Ugrás a fő tartalomra

Ukrán reakciók a kárpátaljai magyarok esetleges beoltására

A kárpátaljai magyarok beoltásának lehetősége nem kerülhette el sokáig az ukrán sajtó figyelmét. A vesti.ua külön írást szentelt Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének, mely szerint a határon túli magyaroknak is jut oltóanyag Magyarországon.

A portál úgy értesült, hogy az „ukrajnai magyaroknak” május végén vagy június elején ajánlhatják fel az oltás lehetőségét, egyes források szerint a Szputnyik V oltóanyaggal. A cikk szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy Magyarországon ötféle oltóanyagot használnak, s nem tudni, választhatnak-e közülük a „vakcinaturisták”, vagy csak a Szputnyik V lesz elérhető a számukra.

A vesti.ua érdeklődésére Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke kijelentette, hogy Ukrajna üdvözli az oltás terén nyújtott segítséget.

„Jó lenne nemzetiségtől és lakóhelytől függetlenül oltani az embereket. Fontos, hogy a vakcina megfeleljen Ukrajna minden követelményének. Mint ismeretes, a Szputnyik nem felel meg követelményeinknek” – közölte Razumkov, azt azonban nem fejtette ki, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Hrihorij Mazurasu, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az ukrán–magyar interparlamentáris csoport tagja kifejtette, hogy személy szerint támogatja az ukrajnai lakosság oltása terén nyújtott segítséget.

„Ukrajnának ellenőriznie kell majd ezt a folyamatot, hogy minden biztonságosan menjen. Természetesen szégyen, hogy egy ilyen nagy európai országnak humanitárius segítségre van szüksége a koronavírus elleni küzdelemben, de a polgárok egészsége fontosabb” – mondta.

A képviselő megerősítette a hivatalos álláspontot, Ukrajna nem vásárol Szputnyik V oltóanyagot, mivel azt az agresszor ország árulja.

„Úgy vélem, hogy meg kell nyitni a lehetőséget az ukrán állampolgárok számára a Szputnyikkal való vakcinázásra is, ha valaki rögzíti ezt a kívánságát például a Gyija alkalmazáson keresztül. Hiszen a választás maga a demokrácia” – vélekedett a honatya.

A vesti.ua emlékeztet a legutóbbi helyhatósági választások alkalmával Ukrajna és Magyarország között kirobbant konfliktusra és a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt szerepére.

„Tekintettel Ukrajna problémáira a koronavírus elleni küzdelemben, a KMKSZ párt megerősítheti pozícióját azáltal, hogy megszervezi az oltást a helyi magyarok számára” – írják.

Szakértőkre hivatkozva állítja az írás, „országok közötti konfliktus” csak akkor alakulhat ki a vakcinázásból, „ha az ukránokat alternatíva nélkül Szputnyikkal fogják oltani”.

Ruszlan Bortnik politológus szerint a Szputnyikkal való oltás alááshatja az ukrán hatóságok politikáját ezzel a készítménnyel kapcsolatban.

„Ez negatívan befolyásolhatja az országok közötti kapcsolatot. A nálunk tiltott oltást így legalizálják a polgárok körében. Ez önkéntes oltás lesz, amely még sok ukrán számára nem elérhető” – mondja Bortnik.

Volodimir Cibulko politikai elemző viszont úgy véli, hogy nem lehet konfliktus. Magyarország mellett Lengyelország is kész segíteni Ukrajnának.

„Ez hősiesség, mert ezekben az országokban még nem oltották be a teljes lakosságot. De az európai országok a dózisok 170%-át lefoglalták, tehát az etnikai magyarok számára is kell, hogy jusson. Azt hiszem, megtehetik, hogy nem kockáztatják meg a Szputnyikkal való oltást” – véli Cibulko.

A portál kárpátaljai forrása szerint „a kárpátaljai magyarok beoltása felrobbantja a helyi információs teret”. „Ez komoly csapás a szomszédok részéről az ukrán hatóságokra, amelyek kudarcot vallottak a készítmények beszerzésével és magával az oltási folyamattal is” – állapítja meg a vesti.ua.

(Kárpátalja hetilap)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !