Ugrás a fő tartalomra

Esélyt kap az életre Ukrajna

Ukrajna gazdasága szenved a magas gázszámlától, amit a jórészt Oroszországból importált energiahordozó szállítói állítanak ki, ám úgy tűnik felcsillant a remény, hogy megszabadulhatnak ettől a tehertől. Ehhez azonban végre rendbe kellene tenni a gazdasági szabályozást - írja a Napi.hu.

Ukrajna jelenleg nem rendelkezik kellő nagyságú saját földgázforrással, ezért minden évben 15 milliárd köbméter gázt kell importálnia, amely korábban teljesen Oroszországból érkezett, míg az elmúlt években részben Nyugat-Európából – kezdi a kelet-európai ország energiaellátásának átalakulásáról szóló cikkét a bne IntelliNews régiós hírportál. Akármilyen forrásból jön is gáz, mindenképpen alaposan megkopasztja az állami költségvetést. Elérkezett azonban az idő, hogy a nemzeti gázszolgáltató vállalat, a Naftogaz elkezdje növelni a hazai földgázkitermelést, amivel kiválthatják a drága importot.

Ukrajna ugyan nem mondható olyan országnak, amelynek kifejezetten nagy földgázkincse lenne, ám van két jelentős gázmezője az ország keleti és nyugati részén, amelyekről jelenleg is évente 20 milliárd köbméter gázt termelnek ki. Ezzel a szükségletek kicsit több mint felét tudják kiszolgálni. Ha végrehajtják a már megtervezett átszervezéseket az ukrán gázipari vállalatok körében, akkor a következő tíz évre évi 30 milliárd köbméter földgáz kitermelésére tudják feltornászni a jelenlegi mennyiséget, amivel teljesen kiválthatják az importot – állítja a Naftogaz.

Ezzel a bővítéssel nem mellesleg 22 ezer új munkahelyet teremthetnek az iparágban, a központi költségvetésbe 145 milliárd hrivnyát (5,2 milliárd dollár) fizethetnek be és a GDP-t 345 milliárd dollárral bővíthetik. A Naftogaz mindezt arra a tanulmányra alapozza, amelyet a KPMG ottani érdekeltségével készíttettek. Évi 30 milliárd köbméteres fogyasztással számolva az ukrán gáztartalék 30 évre elegendő – mondta Oleh Nepljak, a KPMG energetikai szakértője.

Az elmúlt öt évben Ukrajna összesen több mint 35 milliárd dollárt költött gáz, olaj és olajtermékek importjára. A nemzeti valutában számolva közel ezer milliárd hrivnyáról van szó, ami majdnem annyi, amennyi költségvetési bevételt az idei érvre terveztek. Nem kétséges, hogy az import helyettesítése jelentősen növelné az ország energiabiztonságát és gazdasági stabilitását – mondta Artem Petrenko, az ukrán gáztermelők szövetségének igazgatója.

A kitermelés felfuttatása érdekében egy sor reformot indított a kormány. Ebből eddig a termelés és a szállítás elválasztását hajtották végre, aminek eredményeként létrejött a GTSO vezetéküzemeltető vállalat. A következő lépés a kitermelési koncessziók odaítélésének liberalizálása lesz, ami hozzáférést biztosít a cégeknek a nagy szárazföldi és offshore gázmezőkhöz is. A Naftogaz hozzálátott néhány projekthez Juzivska és a Fekete-tenger térségében azzal a céllal, hogy a gázkészleteket a következő öt évben 600 milliárd köbméterre növelje – mondta Otto Waterlander, a Naftogaz-csoport termelési igazgatója.

Ahhoz azonban, hogy felkeltsék a külföldi tőke érdeklődését is, a kormánynak előre kell lépnie reformtervei végrehajtásában és pénzügyi ösztönzőket is be kell vezetnie! Költségvetési ösztönzőkre és kiszámítható adópolitikára van szükség – mondja egy helyi szakértő. Ennek biztosítása teszi lehetővé, hogy a vállalatok jelentős befektetésekkel javítsák technológiájukat, hatékonyságukat és környezetvédelmi szempontból is elfogadható tevékenységet folytassanak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ