Ugrás a fő tartalomra

Esélyt kap az életre Ukrajna

Ukrajna gazdasága szenved a magas gázszámlától, amit a jórészt Oroszországból importált energiahordozó szállítói állítanak ki, ám úgy tűnik felcsillant a remény, hogy megszabadulhatnak ettől a tehertől. Ehhez azonban végre rendbe kellene tenni a gazdasági szabályozást - írja a Napi.hu.

Ukrajna jelenleg nem rendelkezik kellő nagyságú saját földgázforrással, ezért minden évben 15 milliárd köbméter gázt kell importálnia, amely korábban teljesen Oroszországból érkezett, míg az elmúlt években részben Nyugat-Európából – kezdi a kelet-európai ország energiaellátásának átalakulásáról szóló cikkét a bne IntelliNews régiós hírportál. Akármilyen forrásból jön is gáz, mindenképpen alaposan megkopasztja az állami költségvetést. Elérkezett azonban az idő, hogy a nemzeti gázszolgáltató vállalat, a Naftogaz elkezdje növelni a hazai földgázkitermelést, amivel kiválthatják a drága importot.

Ukrajna ugyan nem mondható olyan országnak, amelynek kifejezetten nagy földgázkincse lenne, ám van két jelentős gázmezője az ország keleti és nyugati részén, amelyekről jelenleg is évente 20 milliárd köbméter gázt termelnek ki. Ezzel a szükségletek kicsit több mint felét tudják kiszolgálni. Ha végrehajtják a már megtervezett átszervezéseket az ukrán gázipari vállalatok körében, akkor a következő tíz évre évi 30 milliárd köbméter földgáz kitermelésére tudják feltornászni a jelenlegi mennyiséget, amivel teljesen kiválthatják az importot – állítja a Naftogaz.

Ezzel a bővítéssel nem mellesleg 22 ezer új munkahelyet teremthetnek az iparágban, a központi költségvetésbe 145 milliárd hrivnyát (5,2 milliárd dollár) fizethetnek be és a GDP-t 345 milliárd dollárral bővíthetik. A Naftogaz mindezt arra a tanulmányra alapozza, amelyet a KPMG ottani érdekeltségével készíttettek. Évi 30 milliárd köbméteres fogyasztással számolva az ukrán gáztartalék 30 évre elegendő – mondta Oleh Nepljak, a KPMG energetikai szakértője.

Az elmúlt öt évben Ukrajna összesen több mint 35 milliárd dollárt költött gáz, olaj és olajtermékek importjára. A nemzeti valutában számolva közel ezer milliárd hrivnyáról van szó, ami majdnem annyi, amennyi költségvetési bevételt az idei érvre terveztek. Nem kétséges, hogy az import helyettesítése jelentősen növelné az ország energiabiztonságát és gazdasági stabilitását – mondta Artem Petrenko, az ukrán gáztermelők szövetségének igazgatója.

A kitermelés felfuttatása érdekében egy sor reformot indított a kormány. Ebből eddig a termelés és a szállítás elválasztását hajtották végre, aminek eredményeként létrejött a GTSO vezetéküzemeltető vállalat. A következő lépés a kitermelési koncessziók odaítélésének liberalizálása lesz, ami hozzáférést biztosít a cégeknek a nagy szárazföldi és offshore gázmezőkhöz is. A Naftogaz hozzálátott néhány projekthez Juzivska és a Fekete-tenger térségében azzal a céllal, hogy a gázkészleteket a következő öt évben 600 milliárd köbméterre növelje – mondta Otto Waterlander, a Naftogaz-csoport termelési igazgatója.

Ahhoz azonban, hogy felkeltsék a külföldi tőke érdeklődését is, a kormánynak előre kell lépnie reformtervei végrehajtásában és pénzügyi ösztönzőket is be kell vezetnie! Költségvetési ösztönzőkre és kiszámítható adópolitikára van szükség – mondja egy helyi szakértő. Ennek biztosítása teszi lehetővé, hogy a vállalatok jelentős befektetésekkel javítsák technológiájukat, hatékonyságukat és környezetvédelmi szempontból is elfogadható tevékenységet folytassanak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán sorkatona részletesen elmesélte, hogyan végzett az áldozataival

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: elvárja a rendfenntartóktól, hogy teljeskörűen tájékoztassák a közvéleményt a csütörtöki dnyiprói tragédiáról, amelynek során egy sorkatona agyonlőtte öt társát. Az államfő személyi felelősségre vonásokat is sürgetett. "Mindent a lehető legrészletesebben kell elemezni: a gyilkos indítékait, azt, hogyan vált ez lehetségessé. Ennek következményeképpen a személyeket érintő szükséges döntéseket a közeljövőben meg kell hozni" - írta az államfő a Telegram üzenetküldő portálon. Hozzátette, hogy az áldozatok hozzátartozóinak minden segítséget haladéktalanul meg kell adni. Csütörtök hajnalban egy sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban, a Pivdenmas gépgyártó üzem területén agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő, húszéves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben lőtt rá katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) közlése sz

Omeljan: a magyar kormány hibája miatt mennek el Ukrajnából a kárpátaljai magyarok

Az ukrán-magyar kapcsolatok jelentősen romlottak az elmúlt években. Magyarország a nyelvtörvény miatt bírálja Ukrajnát, amely szerinte felelős a kárpátaljai magyarok helyzetének romlásáért.  Volodimir Omeljan ukrán politikus, korábbi infrastrukturális miniszter a 24.hu-nak adott interjújában egyetértett abban, hogy jelentősen megromlottak az ukrán–magyar kapcsolatok az utóbbi időkben. Míg Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt bírálja a szomszédos országot, addig szerinte stratégiai hiba volt, hogy úgy adta meg Magyarország a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, hogy nem egyeztetett előtte az ukrán kormánnyal. „Úgy vélem, elég jól látom a porblémákat, és azt kell mondanom, a legtöbbje mesterségesen gerjesztett. A magyar kormány elkövetett egy stratégiai hibát – megadta a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak anélkül, hogy egyeztetett volna az ukrán kormánnyal, és egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával közösen azonosítottuk volna a problémákat és a lehetőség

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Rohamosan romlik a járványhelyzet Kárpátalján, veszélyben a jelenléti oktatás

A távoktatás mihamarabbi bevezetését tanácsolja a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal a gyerekek koronavírus-fertőzöttségének rohamos növekedése miatt. Az erről szóló döntést a technogén és ökológiai, valamint rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó megyei bizottság hozta meg hétfőn, január 24-én. Viktor Mikita kormányzó kiemelte, Kárpátalján az elmúlt héten 87 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, továbbá megnégyszereződött a koronavírussal fertőzött kiskorúak száma. A koronavírussal fertőzött gyerekek kezelésére kiutalt ágyak kihasználtsága elérte az 55 százalékot - írta a Kárpáti Igaz Szó. A közelmúltban távoktatásra tért át a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Líceum, a Beregszászi Platán Líceum, az ungvári iskolák, valamint a Técsői, a Péterfalvi és a Nagylucskai kistérség minden oktatási intézménye. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: