Ugrás a fő tartalomra

Új gyalogsági harcjárművet mutatott be Ukrajna

Új gyalogsági harcjárművet mutatott be az ukrán Arey Engineering Group. A típus „Vavilon” (vagyis Babilon) névre hallgat és valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert számos kor többféle technológiai megoldását ötvözi egy platformban - írja a Portfolio.

A Defence Blog számolt be az új harcjármű bemutatásáról, mint írják, egy olyan gyalogsági harcjárműről van szó, amely a T-64-es harckocsi alvázára épült, de a legmodernebb védelmi rendszereket és digitális vezérlőrendszereket tartalmazza.


A T-64-es egy második generációs szovjet általános harckocsi, az 1960-as években mutatták be, de „felhúzható” a Vavilon T-84-es alvázra is, amely a T-80-as Ukrajna által továbbfejlesztett (szintén nyolcvanas években bemutatott) változata. Ukrajnában mindkét harckocsitípus jelentős számban elérhető, a polgárháború miatt széles körben zajlik az elavult platformok modernizációja, a Vavilon mindössze egy sok hasonló megoldásból.


A Vavilon egyébként 36 tonnát nyom, 8 lövész és három fős kezelőszemélyzet szállítására alkalmas. Hibrid meghajtású, a két motor együttesen 1080 lóerős. Fegyverzetét egy 30 milliméteres 2A42 gépágyú és egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuska alkotja, de felszerelhető még egy 12,7 milliméteres távirányítású géppuskatoronnyal, Braier páncéltörő rakétákkal és UAG-40-es gránátvetővel is.

A program célja egyébként az, hogy a Vavilon nem csupán gyalogsági harcjármű legyen, hanem egy moduláris harci platform, melynek tüzérségi és légvédelmi változata is lesz. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ukrán haderő tervezi-e rendszeresíteni az Arey Group termékét.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke