Ugrás a fő tartalomra

Szakértők szerint új hadszíntérré válhat a Donyec-medence, Kijev szerint ez csak erőfitogtatás

Nem értenek egyet az orosz és az ukrán biztonságpolitikai szakértők annak következményeiben, hogy Moszkva jelentős katonai csapatösszevonásba kezdett a Donyec-medence oroszországi határánál. Az orosz szakértők szerint új hadszíntérré válhat a régió, Kijev szerint ez csak erőfitogtatás. Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította Volodimír Zelenszkij ukrán államfőt - írja a Napi.hu.

Míg ukrán szakértők azt állítják, hogy Oroszország erőfitogtatása, vagyis hogy hadseregét elkezdte összevonni az ukrán határ közelében, csak a hibridhadviselés része, kompromisszumra akarják kényszeríteni a Nyugatot, az orosz szakértők szerint Moszkva új műveletet indíthat a Donyec-medencében. Mikhalijo Szamus, az ukrán hadsereg igazgatóhelyettese pszichológiai hadviselésként értékelte a közelmúltban megnövekedett orosz katonai tevékenységet az ukrán-orosz határ mentén. Úgy véli a cél az, hogy Ukrajna, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok a megnövekedett nyomás hatására kereskedelmi engedményeket tegyen, különösen az Északi Áramlat 2. (Nordstream-2) földgázvezeték ügyében - írja az Anadolu hírügynökség.

Szamusz szerint az orosz népnek is üzenet ez: a közelgő oroszországi parlamenti választások előtt ez jól mozgósíthatja Vlagyimir Putyin elnök híveit, akik hisznek az Orosz birodalom feltámasztásában. „Moszkvának nincs oka ilyen támadás kezdeményezésére, mivel annak lehetséges eredményei kiszámíthatatlanok. Ezért egy orosz katonai művelet elindítása nem nagyobb veszély, mint tavaly volt” - értékelt a szakértő.

Denisz Moszkalik, az Ukrán Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Intézetéből az Anadolunak elmondta, hogy elvi szinten nem kizárható egy komoly fegyveres konfliktus, de a közeljövőben nem várható ilyen. Szerinte az orosz erőfitogtatás csak teszteli a nemzetközi reakciókat, próbára teszik a pár hónapos Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztrációt, hogy meddig mehetnek, mennyire tartják fontosnak Ukrajna helyzetét. „Oroszország néhány kisebb fegyveres összecsapással próbálja elérni, hogy jobb tárgyalási pozícióba kerüljön a nyugati tárgyalásokon, valamint látni akarják, hogy mi a Biden-adminisztráció tűréshatára Ukrajna esetében" - vélekedett Moszkalik.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök pénteken telefonon egyeztetett, amely alatt Washington biztosította, hogy a Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását az évek óta húzódó orosz agresszióval szemben. Beszéltek továbbá az ukrajnai reformokról a korrupció elleni küzdelemről és a koronavírus-járvány elleni közös fellépésről is.

Washington egyértelművé tette az elmúlt időszakban, hogy Ukrajna érdekében fontos szövetségeseivel - például Németországgal - is kész szembeszállni: ellenzik, hogy megépüljön az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezeték, a Nordstream 2. megépítését is. Szankciókkal fenyegettek európai cégeket is az ügyben, Antony Blinken külügyminiszter Angela Merkel kormányának jelezte is, hogy ezeket komolyan gondolják. 

Az oroszok kardoskodnának

Másrészt Viktor Litovkin, egy magas rangú orosz biztonsági szakértő megjegyezte, hogy Oroszország nem áll tétlenül, ha Ukrajna katonai műveletet indít a Donbaszon belül.

„A Donyec-medencében élő lakosok többsége szintén orosz állampolgár. Így Oroszország beavatkozhat saját polgárainak védelme érdekében. Sőt, Oroszország megtámadhatja az agresszort [Ukrajnát]” - vitázott Litovkin. 

Március 30-án Ruszlan Homcsak, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közölte, hogy Oroszország az ukrán határ közelébe telepítette hadseregét, majd gyakorlatozásba kezdtek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország "saját akarata szerint" mozgatta fegyveres erőit a területén, és "senkire nem jelentenek fenyegetést". Hogy pontosan hány katonát vezényeltek a térségbe, arról ellentmondóak az információk. Az ukrán vezérkari főnök a kijevi parlamentben a héten huszonhét zászlóaljról beszélt, ez akár tizenötezer katonát is jelenthet. Nyugati források viszont ugyanekkor még csak 3-4 ezer orosz katona összevonásáról beszéltek pénteken.

Az orosz erők 2014 februárjában léptek be Ukrajnában a Krím-félsziget területére, Vlagyimir Putyin orosz elnök a következő hónapban hivatalosan - egy vitathatóan tiszta népszavazás után - az Orosz Föderációhoz csatolta a területet. Törökország és az Egyesült Államok, valamint az ENSZ Közgyûlése törvénytelennek ítéli az annektálást azóta is, csakúgy, mint az EU, amely emiatt szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ