Ugrás a fő tartalomra

Mit tett az EU a kárpátaljai magyarokért?

Bocskor Andrea és Gál Kinga fideszes EP-képviselők írásbeli választ igénylő kérdéseket intéztek Josep Borrellhez, az Európai Bizottság alelnökéhez, külügyi főképviselőhöz a legutóbbi beregszászi magyarellenes atrocitással kapcsolatban, valamint felhívták a figyelmét a Mirotvorec oldallal kapcsolatos napokban megjelent hírre. Az EP-képviselők a tájékoztatás mellett  választ szeretnének kapni arra, hogy az EU-Ukrajna Társulási Tanács óta  az EU  milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy  az ukrán hatóságok garantálják a kárpátaljai magyar közösség biztonságát, megelőzzék a magyarellenes akciókat, provokációkat.

A Fidesz EP-képviselői felhívták az EU biztos figyelmét a kárpátaljai magyar kisebbséget ért újabb atrocitásra, mely a sokadik megfélemlítő akció a régióban: magyarellenes, fenyegető plakátok jelentek meg az ortodox húsvét hajnalán Beregszász utcáin. A falragaszok olyan fenyegető üzenetet tartalmaztak, mint „Késhegyre a magyarokkal!!!”, „Egy hetet kaptok, hogy elhagyjátok az ukrán földet, ellenkező esetben megmérgezünk titeket akár a patkányokat! Dicsőség a nemzetnek!!! Halál az ellenségre!!!”. Az elkövetők egy ismert közösségi portálon még fényképeket is megosztottak a cselekményről, de miután a rendőrség nyomozást indított, eltávolították azokat.  Bár ezúttal elfogták a feltételezett elkövetőket, akik a hatóságok szerint orosz megrendelésre csinálták a provokatív akciót, aggasztó, hogy  számos, korábbi magyarellenes tevékenység elkövetőinek kilétére máig nem derült fény. Ugyan Ukrajna rendelkezik az ilyen típusú bűncselekményeket büntető törvénnyel, de az etnikai gyűlöleten és fenyegetéseken alapuló provokációkért nagyon ritka esetben találták meg és vonták felelősségre az elkövetőket.

„Az ukrán hatóságoknak meg kellene előzniük minden etnikai alapú gyűlöletkeltést, minden ilyen esetet ki kell vizsgálniuk és meg kell találniuk a felelősöket, mert a büntetlenség további bűncselekményeket ösztönöz, félelemben tartja a kárpátaljai magyar közösséget és rossz fényt vet az európai demokratikus elkötelezettségek őszinteségére. Egy ország demokratikus helyzetének legfőbb fokmérője mennyire vannak benne biztonságban a területén élő kisebbségek” – hangsúlyozták a Fidesz EP-képviselői.

Bocskor Andrea és Gál Kinga EP-képviselők második kérdésükben tájékoztatták Josep Borrellt arról a napokban nyilvánosságra került hírről, miszerint a Mirotvorec honlap állt az első helyen azoknak a forrásoknak a listájában, amelyeket az Ukrán Nemzeti Bank levélben javasol az ukrán bankoknak ügyfelei hátterének ellenőrzése céljából. Bár jogi szakértők szerint ez a levél  csak ajánló jellegű, ennek ellenére a bankok iránymutatónak tekintették. A napokban az Ukrán Nemzeti Bank eltávolította a Mirotvorec honlapot erről a listáról.

„Meglepődve olvastam a hírt a Mirotvorec honlap és az Ukrán Nemzeti Bank kapcsolatáról. Amellett, hogy tájékoztattuk az Unió Külügyi Főképviselőjét az eseményekről,  rákérdeztünk, hogy figyelemmel kíséri-e az Európai Bizottság a honlappal kapcsolatos fejleményeket” – ismertette Bocskor Andrea.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ