Ugrás a fő tartalomra

A leggazdagabb ukránok vagyona a járvány alatt is gyarapodott

A Forbes magazin ukrán változata közzétette a 100 leggazdagabb ukrán rangsorát. A listát továbbra is Rinat Ahmetov vezeti. A leggazdagabb ukránok vagyona 42%-kal nőtt az elmúlt esztendőhöz képest - közölte a Kárpátalja hetilap.

A Top 10 a következőképpen fest 2021-ben: 1) Rinat Ahmetov, akinek vagyonát 7,6 milliárd dollárra becsülik; 2) Viktor Pincsuk – 2,5 miliárd dollár; 3) Konsztantin Zsevago – 2,4 milliárd dollár; 4) Ihor Kolomojszkij –1,8 milliárd dollár; 5) Hennagyij Boholjubov – 1,8 milliárd dollár; 6) Olekszandr Hereha, Halina Hereha – 1,7 milliárd dollár; 7) Petro Porosenko – 1,6 milliárd dollár; 8) Vadim Novinszkij – 1,4 milliárd dollár; 9) Olekszandr Jaroszlavszkij – 820 millió dollár; 10) Jurij Koszjuk – 780 millió dollár.

Az elemzők felhívják a figyelmet, hogy Petro Porosenko exelnök, aki tavaly még a harmadik volt a rangsorban, 1,6 milliárd dolláros vagyonával már „csak” a hetedik.

Viktor Medvedcsuk a maga 620 millió dollárra becsült aktívumaival nem „fért be” a 10 leggazdagabb közé. Az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának vezetője ellen Ukrajnában idén szankciókat vezettek be, a Forbes jelentése azonban nem tér ki arra, miként tükröződik ez a politikus vagyoni helyzetén.

Az első tízbe egyetlen nő tudott beférkőzni Halina Hereha személyében, aki férjével közösen birtokolja a rangsorbeli hatodik helyet – az Epicentr üzletlánccal együtt. A második nőre a 20. helyen bukkanunk rá, s ugyancsak „feleségi minőségben”: ő Irina Csecsotkina, aki férjével együtt vitte sikerre az ország talán legismertebb online áruházát, a Rozetkát. A legelőkelőbb helyen rangsorolt nő, aki egyedül hódította meg a Top 100-at, a 26. helyen található Filja Zsebrovszka. Ő a gyógyszeriparban érdekelt, s vagyonát 390 millió dollárra becsülik.

A Forbes számításai szerint a száz leggazdagabb közül 76 az elmúlt esztendőben növelte a vagyonát, amely összesen 44,5 milliárd dollárt tesz ki. Ez 42 százalékos gyarapodást jelent. A honi csúcskapitalistáknak azonban még így sem sikerült elérniük a számukra legkedvezőbbnek nevezhető 2013-as esztendő, vagyis a Jevromajdan előtti utolsó „békeév” pénzügyi mutatóit.

Így sem panaszkodhatnak a gazdagjaink. Önmagáért beszél, hogy amikor áprilisban a Forbes közölte a világ leggazdagabb embereinek listáját, azon 2755 milliárdos szerepelt (több mint bármikor korábban), köztük hét ukrán 19 milliárd dollárra rúgó javakkal, ami a világ leggazdagabbjai összvagyonának 0,15%-át teszi ki.

Az elmúlt esztendő során a rangsor szereplőinek 21%-a kicserélődött. Heten az érkezők közül bizonyos szünet után „tértek vissza” a legtehetősebbek klubjába. Tizennégyen először kerültek be a 100 leggazdagabb ember közé. Vagyonuk együttesen három milliárd dollárra rúg. Az abszolút újoncok közül a legtöbben az informatikában és az energiaiparban érdekeltek. A belépőt ebbe az elit társaságba 125 millió dollár jelentette idén – ennyire becsülik a rangsor utolsó helyén tanyázó Olekszandr Szlobogyan aktívumait.

Az összeállítók szerint a rangsorban szereplők vagyonának gyarapodásában közrejátszott a meghatározó ukrán exportcikkek árának növekedése, így az acélé, a gabonáé és a kukoricáé. Az alacsony viszonyítási bázis hatása azonban a nem nyersanyagokban érdekeltek esetében is megmutatkozott javaik becsült értékén. A nyersanyagárak növekedése várhatóan idén is folytatódni fog, ami megalapozhatja az amúgy is gazdagok további gyarapodását.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ