Ugrás a fő tartalomra

Újabb szigorítások várhatók Ukrajnában

Ukrajnában két egymást követő napon döntötte meg a korábbi csúcsot az egy nap alatt koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma, a csütörtökre regisztrált új betegeké, illetve a kórházba szállítottaké szintén megközelítette a járvány kezdete óta feljegyezett legmagasabb napi számot.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 17 569 új esettel 1 691 737-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez csaknem 6,4 ezerrel több a megelőző napinál. Az eddigi csúcs 18 132 volt március 25-én. Az elhunytaké 421-gyel 33 246-ra emelkedett. A megelőző napon 407-en haltak meg. Eddig 1 323 083-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 7,5 ezerrel 335 408-ra emelkedett - írja az MTI.

Kórházba az elmúlt napban megint kimagaslóan sok, 5160 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon is számuk rekordmagas, 5558 volt.

A legtöbb új beteget, 1305-öt ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben - Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint - 1150 új beteggel az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 163,5 ezret, az elhunytaké 44-gyel 3449-re nőtt, és nagyon sokan, több mint 700-an kerültek az elmúlt napon kórházba koronavírus okozta megbetegedéssel és tüdőgyulladással.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtöki közlése szerint jelenleg a főváros és tíz megye - köztük Kárpátalja - van a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb "vörös" besorolásban, 13 megye "narancs" és csak egyedül a déli Herszon megye "sárga" besorolású az országban. A "vörös" besorolású régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben: csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tiltott mindenféle tömegrendezvény, és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás. Kijevben még ezen is tovább szigorítottak: hétfőtől bezárják az óvodákat és az élelmiszerpiacokat is, a közösségi közlekedést pedig - éppúgy mint tavaly tavasszal - csak különleges engedéllyel rendelkező utasok, vagyis a létfontosságú intézményeknél és vállalatoknál dolgozók vehetik igénybe.

Az RBK-Ukrajina hírportál meg nem nevezett forrásra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy Ukrajnában kijárási tilalmat nem készülnek bevezetni, de várhatók újabb szigorítások, mint például a megyék közti közösségi közlekedés leállítása, valamint a nemzeti gárda fokozhatja a karanténkorlátozások betartása fölötti ellenőrzést. A Szegodnya című lap viszont magas rangú belügyi illetékestől korábban úgy értesült, hogy a parlament várhatóan jövő kedden napirendre készül tűzni egy olyan javaslatot, amely szerint Kijevben este tíz óra után kijárási tilalmat vezetnének be.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke