Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna rendkívül szerencsétlen, sok szempontból önsorsrontó helyzetben van

Sem Ukrajna, sem Oroszország nincsen könnyű helyzetben. Gazdasági, egészségügyi, morális krízis közepén kéne végre elindulniuk a normalizált viszonyok irányába, de éppen az ellenkező folyamat gyorsult be - írja a Telex.

Ukrajna éppen rendkívül szerencsétlen, sok szempontból önsorsrontó helyzetben van:

 • A lakosság elégedetlen, drága a gáz, kevés az oltóanyag, a vállalkozások a járvány alatt csak egészen minimális gazdasági segítséget kaptak, az ország gazdasági mozgástere nagyon szűk.
 • Ám közben a koldusszegény állam politikai okokból nem vesz orosz gázt, valójában persze azt veszi, de az orosz vezetéken érkező gázra a nyugati kereskedők árrését is ráengedi, csak hogy ne orosz legyen az eladó.
 • Egészségügyileg is két szék között a pad alá esett az állam, nyugati vakcinákat nem kapott, az orosz nem kellett neki, a 44 milliós államban 1 millió körül van csak a beoltottak száma.
 • Az orosz csapatösszevonások, hadgyakorlatok idején az állam ugyan bírta a Nyugat szimpátiáját, de azt is kénytelen volt belátni, hogy érdemi segítségre nem számíthat.
 • Ukrajna el van adósodva az EU-nak, az IMF-nek, általában a Nyugatnak, ezért a Covid idején szuverén állami gazdasági mentőcsomagokkal sem tudott a gazdasága segítségére sietni, viszont a nyugatiak példátlan módon gyakorlatilag az állami vállalatokat is teleültetik agyonfizetett nyugati bürokratákkal.

A Telex cikke szerint Oroszország is rendkívül szerencsétlen, sok szempontból önsorsrontó helyzetben van:

 • A lakosság elégedetlen, a legutóbbi demonstrációs hullám idején nemcsak a szokásos tüntetők, de az idősebbek is az utcán voltak, a folyamatos életszínvonal-romlás már a nyugdíjakat is keményen érintette.
 • Vlagyimir Putyin mindenféle törvénnyel prolongálta a hatalmát, ami után azonnal elterjedt, hogy vagy beteg, vagy legalábbis meggyengült.
 • Az orosz csapatösszevonások, illetve Alekszej Navalnij ellenzéki politikus „kezelése”, vagyis megmérgezése, bebörtönzése, éhségsztrájkja után Nyugaton egyre rosszabb, már-már reménytelen a rezsim morális megítélése.
 • Viszont közben az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne az alapvető nyugati gazdasági kapcsolatokra, így az Északi Áramlat 2 befejezésére.
 • A fokozódó izoláció ellen csak csekély gyógyírt jelent a vakcinaexport, vagyis az, hogy Oroszország megpróbál piacokra betörni a Szputnyik V segítségével.

Május 9-én tartotta a szokásos győzelem napi felvonulását Oroszország, amelyre vendégként egyedül a tadzsik elnök látogatott el. Covid van, de azért ez elég sokat elárul Oroszország izolációjáról.

Ukrajna és Oroszország viszonya az elmúlt hónapokban, még a Covid árnyékában is belekerült a nemzetközi hírekbe, elsősorban azért, mert pár napig, vagy hétig úgy tűnt, hogy az orosz katonai haderő-összevonások akár még fegyveres összetűzéssel is fenyegetnek.

Ez a veszély mára enyhült. Ugyanakkor a két ország viszonya semmit sem javult, sőt, úgy tűnik, hogy egyre csak romlik.

Radnóti András, a londoni Millenium Emerging Europe partnere szerint egyáltalán nincs közeledés, inkább csak mérgesedik a helyzet. Amikor nemrég felvetette egy ukrán energetikus, hogy talán az oroszoktól közvetlenül is lehetne olcsón gázt venni, még a felvetésből is óriási politikai balhé lett.

Ráadásul az ukrán Védelmi Tanács terrorizmusfinanszírozás vádjával előbb szankcionálta Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát (Medvedcsuk lányának, Darinának egyenesen Vlagyimir Putyin a keresztapja), majd hazaárulás vádjával büntetőper is indul ellene, pedig ő volt az utolsó, aki Kijev és Moszkva között még próbált közvetíteni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két nagy reménnyel kezdte az elnöki regnálását, abban bízott, hogy ő majd eredményeket ér el a keletukrán béke felé vezető úton, illetve segít a lakosságnak elviselhetővé tenni a gázárakat.

Volt is pár tárgyalás, fogolycsere, de ma már mindkét fronton megbukott az elnök. A népszerűsége a mélybe zuhant, mire azzal próbált korrigálni, hogy határozottan nacionalista irányba tolta el a csúszkát a politikájában.

Ma már a felek álláspontja teljesen befagyott Donbassz ügyében, ugyanis Moszkva és Kijev nem tudnak arról megállapodni, hogy

 • előbb legyenek választások, majd vonuljanak ki a keleti tartományokat ellenőrző, részben idegen katonai erők,
 • vagy előbb vonuljanak ki a „megszállók”, és utána már katonák nélkül lehet választani.

Vlagyimir Putyin mindenesetre nagyot hibázott - írja a Telex. A Krím visszafoglalásával óriási népszerűségre tett szert, de a donbasszi háború nem tetszett a népnek sem, és Ukrajnát nem megtartotta vele az érdekszférájában, hanem ellenkező eredményt ért el, Nyugat-barát konszenzus alakult ki Ukrajnában.

A rossz viszony meghatározza az egészségügyet is. Ukrajna rettentő gyengén áll az átoltottságban és az oltóanyaggal – meséli Radnóti András, amibe vélhetően belebukik majd az egészségügyi miniszter. A vakcinabeszerzéseket már át is vette az elnöki adminisztráció a minisztériumtól.

Ukrajnában nincs oltóanyag, tombol az oltásellenesség. A mértékről nincsenek pontos adatok, nagyon szórnak a felmérések, de a népesség legalább fele szkeptikus. Valamennyi kínai Sinovac, illetve Astra Zeneca már érkezett az országban, most Volodimir Zelenszkij intézett egy nagy, tízmilliós Pfizer-rendelést, de azért a korábbi ígéretek betartása vagy főleg a nyájimmunitás az idén nem reális.

A teljes cikket itt tudja elolvasni!

Ha a cikkel kapcsolatban kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretne, vagy csak megosztani a véleményét másokkal, az Ukrinform Facebook-oldalán teheti meg.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn