Ugrás a fő tartalomra

A leggazdagabb ukránok vagyona a járvány alatt is gyarapodott

A Forbes magazin ukrán változata közzétette a 100 leggazdagabb ukrán rangsorát. A listát továbbra is Rinat Ahmetov vezeti. A leggazdagabb ukránok vagyona 42%-kal nőtt az elmúlt esztendőhöz képest - közölte a Kárpátalja hetilap.

A Top 10 a következőképpen fest 2021-ben: 1) Rinat Ahmetov, akinek vagyonát 7,6 milliárd dollárra becsülik; 2) Viktor Pincsuk – 2,5 miliárd dollár; 3) Konsztantin Zsevago – 2,4 milliárd dollár; 4) Ihor Kolomojszkij –1,8 milliárd dollár; 5) Hennagyij Boholjubov – 1,8 milliárd dollár; 6) Olekszandr Hereha, Halina Hereha – 1,7 milliárd dollár; 7) Petro Porosenko – 1,6 milliárd dollár; 8) Vadim Novinszkij – 1,4 milliárd dollár; 9) Olekszandr Jaroszlavszkij – 820 millió dollár; 10) Jurij Koszjuk – 780 millió dollár.

Az elemzők felhívják a figyelmet, hogy Petro Porosenko exelnök, aki tavaly még a harmadik volt a rangsorban, 1,6 milliárd dolláros vagyonával már „csak” a hetedik.

Viktor Medvedcsuk a maga 620 millió dollárra becsült aktívumaival nem „fért be” a 10 leggazdagabb közé. Az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának vezetője ellen Ukrajnában idén szankciókat vezettek be, a Forbes jelentése azonban nem tér ki arra, miként tükröződik ez a politikus vagyoni helyzetén.

Az első tízbe egyetlen nő tudott beférkőzni Halina Hereha személyében, aki férjével közösen birtokolja a rangsorbeli hatodik helyet – az Epicentr üzletlánccal együtt. A második nőre a 20. helyen bukkanunk rá, s ugyancsak „feleségi minőségben”: ő Irina Csecsotkina, aki férjével együtt vitte sikerre az ország talán legismertebb online áruházát, a Rozetkát. A legelőkelőbb helyen rangsorolt nő, aki egyedül hódította meg a Top 100-at, a 26. helyen található Filja Zsebrovszka. Ő a gyógyszeriparban érdekelt, s vagyonát 390 millió dollárra becsülik.

A Forbes számításai szerint a száz leggazdagabb közül 76 az elmúlt esztendőben növelte a vagyonát, amely összesen 44,5 milliárd dollárt tesz ki. Ez 42 százalékos gyarapodást jelent. A honi csúcskapitalistáknak azonban még így sem sikerült elérniük a számukra legkedvezőbbnek nevezhető 2013-as esztendő, vagyis a Jevromajdan előtti utolsó „békeév” pénzügyi mutatóit.

Így sem panaszkodhatnak a gazdagjaink. Önmagáért beszél, hogy amikor áprilisban a Forbes közölte a világ leggazdagabb embereinek listáját, azon 2755 milliárdos szerepelt (több mint bármikor korábban), köztük hét ukrán 19 milliárd dollárra rúgó javakkal, ami a világ leggazdagabbjai összvagyonának 0,15%-át teszi ki.

Az elmúlt esztendő során a rangsor szereplőinek 21%-a kicserélődött. Heten az érkezők közül bizonyos szünet után „tértek vissza” a legtehetősebbek klubjába. Tizennégyen először kerültek be a 100 leggazdagabb ember közé. Vagyonuk együttesen három milliárd dollárra rúg. Az abszolút újoncok közül a legtöbben az informatikában és az energiaiparban érdekeltek. A belépőt ebbe az elit társaságba 125 millió dollár jelentette idén – ennyire becsülik a rangsor utolsó helyén tanyázó Olekszandr Szlobogyan aktívumait.

Az összeállítók szerint a rangsorban szereplők vagyonának gyarapodásában közrejátszott a meghatározó ukrán exportcikkek árának növekedése, így az acélé, a gabonáé és a kukoricáé. Az alacsony viszonyítási bázis hatása azonban a nem nyersanyagokban érdekeltek esetében is megmutatkozott javaik becsült értékén. A nyersanyagárak növekedése várhatóan idén is folytatódni fog, ami megalapozhatja az amúgy is gazdagok további gyarapodását.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Emberölés kísérlete miatt körözik a beregszászi férfit

Petrushka István ellen emberölés kísérlete miatt európai és nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. február 7-én Debrecenben , a Zelemér utcában két férfi között szóváltás alakult ki, majd a beregszászi születésű férfi gumilövedékkel többször rálőtt a vitapartnerére. Petrushka István a gyanú szerint a súlyos sérülést szenvedett sértettől elvette a nála lévő készpénzt, és elmenekült a helyszínről. A beregszászi férfit azóta nem találja a magyar rendőrség. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  kéri, hogy aki a képen látható Petrushka Ishtvant felismeri, tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen,Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segé

Magyarország Beregszászi Konzulátusának közleménye a határátlépésről

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2021.06.02. kelt №583 sz. módosító rendelete értelmében a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással ( COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével: COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi); SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);‼️ COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum‼️ A Magyarország Beregszászi Konzulátusának Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint ez utóbbi estén  javasolják, hogy a magyar védettségi plasztikkártya mellett minden esetben legyen meg az "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-CoV-2 vaccination" kétnyelvű vagy ennek csak angol verziójú megfelelője, mely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivév

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !