Ugrás a fő tartalomra

Többletjogokat kaphatnak a koronavírus ellen beoltott ukrán állampolgárok

Az elmúlt napokban sok szó esett az ukrán oltási tanúsítványokról. Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzés elleni oltást igazoló tanúsítványok kiállítását június végétől kezdik meg Ukrajnában. Hangsúlyozta, az „oltási szertifikátok” lehetővé teszik az ukrán lakosok beutazását az Európai Unió országaiba.

„Ezen útlevelek kifejlesztésének teljes folyamatát az Európai Bizottságnak az európai digitális útlevél formátumát fejlesztő csapatával együtt folytattuk le. Vagyis a kompatibilitás volt munkánk alapja. Az első naptól kezdve közös folyamat volt” – jelezte Sztefanisina.

Szakértők azért nem olyan mérhetetlenül optimisták, mint a kormányfőhelyettes. Rámutatnak, hogy egyfelől Brüsszelben sem született még meg a végleges döntés, hogy egészen pontosan milyen is lesz az európai vakcinaigazolvány, s hogyan kell majd azt használni, másfelől az ottani hatóságok így nem bólinthattak még rá a készülő ukrán dokumentumra. Addig pedig, amíg ez meg nem történik, nincs rá garancia, hogy az ukrán tanúsítvány valóban garantálni fogja a belépést az „ígéret földjére”.

Jaroszlav Kucser egészségügyi miniszterhelyettes egy televíziós műsorban elmondta, a tanúsítványt a koronavírus elleni vakcina két dózisának felvételéről Ukrajna állampolgárai vagy az oltási pontokon (a papíralapút), vagy a Gyija alkalmazáson keresztül (elektronikus formában) kaphatják majd meg.

„Ez egy külön dokumentum lesz, és abban szerepelni fog minden szükséges információ” – közölte.

Megerősítette, hogy a tárca egyeztet a tanúsítvány ügyében az európai hatóságokkal.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy ez nem csupán a turistautak végett történik. Ez egy megfelelő kóddal ellátott dokumentum lesz, amelyet az illetékes szolgálatok ellenőrizhetnek, többek között az EU-országok repülőterein is, ha szükségesnek tartják” – jelezte a miniszterhelyettes.

Amellett, hogy az oltási tanúsítvány lehetővé teszi az ukrán polgárok számára az utazást és a külföldi munkavállalást, Denisz Smihal miniszterelnök jelezte, a kormány azon dolgozik, hogy belföldi „bónuszokat” kössön a dokumentumhoz. Sajtóértesülések szerint a beoltottak a tanúsítvány segítségével járhatnak majd koncertekre, labdarúgó-mérkőzésekre, moziba. Szóba jöhet még a templomok, edzőtermek, uszodák, éttermek, szállodák szabad látogatása is - írja a Kárpátalja hetilap.

Az Egészségügyi Minisztériumban jelezték, ezzel szeretnék egészségtudatosabbá tenni az ukránokat, illetve az oltás felvételére ösztönözni őket. Arról ugyanakkor nem hallani egyelőre, miként szándékoznak rávenni a hatóságok a szolgáltatókat, intézményeket, hogy csak a tanúsítvánnyal rendelkezőket szolgálják ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ