Ugrás a fő tartalomra

Sztepanov: naponta 270 ezer oltást kell elvégezni

Ukrajna mostanáig 24 millió dózis különböző, koronavírus elleni vakcinára kötött szállítási szerződést - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen.

Az RBK-Ukrajina hírportál beszámolója szerint a tárcavezető részletezte, mely oltóanyagokról van szó. Eszerint tízmillió dózis Novavax, amelynek szállítása júliustól kezdődik meg. Hárommillió az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű oltóanyagból, amelyből félmillió már megérkezett az országba, 1,5 millió pedig április-májusban várható. Kétmillió Sinovac, ebből eddig 215 ezer érkezett meg. Tízmillió Pfizer pedig az év folyamán, egyelőre nem részletezte, hogy mikor. Előző nap annyit hozott nyilvánosságra, hogy az első adagok "a közeli hónapokban" érkeznek.

A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajnának nyolcmillió dózis, különböző gyártású vakcinát hagytak eddig jóvá.

Sztepanov hozzátette, hogy mindent összevetve, Ukrajna 32 millió dózis oltóanyagra számíthat. Korábban Denisz Smihal miniszterelnök már biztosított afelől, hogy lesz elegendő vakcina az év végéig azok számára, akik be akarják oltatni magukat - emlékeztetett az RBK-Ukrajina.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója alapján az egészségügyi miniszter mindazonáltal azt is kijelentette a kormányülésen: ahhoz, hogy az év végéig a felnőtt lakosság 70 százaléka védetté váljon az országban, havonta hatmillió oltást kell elvégezni, azaz naponta 270 ezret. Szerinte ez nem lehetetlen, de be kell vonni az oltási kampányba az "államirányítás minden szintjét".

Előző nap ugyanakkor alig több mint 15 és fél ezren kapták meg a védőoltást az országban, a kampány február 24-i kezdete óta pedig Ukrajnában még csupán 320 263-an az oltás első dózisát, és csak ketten a másodikat is.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke