Ugrás a fő tartalomra

Szabad gazdasági övezetté válik Kárpátalja?

Az állami intézményekben aktívan vitatják a szabad gazdasági övezetek létrehozását Kelet- és Nyugat-Ukrajnában. Egyes képviselők már elő is terjesztették javaslataikat a speciális gazdasági övezetek létrehozására, többek között Kárpátalján is - írja a Kárpát.in.ua.

Lényegében a Szabad Gazdasági Övezet az ország olyan része, amely ki van emelve a közös vámhatártól, és ezen belül külön szabályozás, adókedvezmények és előnyök vannak érvényben a helyi vállalkozók és külföldi vállalatok számára, valamint kedvezményes feltételek a tevékenység folytatására.

A Szlovo i Gyilo portál adatai szerint a képviselők az ország alábbi régióiban javasolták szabad gazdasági övezetek létrehozását: Donbász, Odessza és Herszon megyék, valamint Kárpátalja.

Ukrajnában korábban több mint tíz szabad gazdasági övezetet hoztak létre: „Krím”, „Azov”, „Kárpátalja”, „Interport Kovel”, „Porto-Franco”, „Mikolajev” és mások. Tarasz Kovalcsuk, a Leideni Egyetem jogi magisztere, kereskedelmi jogi szakértője a VoxUkraine-ban azt írta, hogy amikor a szabad gazdasági övezetek létrehozták, a vállalkozások számos kedvezményt kaptak.

De amikor kiderült, hogy a szabad gazdasági övezetek nem feleltek meg létrehozóik elvárásainak, megszüntették őket. Az ukrán adófizetőknek szabad gazdasági övezetek a GDP körülbelül 1%-ába került évente, és eltorzították a piacokat. Emiatt 2005-ben a szabad gazdasági övezetekben minden vám- és adókedvezményt megszüntettek.

Ukrajnában a szabad gazdasági övezetek, a számos törvénysértés miatt nem bizonyultak hatékonynak, mivel a vám- és adókedvezményeket illegálisan alkalmazták: megsértették a versenyfeltételeket, a szellemi tulajdonjogokat és az árképzés mechanizmusát is. Ezen kívül a szabad gazdasági övezetekkel kapcsolatos kormányzati politika következetlen és érthetetlen volt nemcsak a befektetők, hanem a helyi hatóságok számára is.

Az IMF bírálta Ukrajnát a szabad gazdasági övezetek miatt, mivel a speciális adórendszer ellentmondott Ukrajna és az IMF közötti együttműködési memorandumnak.

A kivételes kedvezmények bevezetését nem támogatja az EU. Így az új szabad gazdasági övezetek létrehozása akadályozhatja a Társulási megállapodás Ukrajna számára kedvező feltételekkel történő felülvizsgálatát – írta Vlagyiszlav Obuh.

A szabad gazdasági zónák bevezetésének gyakorlata a világon az 1950-es évekig nyúlik vissza. A kínai tapasztalatot tekintik a legjelentősebbnek és példaértékűnek ebben a tekintetben. 1980-ban Kína 4 speciális gazdasági övezetet hozott létre, egy évvel később az országba való magánbefektetések beáramlásának több mint felét tették ki.

Vlagyiszlav Obuh megjegyezte, ez az eredményt infrastruktúrába történő állami beruházások és új vállalkozások létrehozása hozta meg. Ugyanezen rendszer szerint működnek a speciális gazdasági övezetek más országokban, például Lengyelországban.

Olekszij Usztyenko, a Nép szolgája párt tagja tavaly júniusban 3701-es szám alatt regisztrálta be a „Turisztikai Kárpátalja” turisztikai-rekreációs típusú különleges szabad gazdasági övezetről szóló törvényjavaslatot. A törvénytervezet egy különleges „Turisztikai Kárpátalja” gazdasági övezet létrehozására utal a Kárpátalja határain belül, 2021. január 1-jétől 2030. december 31-ig tartó 10 éves időtartamra.

Usztyenko azt állítja, hogy a megye ezen státusza befektetéseket vonz a szabadidő, az idegenforgalom és az egészségügy ágazataiba, valamint lehetővé teszi a régió természeti erőforrásainak és rekreációs potenciáljának hatékony felhasználását. Ezen kívül egy ilyen speciális gazdasági övezet kísérleti projekt lesz a falusi turizmus, mint új ágazat Ukrajna gazdaságának fejlesztésében – jegyezte meg a törvényjavaslat szerzője.

A falusi turizmus kísérleti projektje különleges feltételek megteremtését írja elő a vidéki vendéglátás területén, nevezetesen a turisták elhelyezése lakóépületekben, étkezés, kikapcsolódás és a helyi hagyományokhoz és szokásokhoz kapcsolódó tevékenységek szervezése. A szolgáltatásokat a falusi gazdaság tagjai nyújtják.

A kezdeményezés a beruházási tevékenységek speciális rendszerének bevezetését is előírja, amelyet azok a turisztikai és szabadidős tevékenységek szervezők használhatnak, akik legalább félmillió dollár értékű beruházási projekteket valósítanak meg.

Ezen projektek közé tartoznak az ásványvíz-lelőhelyek, a terápiás iszapok és egyéb természeti erőforrások fejlesztése, a szanatóriumi-üdülési létesítmények építése és rekonstrukciója. 200 ezer dollár érték fölött a történelmi és természeti örökség megőrzését célzó projektek.

A különleges gazdasági övezetről szóló törvényjavaslattal együtt a parlamenti képviselő bejegyezte a vám- és adótörvénykönyv módosításaira vonatkozó javaslatot is. Ennek megfelelően a speciális gazdasági övezetek vállalkozásai három évre mentesülnek a jövedelemadó befizetése alól, az önkormányzatok pedig kedvezményes tarifákat határozhatnak meg az ingatlanadó vagy a földadó kapcsán.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !