Ugrás a fő tartalomra

Orosz támadás elhárítására készül az ukrán haderő

Több helyszínen is nagyszabású hadgyakorlatot tervez végrehajtani az ukrán haderő az ország keleti részében, hogy egy esetleges orosz támadás elhárítására készüljenek.

Az ukrán haderő főparancsnoksága a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az „átmenetileg megszállt Krím határán” hadmozdulatokat hajtanak majd végre, mely során egy „esetleges ellenséges betörést” szimulálnak. Az esemény a jelek szerint már elkezdődött, videót is közzétettek róla (ide kattintva tudja megtekinteni).

A fiktív ellenség (amely egyértelműen Oroszország, de nem nevezték meg), a felvázolt forgatókönyv szerint tankokkal és gyalogsággal hatol be a Krím felől Ukrajna területére, erre válaszul az ukrán haderő mozgósítja a tartalékos harckocsizóit és a tankelhárító rendszereit is – írják a Facebook oldalon.

Mint írják, a gyakorlat során 100 milliméteres, MT-12-es lövegeket vetettek be, ezek a szimuláció során „gyorsan harcállást vettek fel és megsemmisítették az ellenséges célpontokat.” Az MT-12-es egy ’70-es években gyártott, szovjet vontatott löveg.

A tankelhárítókat harckocsizók támogatják, akik a pozícióváltást, az alakzatban való manőverezést, a fedezékválasztást és az álcázást gyakorolják, majd sor kerül az elméleti ellenség megsemmisítésére is - közölte a Porfolio.

TÉMÁBA VÁG:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke