Ugrás a fő tartalomra

Senki nem fog háborúzni Oroszországgal Ukrajna miatt

Az orosz-ukrán összecsapás valóban háborús konfliktusnak minősül, de az biztos, hogy Kijevig nem fognak bevonulni az orosz tankok - mondta Nemes Gábor a Klubrádió külügyi tudósítója a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

A külügyi szakértő szerint Putyin most úgy érzi, érdemes letesztelni a nemrégiben beiktatott amerikai elnök, Joe Biden teherbírását, és azt, hogy mennyire kíván beleállni az ilyen konfliktusokba. Nemes emlékeztet: Biden alelnökként foglalkozott még az ukrán külügyekkel, amikor az oroszok bevonultak a Krím-félszigetre, és azt tette amit egy amerikai vezetőnek tennie kellett, vagyis semmit.

Senki nem fog háborúzni Oroszországgal Ukrajna miatt, ez nem ér meg egy atomháborút - mondta. A háború legfontosabb okai között Nemes szerint az is fontos szerepet játszik, hogy Putyinnak sok a belpolitikai problémája, az ukrán konfliktus felvállalásával pedig el tudja terelni a figyelmet erről. Németh Gábor szerint Ukrajna pedig abból a patthelyzetből kíván kimászni, hogy az országuk területének jelentős részét (Krím-félsziget, Kelet-Ukrajna) nem ellenőrizhetik. 

Bármennyire is fenyegető most Oroszország, már csak utóvédharcokat folytatnak, ugyanis a korábbi nagyhatalom sorra veszíti el a befolyását a poszt-szovjet országokban. Putyin tudja, hogy történelmi visszaszoruláson megy át az ország, emiatt kellett egy ellenségkép, és Ukrajnára esett a választás. Kiemelte: azért is volt ennek alapja, mert az orosz társadalom többsége, még az ellenzéki Navalnij is egyetértett a Krím-félsziget visszafoglalásával.

Az annektálást azonban nagyon költséges fenntartani, a Krímnek ugyanis Ukrajnától függ a vízellátása. Szevasztopol tengeri bázis megvédése azonban stratégiai fontosságú az országnak. A kelet-ukrajnai harcok már nem népszerűek az oroszok körében sem, ugyanis sok a halott. Ha Oroszország bevonulna, partizánháború lenne a megszállókkal szemben, ezért nem is lehet számítani valódi megszállással - mondta Nemes. 

Szó esett arról az úgynevezett "non-paper" dokumentumról is, amely szerint grandiózus határmódosítási tervvel álltak elő a volt Jugoszláv országok vezetői. Eszerint Koszovó északi, szerb többségű területei a német többségű, Olaszországhoz tartozó Dél-Tirolhoz hasonló, rendkívül széles körű autonómiát kapnának, amiért cserébe Szerbia nem ellenezné az albán többségű Koszovó egyesülését Albániával. Észak-Macedónia és Montenegró albán többségű részei is az újonnan létrejövő Nagy-Albániához tartoznának.

Sajtóhírek szerint a szlovén miniszterelnök, Janez Janša irodájában készültek el az erről szóló tervek, amiket személyesen adták át az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. A titkos térképszabászat hátterében horvát sajtóinformációk szerint Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök áll.

Nemes Gábor szerint a második világháború után az volt az alap meggyőződés Európában, hogy nem nyúlunk a határokhoz, és bár igaz, hogy van ilyen törekvése Szerbiának, de nincs mögötte erő. Az ország az összes eddigi háborút elvesztett, emiatt meg kell emésztenie politikailag Koszovó kiválását is. Nemes szerint ugyanis a Balkánon nem igazságos normák érvényesültek a délszláv háború lezárásakor, hanem nagypolitikai erőviszonyok. A nagyhatalmak felálltak Belgráddal szemben. 

A beszélgetés végén a külügyi tudósító kijelentette: a Balkánon dúló durva konfliktusokhoz képest Jugoszlávia egy optimális megoldás volt, ugyanis minden jobb egy háborúnál. Amikor az EU-ban virtuálissá válnak a határok, akkor fog ez a probléma megoldódni - mondta. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !