Ugrás a fő tartalomra

Senki nem fog háborúzni Oroszországgal Ukrajna miatt

Az orosz-ukrán összecsapás valóban háborús konfliktusnak minősül, de az biztos, hogy Kijevig nem fognak bevonulni az orosz tankok - mondta Nemes Gábor a Klubrádió külügyi tudósítója a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

A külügyi szakértő szerint Putyin most úgy érzi, érdemes letesztelni a nemrégiben beiktatott amerikai elnök, Joe Biden teherbírását, és azt, hogy mennyire kíván beleállni az ilyen konfliktusokba. Nemes emlékeztet: Biden alelnökként foglalkozott még az ukrán külügyekkel, amikor az oroszok bevonultak a Krím-félszigetre, és azt tette amit egy amerikai vezetőnek tennie kellett, vagyis semmit.

Senki nem fog háborúzni Oroszországgal Ukrajna miatt, ez nem ér meg egy atomháborút - mondta. A háború legfontosabb okai között Nemes szerint az is fontos szerepet játszik, hogy Putyinnak sok a belpolitikai problémája, az ukrán konfliktus felvállalásával pedig el tudja terelni a figyelmet erről. Németh Gábor szerint Ukrajna pedig abból a patthelyzetből kíván kimászni, hogy az országuk területének jelentős részét (Krím-félsziget, Kelet-Ukrajna) nem ellenőrizhetik. 

Bármennyire is fenyegető most Oroszország, már csak utóvédharcokat folytatnak, ugyanis a korábbi nagyhatalom sorra veszíti el a befolyását a poszt-szovjet országokban. Putyin tudja, hogy történelmi visszaszoruláson megy át az ország, emiatt kellett egy ellenségkép, és Ukrajnára esett a választás. Kiemelte: azért is volt ennek alapja, mert az orosz társadalom többsége, még az ellenzéki Navalnij is egyetértett a Krím-félsziget visszafoglalásával.

Az annektálást azonban nagyon költséges fenntartani, a Krímnek ugyanis Ukrajnától függ a vízellátása. Szevasztopol tengeri bázis megvédése azonban stratégiai fontosságú az országnak. A kelet-ukrajnai harcok már nem népszerűek az oroszok körében sem, ugyanis sok a halott. Ha Oroszország bevonulna, partizánháború lenne a megszállókkal szemben, ezért nem is lehet számítani valódi megszállással - mondta Nemes. 

Szó esett arról az úgynevezett "non-paper" dokumentumról is, amely szerint grandiózus határmódosítási tervvel álltak elő a volt Jugoszláv országok vezetői. Eszerint Koszovó északi, szerb többségű területei a német többségű, Olaszországhoz tartozó Dél-Tirolhoz hasonló, rendkívül széles körű autonómiát kapnának, amiért cserébe Szerbia nem ellenezné az albán többségű Koszovó egyesülését Albániával. Észak-Macedónia és Montenegró albán többségű részei is az újonnan létrejövő Nagy-Albániához tartoznának.

Sajtóhírek szerint a szlovén miniszterelnök, Janez Janša irodájában készültek el az erről szóló tervek, amiket személyesen adták át az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. A titkos térképszabászat hátterében horvát sajtóinformációk szerint Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök áll.

Nemes Gábor szerint a második világháború után az volt az alap meggyőződés Európában, hogy nem nyúlunk a határokhoz, és bár igaz, hogy van ilyen törekvése Szerbiának, de nincs mögötte erő. Az ország az összes eddigi háborút elvesztett, emiatt meg kell emésztenie politikailag Koszovó kiválását is. Nemes szerint ugyanis a Balkánon nem igazságos normák érvényesültek a délszláv háború lezárásakor, hanem nagypolitikai erőviszonyok. A nagyhatalmak felálltak Belgráddal szemben. 

A beszélgetés végén a külügyi tudósító kijelentette: a Balkánon dúló durva konfliktusokhoz képest Jugoszlávia egy optimális megoldás volt, ugyanis minden jobb egy háborúnál. Amikor az EU-ban virtuálissá válnak a határok, akkor fog ez a probléma megoldódni - mondta. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"A harcképes embereknek kell harcolniuk, az elnök engedélyezze a 18-60 év közötti férfiak kiutazását"

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a hadköteles férfiak országból történő kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó harmadik elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A cikk szerint a petíció szerzője, Julija Bulavina úgy vélte, hogy „a harcképes embereknek kell harcolniuk”. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti, katonai tapasztalattal nem rendelkező, valamint a korlátozott katonai szolgálati alkalmassággal rendelkező férfiak kiutazását az országból. A petíció május 19-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 27 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. Mint Bulavina közölte, február 24-e után több mint 110 000 ember tért vissza Ukrajnába, és több mint 100 000 önkéntes jelentkezett a területvédelmi egységekbe, és 20 000 harcos a Nemzetközi Légióba. Ezenkívül

Kuleba elmondta, Ukrajna mikor fog problémaként tekinteni Magyarországra

Ukrajna Magyarországra csak akkor fog problémaként tekinteni, ha a magyar kormány Kijev ellenes kijelentései egybeesnek a döntéseivel" - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportál szerint. "Úgy gondolom, hogy Magyarország önmagának "ötödik oszlopa". Ez az ő belpolitikájuk, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy ez mennyiben felel meg az ő érdekeiknek" - mondta a diplomata. Szerinte Magyarország kijelentései nem mindig jelentenek problémát Ukrajnának, hiszen nem mindig esnek egybe az ország döntéseivel és tetteivel. Budapest például csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatta Ukrajna EU-tagjelölt státuszának megadását. Ugyanakkor előfordultak olyan esetek, amikor Magyarország blokkolt néhány lehetséges új szankciót a Kreml ellen. "Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig lehet élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit csinál

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin visszavonta két kárpátaljai magyar állampolgárságát

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére arról döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok - írta a 24.hu. A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Ukrajna, Kárpátalja, Técsői járás) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Ukrajna, Kárpátalja, Huszti járás) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek elhagyhatják Ukrajnát

Az érvényben lévő szabályok értelmében azok a férfiak, akiket a katonaorvosi bizottság ideiglenesen szolgálatra alkalmatlannak ítél, átléphetik a határt - olvasható az állami határőrség közleményben . Ehhez fel kell mutatniuk a határátkelőn az ezt igazoló okmányt. Ukrajna „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvénye értelmében a mozgósítás során a meghatározott eljárás szerint fogyatékosnak minősített, illetve a katonaorvosi bizottság következtetése szerint ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek, nem sorozhatók be. Az átmeneti alkalmatlanság hat hónapig érvényes, utána ismét részt kell venni egy orvosi vizsgálaton - írta a Kárpáti Igaz Szó . Nem hagyhatja el viszont az országot az, akinek a katonakönyvében „békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, háborúban korlátozottan alkalmas” minősítés szerepel, mivel „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelye 1. részében nem szerepel ilyen kategória,

Zelenszkij felszólította a Nyugatot, hogy kivétel nélkül zárja le a határait minden orosz állampolgár előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, ha megtiltják az orosz állampolgároknak a nyugati országokba való belépést, azzal megakadályozhatják, hogy az Oroszországi Föderáció ukrán területeket "annektáljon" - írta az RBK-Ukrajina hírportál a The Washington Post hírére hivatkozva. Zelenzkij szerint a határzár azért fontos szankció, mert "az oroszok más földjét veszik birtokba, ezért a saját világukban kell élniük, amíg nem változtatnak a filozófiájukon". Hangsúlyozta: ennek a döntésnek azokra az oroszokra is vonatkoznia kell, akik már nyugati országokban tartózkodnak. "Akármilyenek is az oroszok ... térjenek vissza Oroszországba. Akkor meg fogják érteni és azt fogják mondani: "ennek a háborúnak semmi köze hozzánk. Az egész lakosságot nem lehet felelőssé tenni, ugye?". Talán. De a lakosság ezt a kormányt választotta, és nem harcol ellene, nem vitatja a döntései, nem szólal fel ellene" - jegyezte meg az ukrán elnök. Szerinte így kiderülhet, hogy

Danilov üzent a külföldre menekült ukrán férfiaknak: ne bújjanak a nők szoknyája mögé

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára biztos abban, van más alternatíva, ha egy férfi nem tud fegyvert fogni a háború alatt, ezért semmi esetre sem meneküljön senki külföldre - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Nem kell a nők szoknyája mögé bújni, és elmenekülni az országból. Segítenünk kell. Ha nem tud harcolni és fegyvert fogni, segítsen más módon. Keressen meg minden más lehetőséget" - fogalmazott a tisztségviselő. Danilov megjegyezte: igazságtalan az, hogy míg egyes férfiak védelmezik Ukrajnát, addig mások menekülőre fogják. Az más kérdés, ha valakit bizonyos okok miatt valóban nem lehet mozgósítani - tette hozzá. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: