Ugrás a fő tartalomra

Újabb áremelkedések a láthatáron

A gazdasági szektorban tevékenykedő vállalkozások minden ágazatban drágulást prognosztizálnak – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank felméréséből, melyben 297 vállalat vett részt.

A megkérdezettek 41,8 százaléka ipari vállalat, 30,3% a szolgáltatói szférában, 29,3% a kereskedelemben és 4% az építőiparban tevékenykedik. A válaszadók 37 százaléka nagy-, 30% közepes, 33% pedig kisvállalat.

2021 áprilisában a központi pénzintézet által havonta számított meghatározott üzleti tevékenységre vonatkozó várakozások indexe (IODA) a márciusi 51,4-ről 46,9 pontra esett vissza.

A vállalkozások a folyamatosan fennálló karantén-korlátozásokra és a növekvő bizonytalanságra reagálva rontották vállalkozásaik gazdasági helyzetének és kilátásainak értékelését - írja a Kárpáti Igaz Szó.

„Áprilisban a havi felmérésben részt vevők jelentős hányada pesszimistán nyilatkozott: az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatásban tevékenykedők mutatói is a közepes szint alá estek.

Ugyanakkor az építőipari vállalatok 2019 szeptembere óta először bizakodók” – áll a közleményben.

Megjegyzendő, az ipari vállalkozások két hónap után ismét rontottak becsléseiken.

„A termelők a nyersanyagok és a saját termékek árának jelentős emelkedését jósolják, eközben azonban fenntartják az új megrendelések és a termelési volumen pozitív irányú fejlődését” – olvasható a nyilatkozatban.

A kereskedelmi társaságok is gyengítettek az előrejelzéseiken. A szolgáltatóipar reagált a legjobban a korlátozásokra, ám az ágazatban dolgozók jelentősen engedtek várakozásaikból.

2019 szeptembere óta először voltak optimisták az építőipari vállalatok képviselői. Új megrendelések, a nyersanyag-kereslet, a szolgáltatásaik iránti igény növekedésére számítanak.

A jegybank szerint a vállalatok így jelzik előre a termékeik és szolgáltatásaik árának emelkedését, továbbá nem tervezik az alkalmazottaik számának növekedését.

Ha a cikkel kapcsolatban kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az Ukrinform Facebook-oldalán teheted meg.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !