Ugrás a fő tartalomra

Szakértők szerint új hadszíntérré válhat a Donyec-medence, Kijev szerint ez csak erőfitogtatás

Nem értenek egyet az orosz és az ukrán biztonságpolitikai szakértők annak következményeiben, hogy Moszkva jelentős katonai csapatösszevonásba kezdett a Donyec-medence oroszországi határánál. Az orosz szakértők szerint új hadszíntérré válhat a régió, Kijev szerint ez csak erőfitogtatás. Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította Volodimír Zelenszkij ukrán államfőt - írja a Napi.hu.

Míg ukrán szakértők azt állítják, hogy Oroszország erőfitogtatása, vagyis hogy hadseregét elkezdte összevonni az ukrán határ közelében, csak a hibridhadviselés része, kompromisszumra akarják kényszeríteni a Nyugatot, az orosz szakértők szerint Moszkva új műveletet indíthat a Donyec-medencében. Mikhalijo Szamus, az ukrán hadsereg igazgatóhelyettese pszichológiai hadviselésként értékelte a közelmúltban megnövekedett orosz katonai tevékenységet az ukrán-orosz határ mentén. Úgy véli a cél az, hogy Ukrajna, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok a megnövekedett nyomás hatására kereskedelmi engedményeket tegyen, különösen az Északi Áramlat 2. (Nordstream-2) földgázvezeték ügyében - írja az Anadolu hírügynökség.

Szamusz szerint az orosz népnek is üzenet ez: a közelgő oroszországi parlamenti választások előtt ez jól mozgósíthatja Vlagyimir Putyin elnök híveit, akik hisznek az Orosz birodalom feltámasztásában. „Moszkvának nincs oka ilyen támadás kezdeményezésére, mivel annak lehetséges eredményei kiszámíthatatlanok. Ezért egy orosz katonai művelet elindítása nem nagyobb veszély, mint tavaly volt” - értékelt a szakértő.

Denisz Moszkalik, az Ukrán Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Intézetéből az Anadolunak elmondta, hogy elvi szinten nem kizárható egy komoly fegyveres konfliktus, de a közeljövőben nem várható ilyen. Szerinte az orosz erőfitogtatás csak teszteli a nemzetközi reakciókat, próbára teszik a pár hónapos Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztrációt, hogy meddig mehetnek, mennyire tartják fontosnak Ukrajna helyzetét. „Oroszország néhány kisebb fegyveres összecsapással próbálja elérni, hogy jobb tárgyalási pozícióba kerüljön a nyugati tárgyalásokon, valamint látni akarják, hogy mi a Biden-adminisztráció tűréshatára Ukrajna esetében" - vélekedett Moszkalik.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök pénteken telefonon egyeztetett, amely alatt Washington biztosította, hogy a Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását az évek óta húzódó orosz agresszióval szemben. Beszéltek továbbá az ukrajnai reformokról a korrupció elleni küzdelemről és a koronavírus-járvány elleni közös fellépésről is.

Washington egyértelművé tette az elmúlt időszakban, hogy Ukrajna érdekében fontos szövetségeseivel - például Németországgal - is kész szembeszállni: ellenzik, hogy megépüljön az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezeték, a Nordstream 2. megépítését is. Szankciókkal fenyegettek európai cégeket is az ügyben, Antony Blinken külügyminiszter Angela Merkel kormányának jelezte is, hogy ezeket komolyan gondolják. 

Az oroszok kardoskodnának

Másrészt Viktor Litovkin, egy magas rangú orosz biztonsági szakértő megjegyezte, hogy Oroszország nem áll tétlenül, ha Ukrajna katonai műveletet indít a Donbaszon belül.

„A Donyec-medencében élő lakosok többsége szintén orosz állampolgár. Így Oroszország beavatkozhat saját polgárainak védelme érdekében. Sőt, Oroszország megtámadhatja az agresszort [Ukrajnát]” - vitázott Litovkin. 

Március 30-án Ruszlan Homcsak, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közölte, hogy Oroszország az ukrán határ közelébe telepítette hadseregét, majd gyakorlatozásba kezdtek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország "saját akarata szerint" mozgatta fegyveres erőit a területén, és "senkire nem jelentenek fenyegetést". Hogy pontosan hány katonát vezényeltek a térségbe, arról ellentmondóak az információk. Az ukrán vezérkari főnök a kijevi parlamentben a héten huszonhét zászlóaljról beszélt, ez akár tizenötezer katonát is jelenthet. Nyugati források viszont ugyanekkor még csak 3-4 ezer orosz katona összevonásáról beszéltek pénteken.

Az orosz erők 2014 februárjában léptek be Ukrajnában a Krím-félsziget területére, Vlagyimir Putyin orosz elnök a következő hónapban hivatalosan - egy vitathatóan tiszta népszavazás után - az Orosz Föderációhoz csatolta a területet. Törökország és az Egyesült Államok, valamint az ENSZ Közgyûlése törvénytelennek ítéli az annektálást azóta is, csakúgy, mint az EU, amely emiatt szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke