Ugrás a fő tartalomra

Változások a betegállomány kifizetésében

Az ukrán munkavállalókra változások várnak: hamarosan elérhetővé válnak az e-beteglapok, megváltoznak a kifizetések. A Szociálpolitikai Minisztérium már előkészítette az erre vonatkozó törvényjavaslatot - írja a Kárpát.in.ua.

A változásokat a Covid-19 járvány idején megnövekedett betegállomány kifizetések váltották ki, ami a szükséges pénzeszközök hiányával jár. A Társadalombiztosítási Pénztár nem bírja a hirtelen megnövekedett terhelést a koronavírusos betegek számának növekedése, a gazdasági aktivitás csökkenése és az egyszeri adóbefizetésekből származó bevételek csökkenése miatt, közölte a Szociálpolitikai Minisztérium. Március elején a Társadalombiztosítási Alap bejelentette, hogy a betegállományi kifizetések pénzhiány miatt 3 hetet késnek.  

Mi változik az új törvény elfogadása után, és mi lesz a betegállományi kifizetésekkel?

A támogatás összege a szolgálati idő függvényében változik: az 5 éves gyakorlattal rendelkező munkavállalók az átlagfizetés felét kapják, 5-10 év – 60%, 10-15 év – 70%, 15-től 20 évig – 80%, 20 év felett – az átlagfizetés 100%-a.

Az ideiglenes munkaképtelenségért járó támogatást nem fizetik a vállalat leállása idején, valamint ha az orvosi igazolás megalapozatlannak nyilvánítja az ideiglenes munkaképtelenséget.

A Társadalombiztosítási pénztárnak a táppénzt a munkaképtelenség 11. napjától kell fizetnie, jelenlegi szabály a 6. napja helyett. Ez azt jelenti, hogy a beteglap első 10 napját a munkáltató fizeti, nem pedig az ötöt, mint korábban.

A jóváhagyást követően a törvényjavaslat módosításai 2021. augusztus 1-től lépnek hatályba. A törvényjavaslat nyilvános megvitatása folyamatban van, az észrevételeket április 29-ig lehet benyújtani. Az első hét alatt 24 negatív reagálást regisztrálta, és egyetlen pozitív észrevétel sem érkezett.

Nem lesz többé papír alapú beteglap a tömeges mértékű hamisítás miatt

A beteglapokat jelenlegi formájukban a törvény hatálybalépését követően már nem használják. Az elektronikus beteglapok bevezetése része az ukrán egészségügy elektronikus dokumentumkezelése irányába, amely nyilvántartását a Nyugdíjpénztár kezeli.

A beteglapok nyilvántartása és bevezetése jogi kereteinek kidolgozása 2018-ban kezdődött az eHealth rendszer megjelenésével.

A törvényjavaslat értelmező dokumentuma szerint a beteglapok hamisítása manapság aktuális probléma Ukrajnában. Az ukrán Társadalombiztosítási alap a beteglapok maximum 10%-át ellenőrzi.

Ugyanakkor széles körben elterjedt a hamis beteglapok értékesítése és a valódiak kiadása tisztességtelen orvosok által, ezért az állam évente több mint 1 millió UAH-t veszít az ilyen táppénzek kifizetésével – közölte az RBK.

A törvénytervezet kimondja, hogy a papír alapú beteglapok helyett a biztosítással rendelkezők nyilvántartásában az elektronikus igazolásokat tartják nyilván. Nemcsak a beteglapot digitalizálják, hanem a vizsgálatok eredményei alapján az orvosi illetve a szakbizottság jelentését is. 

Olekszandr Maleckij, a Nyugdíjpénztár informatikai részlegének vezetője szerint a Nyugdíjpénztár felhalmozza és tárolja az ukrán munkavállalók biztosítási idejével kapcsolatos információt.

A beteglapok nyilvántartása már elkészült és használatra kész. Maleckij megjegyezte, hogy a Nyugdíjpénztár felépítette a polgárokkal való kapcsolattartó rendszerét, létrehozta az elektronikus szolgáltatások portálját megfelelő kabinetekkel, ahol rendelkezésre állnak az információk. A mechanizmus működtetése érdekében meg kell kezdeni az orvosi véleményének kiadását. Az elektronikus beteglapok nyilvántartása csak így fog teljes kapacitással működni.

Ugyanakkor az „Együtt a korrupció ellen” társadalmi-kormányzati platform koordinátora, Okszana Velicsko elmondása szerint, az Egészségügyi Minisztérium a kórházak számítógéphiánya miatt lassulhat az elektronikus beteglapok bevezetése, számolt be a Szuszpilni Novini. A változások sikeres végrehajtása érdekében minden egészségügyi szakembernek meg kell tanulnia az új nyilvántartás használatát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Emberölés kísérlete miatt körözik a beregszászi férfit

Petrushka István ellen emberölés kísérlete miatt európai és nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. február 7-én Debrecenben , a Zelemér utcában két férfi között szóváltás alakult ki, majd a beregszászi születésű férfi gumilövedékkel többször rálőtt a vitapartnerére. Petrushka István a gyanú szerint a súlyos sérülést szenvedett sértettől elvette a nála lévő készpénzt, és elmenekült a helyszínről. A beregszászi férfit azóta nem találja a magyar rendőrség. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  kéri, hogy aki a képen látható Petrushka Ishtvant felismeri, tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen,Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segé

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Magyarország Beregszászi Konzulátusának közleménye a határátlépésről

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2021.06.02. kelt №583 sz. módosító rendelete értelmében a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással ( COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével: COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi); SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);‼️ COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum‼️ A Magyarország Beregszászi Konzulátusának Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint ez utóbbi estén  javasolják, hogy a magyar védettségi plasztikkártya mellett minden esetben legyen meg az "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-CoV-2 vaccination" kétnyelvű vagy ennek csak angol verziójú megfelelője, mely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivév