Ugrás a fő tartalomra

Többletjogokat kaphatnak a koronavírus ellen beoltott ukrán állampolgárok

Az elmúlt napokban sok szó esett az ukrán oltási tanúsítványokról. Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzés elleni oltást igazoló tanúsítványok kiállítását június végétől kezdik meg Ukrajnában. Hangsúlyozta, az „oltási szertifikátok” lehetővé teszik az ukrán lakosok beutazását az Európai Unió országaiba.

„Ezen útlevelek kifejlesztésének teljes folyamatát az Európai Bizottságnak az európai digitális útlevél formátumát fejlesztő csapatával együtt folytattuk le. Vagyis a kompatibilitás volt munkánk alapja. Az első naptól kezdve közös folyamat volt” – jelezte Sztefanisina.

Szakértők azért nem olyan mérhetetlenül optimisták, mint a kormányfőhelyettes. Rámutatnak, hogy egyfelől Brüsszelben sem született még meg a végleges döntés, hogy egészen pontosan milyen is lesz az európai vakcinaigazolvány, s hogyan kell majd azt használni, másfelől az ottani hatóságok így nem bólinthattak még rá a készülő ukrán dokumentumra. Addig pedig, amíg ez meg nem történik, nincs rá garancia, hogy az ukrán tanúsítvány valóban garantálni fogja a belépést az „ígéret földjére”.

Jaroszlav Kucser egészségügyi miniszterhelyettes egy televíziós műsorban elmondta, a tanúsítványt a koronavírus elleni vakcina két dózisának felvételéről Ukrajna állampolgárai vagy az oltási pontokon (a papíralapút), vagy a Gyija alkalmazáson keresztül (elektronikus formában) kaphatják majd meg.

„Ez egy külön dokumentum lesz, és abban szerepelni fog minden szükséges információ” – közölte.

Megerősítette, hogy a tárca egyeztet a tanúsítvány ügyében az európai hatóságokkal.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy ez nem csupán a turistautak végett történik. Ez egy megfelelő kóddal ellátott dokumentum lesz, amelyet az illetékes szolgálatok ellenőrizhetnek, többek között az EU-országok repülőterein is, ha szükségesnek tartják” – jelezte a miniszterhelyettes.

Amellett, hogy az oltási tanúsítvány lehetővé teszi az ukrán polgárok számára az utazást és a külföldi munkavállalást, Denisz Smihal miniszterelnök jelezte, a kormány azon dolgozik, hogy belföldi „bónuszokat” kössön a dokumentumhoz. Sajtóértesülések szerint a beoltottak a tanúsítvány segítségével járhatnak majd koncertekre, labdarúgó-mérkőzésekre, moziba. Szóba jöhet még a templomok, edzőtermek, uszodák, éttermek, szállodák szabad látogatása is - írja a Kárpátalja hetilap.

Az Egészségügyi Minisztériumban jelezték, ezzel szeretnék egészségtudatosabbá tenni az ukránokat, illetve az oltás felvételére ösztönözni őket. Arról ugyanakkor nem hallani egyelőre, miként szándékoznak rávenni a hatóságok a szolgáltatókat, intézményeket, hogy csak a tanúsítvánnyal rendelkezőket szolgálják ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn