Ugrás a fő tartalomra

Esélyt kap az életre Ukrajna

Ukrajna gazdasága szenved a magas gázszámlától, amit a jórészt Oroszországból importált energiahordozó szállítói állítanak ki, ám úgy tűnik felcsillant a remény, hogy megszabadulhatnak ettől a tehertől. Ehhez azonban végre rendbe kellene tenni a gazdasági szabályozást - írja a Napi.hu.

Ukrajna jelenleg nem rendelkezik kellő nagyságú saját földgázforrással, ezért minden évben 15 milliárd köbméter gázt kell importálnia, amely korábban teljesen Oroszországból érkezett, míg az elmúlt években részben Nyugat-Európából – kezdi a kelet-európai ország energiaellátásának átalakulásáról szóló cikkét a bne IntelliNews régiós hírportál. Akármilyen forrásból jön is gáz, mindenképpen alaposan megkopasztja az állami költségvetést. Elérkezett azonban az idő, hogy a nemzeti gázszolgáltató vállalat, a Naftogaz elkezdje növelni a hazai földgázkitermelést, amivel kiválthatják a drága importot.

Ukrajna ugyan nem mondható olyan országnak, amelynek kifejezetten nagy földgázkincse lenne, ám van két jelentős gázmezője az ország keleti és nyugati részén, amelyekről jelenleg is évente 20 milliárd köbméter gázt termelnek ki. Ezzel a szükségletek kicsit több mint felét tudják kiszolgálni. Ha végrehajtják a már megtervezett átszervezéseket az ukrán gázipari vállalatok körében, akkor a következő tíz évre évi 30 milliárd köbméter földgáz kitermelésére tudják feltornászni a jelenlegi mennyiséget, amivel teljesen kiválthatják az importot – állítja a Naftogaz.

Ezzel a bővítéssel nem mellesleg 22 ezer új munkahelyet teremthetnek az iparágban, a központi költségvetésbe 145 milliárd hrivnyát (5,2 milliárd dollár) fizethetnek be és a GDP-t 345 milliárd dollárral bővíthetik. A Naftogaz mindezt arra a tanulmányra alapozza, amelyet a KPMG ottani érdekeltségével készíttettek. Évi 30 milliárd köbméteres fogyasztással számolva az ukrán gáztartalék 30 évre elegendő – mondta Oleh Nepljak, a KPMG energetikai szakértője.

Az elmúlt öt évben Ukrajna összesen több mint 35 milliárd dollárt költött gáz, olaj és olajtermékek importjára. A nemzeti valutában számolva közel ezer milliárd hrivnyáról van szó, ami majdnem annyi, amennyi költségvetési bevételt az idei érvre terveztek. Nem kétséges, hogy az import helyettesítése jelentősen növelné az ország energiabiztonságát és gazdasági stabilitását – mondta Artem Petrenko, az ukrán gáztermelők szövetségének igazgatója.

A kitermelés felfuttatása érdekében egy sor reformot indított a kormány. Ebből eddig a termelés és a szállítás elválasztását hajtották végre, aminek eredményeként létrejött a GTSO vezetéküzemeltető vállalat. A következő lépés a kitermelési koncessziók odaítélésének liberalizálása lesz, ami hozzáférést biztosít a cégeknek a nagy szárazföldi és offshore gázmezőkhöz is. A Naftogaz hozzálátott néhány projekthez Juzivska és a Fekete-tenger térségében azzal a céllal, hogy a gázkészleteket a következő öt évben 600 milliárd köbméterre növelje – mondta Otto Waterlander, a Naftogaz-csoport termelési igazgatója.

Ahhoz azonban, hogy felkeltsék a külföldi tőke érdeklődését is, a kormánynak előre kell lépnie reformtervei végrehajtásában és pénzügyi ösztönzőket is be kell vezetnie! Költségvetési ösztönzőkre és kiszámítható adópolitikára van szükség – mondja egy helyi szakértő. Ennek biztosítása teszi lehetővé, hogy a vállalatok jelentős befektetésekkel javítsák technológiájukat, hatékonyságukat és környezetvédelmi szempontból is elfogadható tevékenységet folytassanak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn