Ugrás a fő tartalomra

Változások a betegállomány kifizetésében

Az ukrán munkavállalókra változások várnak: hamarosan elérhetővé válnak az e-beteglapok, megváltoznak a kifizetések. A Szociálpolitikai Minisztérium már előkészítette az erre vonatkozó törvényjavaslatot - írja a Kárpát.in.ua.

A változásokat a Covid-19 járvány idején megnövekedett betegállomány kifizetések váltották ki, ami a szükséges pénzeszközök hiányával jár. A Társadalombiztosítási Pénztár nem bírja a hirtelen megnövekedett terhelést a koronavírusos betegek számának növekedése, a gazdasági aktivitás csökkenése és az egyszeri adóbefizetésekből származó bevételek csökkenése miatt, közölte a Szociálpolitikai Minisztérium. Március elején a Társadalombiztosítási Alap bejelentette, hogy a betegállományi kifizetések pénzhiány miatt 3 hetet késnek.  

Mi változik az új törvény elfogadása után, és mi lesz a betegállományi kifizetésekkel?

A támogatás összege a szolgálati idő függvényében változik: az 5 éves gyakorlattal rendelkező munkavállalók az átlagfizetés felét kapják, 5-10 év – 60%, 10-15 év – 70%, 15-től 20 évig – 80%, 20 év felett – az átlagfizetés 100%-a.

Az ideiglenes munkaképtelenségért járó támogatást nem fizetik a vállalat leállása idején, valamint ha az orvosi igazolás megalapozatlannak nyilvánítja az ideiglenes munkaképtelenséget.

A Társadalombiztosítási pénztárnak a táppénzt a munkaképtelenség 11. napjától kell fizetnie, jelenlegi szabály a 6. napja helyett. Ez azt jelenti, hogy a beteglap első 10 napját a munkáltató fizeti, nem pedig az ötöt, mint korábban.

A jóváhagyást követően a törvényjavaslat módosításai 2021. augusztus 1-től lépnek hatályba. A törvényjavaslat nyilvános megvitatása folyamatban van, az észrevételeket április 29-ig lehet benyújtani. Az első hét alatt 24 negatív reagálást regisztrálta, és egyetlen pozitív észrevétel sem érkezett.

Nem lesz többé papír alapú beteglap a tömeges mértékű hamisítás miatt

A beteglapokat jelenlegi formájukban a törvény hatálybalépését követően már nem használják. Az elektronikus beteglapok bevezetése része az ukrán egészségügy elektronikus dokumentumkezelése irányába, amely nyilvántartását a Nyugdíjpénztár kezeli.

A beteglapok nyilvántartása és bevezetése jogi kereteinek kidolgozása 2018-ban kezdődött az eHealth rendszer megjelenésével.

A törvényjavaslat értelmező dokumentuma szerint a beteglapok hamisítása manapság aktuális probléma Ukrajnában. Az ukrán Társadalombiztosítási alap a beteglapok maximum 10%-át ellenőrzi.

Ugyanakkor széles körben elterjedt a hamis beteglapok értékesítése és a valódiak kiadása tisztességtelen orvosok által, ezért az állam évente több mint 1 millió UAH-t veszít az ilyen táppénzek kifizetésével – közölte az RBK.

A törvénytervezet kimondja, hogy a papír alapú beteglapok helyett a biztosítással rendelkezők nyilvántartásában az elektronikus igazolásokat tartják nyilván. Nemcsak a beteglapot digitalizálják, hanem a vizsgálatok eredményei alapján az orvosi illetve a szakbizottság jelentését is. 

Olekszandr Maleckij, a Nyugdíjpénztár informatikai részlegének vezetője szerint a Nyugdíjpénztár felhalmozza és tárolja az ukrán munkavállalók biztosítási idejével kapcsolatos információt.

A beteglapok nyilvántartása már elkészült és használatra kész. Maleckij megjegyezte, hogy a Nyugdíjpénztár felépítette a polgárokkal való kapcsolattartó rendszerét, létrehozta az elektronikus szolgáltatások portálját megfelelő kabinetekkel, ahol rendelkezésre állnak az információk. A mechanizmus működtetése érdekében meg kell kezdeni az orvosi véleményének kiadását. Az elektronikus beteglapok nyilvántartása csak így fog teljes kapacitással működni.

Ugyanakkor az „Együtt a korrupció ellen” társadalmi-kormányzati platform koordinátora, Okszana Velicsko elmondása szerint, az Egészségügyi Minisztérium a kórházak számítógéphiánya miatt lassulhat az elektronikus beteglapok bevezetése, számolt be a Szuszpilni Novini. A változások sikeres végrehajtása érdekében minden egészségügyi szakembernek meg kell tanulnia az új nyilvántartás használatát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !