Ugrás a fő tartalomra

Mit tett az EU a kárpátaljai magyarokért?

Bocskor Andrea és Gál Kinga fideszes EP-képviselők írásbeli választ igénylő kérdéseket intéztek Josep Borrellhez, az Európai Bizottság alelnökéhez, külügyi főképviselőhöz a legutóbbi beregszászi magyarellenes atrocitással kapcsolatban, valamint felhívták a figyelmét a Mirotvorec oldallal kapcsolatos napokban megjelent hírre. Az EP-képviselők a tájékoztatás mellett  választ szeretnének kapni arra, hogy az EU-Ukrajna Társulási Tanács óta  az EU  milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy  az ukrán hatóságok garantálják a kárpátaljai magyar közösség biztonságát, megelőzzék a magyarellenes akciókat, provokációkat.

A Fidesz EP-képviselői felhívták az EU biztos figyelmét a kárpátaljai magyar kisebbséget ért újabb atrocitásra, mely a sokadik megfélemlítő akció a régióban: magyarellenes, fenyegető plakátok jelentek meg az ortodox húsvét hajnalán Beregszász utcáin. A falragaszok olyan fenyegető üzenetet tartalmaztak, mint „Késhegyre a magyarokkal!!!”, „Egy hetet kaptok, hogy elhagyjátok az ukrán földet, ellenkező esetben megmérgezünk titeket akár a patkányokat! Dicsőség a nemzetnek!!! Halál az ellenségre!!!”. Az elkövetők egy ismert közösségi portálon még fényképeket is megosztottak a cselekményről, de miután a rendőrség nyomozást indított, eltávolították azokat.  Bár ezúttal elfogták a feltételezett elkövetőket, akik a hatóságok szerint orosz megrendelésre csinálták a provokatív akciót, aggasztó, hogy  számos, korábbi magyarellenes tevékenység elkövetőinek kilétére máig nem derült fény. Ugyan Ukrajna rendelkezik az ilyen típusú bűncselekményeket büntető törvénnyel, de az etnikai gyűlöleten és fenyegetéseken alapuló provokációkért nagyon ritka esetben találták meg és vonták felelősségre az elkövetőket.

„Az ukrán hatóságoknak meg kellene előzniük minden etnikai alapú gyűlöletkeltést, minden ilyen esetet ki kell vizsgálniuk és meg kell találniuk a felelősöket, mert a büntetlenség további bűncselekményeket ösztönöz, félelemben tartja a kárpátaljai magyar közösséget és rossz fényt vet az európai demokratikus elkötelezettségek őszinteségére. Egy ország demokratikus helyzetének legfőbb fokmérője mennyire vannak benne biztonságban a területén élő kisebbségek” – hangsúlyozták a Fidesz EP-képviselői.

Bocskor Andrea és Gál Kinga EP-képviselők második kérdésükben tájékoztatták Josep Borrellt arról a napokban nyilvánosságra került hírről, miszerint a Mirotvorec honlap állt az első helyen azoknak a forrásoknak a listájában, amelyeket az Ukrán Nemzeti Bank levélben javasol az ukrán bankoknak ügyfelei hátterének ellenőrzése céljából. Bár jogi szakértők szerint ez a levél  csak ajánló jellegű, ennek ellenére a bankok iránymutatónak tekintették. A napokban az Ukrán Nemzeti Bank eltávolította a Mirotvorec honlapot erről a listáról.

„Meglepődve olvastam a hírt a Mirotvorec honlap és az Ukrán Nemzeti Bank kapcsolatáról. Amellett, hogy tájékoztattuk az Unió Külügyi Főképviselőjét az eseményekről,  rákérdeztünk, hogy figyelemmel kíséri-e az Európai Bizottság a honlappal kapcsolatos fejleményeket” – ismertette Bocskor Andrea.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán sorkatona részletesen elmesélte, hogyan végzett az áldozataival

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: elvárja a rendfenntartóktól, hogy teljeskörűen tájékoztassák a közvéleményt a csütörtöki dnyiprói tragédiáról, amelynek során egy sorkatona agyonlőtte öt társát. Az államfő személyi felelősségre vonásokat is sürgetett. "Mindent a lehető legrészletesebben kell elemezni: a gyilkos indítékait, azt, hogyan vált ez lehetségessé. Ennek következményeképpen a személyeket érintő szükséges döntéseket a közeljövőben meg kell hozni" - írta az államfő a Telegram üzenetküldő portálon. Hozzátette, hogy az áldozatok hozzátartozóinak minden segítséget haladéktalanul meg kell adni. Csütörtök hajnalban egy sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban, a Pivdenmas gépgyártó üzem területén agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő, húszéves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben lőtt rá katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) közlése sz

Omeljan: a magyar kormány hibája miatt mennek el Ukrajnából a kárpátaljai magyarok

Az ukrán-magyar kapcsolatok jelentősen romlottak az elmúlt években. Magyarország a nyelvtörvény miatt bírálja Ukrajnát, amely szerinte felelős a kárpátaljai magyarok helyzetének romlásáért.  Volodimir Omeljan ukrán politikus, korábbi infrastrukturális miniszter a 24.hu-nak adott interjújában egyetértett abban, hogy jelentősen megromlottak az ukrán–magyar kapcsolatok az utóbbi időkben. Míg Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt bírálja a szomszédos országot, addig szerinte stratégiai hiba volt, hogy úgy adta meg Magyarország a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, hogy nem egyeztetett előtte az ukrán kormánnyal. „Úgy vélem, elég jól látom a porblémákat, és azt kell mondanom, a legtöbbje mesterségesen gerjesztett. A magyar kormány elkövetett egy stratégiai hibát – megadta a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak anélkül, hogy egyeztetett volna az ukrán kormánnyal, és egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával közösen azonosítottuk volna a problémákat és a lehetőség

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Rohamosan romlik a járványhelyzet Kárpátalján, veszélyben a jelenléti oktatás

A távoktatás mihamarabbi bevezetését tanácsolja a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal a gyerekek koronavírus-fertőzöttségének rohamos növekedése miatt. Az erről szóló döntést a technogén és ökológiai, valamint rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó megyei bizottság hozta meg hétfőn, január 24-én. Viktor Mikita kormányzó kiemelte, Kárpátalján az elmúlt héten 87 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, továbbá megnégyszereződött a koronavírussal fertőzött kiskorúak száma. A koronavírussal fertőzött gyerekek kezelésére kiutalt ágyak kihasználtsága elérte az 55 százalékot - írta a Kárpáti Igaz Szó. A közelmúltban távoktatásra tért át a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Líceum, a Beregszászi Platán Líceum, az ungvári iskolák, valamint a Técsői, a Péterfalvi és a Nagylucskai kistérség minden oktatási intézménye. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: