartózkodnak. "Akármilyenek is az oroszok ... térjenek vissza Oroszországba. Akkor meg fogják érteni és azt fogják mondani: "ennek a háborúnak semmi köze hozzánk. Az egész lakosságot nem lehet felelőssé tenni, ugye?". Talán. De a lakosság ezt a kormányt választotta, és nem harcol ellene, nem vitatja a döntései, nem szólal fel ellene" - jegyezte meg az ukrán elnök. Szerinte így kiderülhet, hogy

Danilov üzent a külföldre menekült ukrán férfiaknak: ne bújjanak a nők szoknyája mögé

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára biztos abban, van más alternatíva, ha egy férfi nem tud fegyvert fogni a háború alatt, ezért semmi esetre sem meneküljön senki külföldre - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Nem kell a nők szoknyája mögé bújni, és elmenekülni az országból. Segítenünk kell. Ha nem tud harcolni és fegyvert fogni, segítsen más módon. Keressen meg minden más lehetőséget" - fogalmazott a tisztségviselő. Danilov megjegyezte: igazságtalan az, hogy míg egyes férfiak védelmezik Ukrajnát, addig mások menekülőre fogják. Az más kérdés, ha valakit bizonyos okok miatt valóban nem lehet mozgósítani - tette hozzá. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: