Ugrás a fő tartalomra

Ukrán reakciók a kárpátaljai magyarok esetleges beoltására

A kárpátaljai magyarok beoltásának lehetősége nem kerülhette el sokáig az ukrán sajtó figyelmét. A vesti.ua külön írást szentelt Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének, mely szerint a határon túli magyaroknak is jut oltóanyag Magyarországon.

A portál úgy értesült, hogy az „ukrajnai magyaroknak” május végén vagy június elején ajánlhatják fel az oltás lehetőségét, egyes források szerint a Szputnyik V oltóanyaggal. A cikk szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy Magyarországon ötféle oltóanyagot használnak, s nem tudni, választhatnak-e közülük a „vakcinaturisták”, vagy csak a Szputnyik V lesz elérhető a számukra.

A vesti.ua érdeklődésére Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke kijelentette, hogy Ukrajna üdvözli az oltás terén nyújtott segítséget.

„Jó lenne nemzetiségtől és lakóhelytől függetlenül oltani az embereket. Fontos, hogy a vakcina megfeleljen Ukrajna minden követelményének. Mint ismeretes, a Szputnyik nem felel meg követelményeinknek” – közölte Razumkov, azt azonban nem fejtette ki, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Hrihorij Mazurasu, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az ukrán–magyar interparlamentáris csoport tagja kifejtette, hogy személy szerint támogatja az ukrajnai lakosság oltása terén nyújtott segítséget.

„Ukrajnának ellenőriznie kell majd ezt a folyamatot, hogy minden biztonságosan menjen. Természetesen szégyen, hogy egy ilyen nagy európai országnak humanitárius segítségre van szüksége a koronavírus elleni küzdelemben, de a polgárok egészsége fontosabb” – mondta.

A képviselő megerősítette a hivatalos álláspontot, Ukrajna nem vásárol Szputnyik V oltóanyagot, mivel azt az agresszor ország árulja.

„Úgy vélem, hogy meg kell nyitni a lehetőséget az ukrán állampolgárok számára a Szputnyikkal való vakcinázásra is, ha valaki rögzíti ezt a kívánságát például a Gyija alkalmazáson keresztül. Hiszen a választás maga a demokrácia” – vélekedett a honatya.

A vesti.ua emlékeztet a legutóbbi helyhatósági választások alkalmával Ukrajna és Magyarország között kirobbant konfliktusra és a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt szerepére.

„Tekintettel Ukrajna problémáira a koronavírus elleni küzdelemben, a KMKSZ párt megerősítheti pozícióját azáltal, hogy megszervezi az oltást a helyi magyarok számára” – írják.

Szakértőkre hivatkozva állítja az írás, „országok közötti konfliktus” csak akkor alakulhat ki a vakcinázásból, „ha az ukránokat alternatíva nélkül Szputnyikkal fogják oltani”.

Ruszlan Bortnik politológus szerint a Szputnyikkal való oltás alááshatja az ukrán hatóságok politikáját ezzel a készítménnyel kapcsolatban.

„Ez negatívan befolyásolhatja az országok közötti kapcsolatot. A nálunk tiltott oltást így legalizálják a polgárok körében. Ez önkéntes oltás lesz, amely még sok ukrán számára nem elérhető” – mondja Bortnik.

Volodimir Cibulko politikai elemző viszont úgy véli, hogy nem lehet konfliktus. Magyarország mellett Lengyelország is kész segíteni Ukrajnának.

„Ez hősiesség, mert ezekben az országokban még nem oltották be a teljes lakosságot. De az európai országok a dózisok 170%-át lefoglalták, tehát az etnikai magyarok számára is kell, hogy jusson. Azt hiszem, megtehetik, hogy nem kockáztatják meg a Szputnyikkal való oltást” – véli Cibulko.

A portál kárpátaljai forrása szerint „a kárpátaljai magyarok beoltása felrobbantja a helyi információs teret”. „Ez komoly csapás a szomszédok részéről az ukrán hatóságokra, amelyek kudarcot vallottak a készítmények beszerzésével és magával az oltási folyamattal is” – állapítja meg a vesti.ua.

(Kárpátalja hetilap)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Emberölés kísérlete miatt körözik a beregszászi férfit

Petrushka István ellen emberölés kísérlete miatt európai és nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. február 7-én Debrecenben , a Zelemér utcában két férfi között szóváltás alakult ki, majd a beregszászi születésű férfi gumilövedékkel többször rálőtt a vitapartnerére. Petrushka István a gyanú szerint a súlyos sérülést szenvedett sértettől elvette a nála lévő készpénzt, és elmenekült a helyszínről. A beregszászi férfit azóta nem találja a magyar rendőrség. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  kéri, hogy aki a képen látható Petrushka Ishtvant felismeri, tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen,Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segé

Magyarország Beregszászi Konzulátusának közleménye a határátlépésről

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2021.06.02. kelt №583 sz. módosító rendelete értelmében a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással ( COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével: COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi); SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);‼️ COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum‼️ A Magyarország Beregszászi Konzulátusának Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint ez utóbbi estén  javasolják, hogy a magyar védettségi plasztikkártya mellett minden esetben legyen meg az "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-CoV-2 vaccination" kétnyelvű vagy ennek csak angol verziójú megfelelője, mely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivév

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !