Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna rendkívül szerencsétlen, sok szempontból önsorsrontó helyzetben van

Sem Ukrajna, sem Oroszország nincsen könnyű helyzetben. Gazdasági, egészségügyi, morális krízis közepén kéne végre elindulniuk a normalizált viszonyok irányába, de éppen az ellenkező folyamat gyorsult be - írja a Telex.

Ukrajna éppen rendkívül szerencsétlen, sok szempontból önsorsrontó helyzetben van:

 • A lakosság elégedetlen, drága a gáz, kevés az oltóanyag, a vállalkozások a járvány alatt csak egészen minimális gazdasági segítséget kaptak, az ország gazdasági mozgástere nagyon szűk.
 • Ám közben a koldusszegény állam politikai okokból nem vesz orosz gázt, valójában persze azt veszi, de az orosz vezetéken érkező gázra a nyugati kereskedők árrését is ráengedi, csak hogy ne orosz legyen az eladó.
 • Egészségügyileg is két szék között a pad alá esett az állam, nyugati vakcinákat nem kapott, az orosz nem kellett neki, a 44 milliós államban 1 millió körül van csak a beoltottak száma.
 • Az orosz csapatösszevonások, hadgyakorlatok idején az állam ugyan bírta a Nyugat szimpátiáját, de azt is kénytelen volt belátni, hogy érdemi segítségre nem számíthat.
 • Ukrajna el van adósodva az EU-nak, az IMF-nek, általában a Nyugatnak, ezért a Covid idején szuverén állami gazdasági mentőcsomagokkal sem tudott a gazdasága segítségére sietni, viszont a nyugatiak példátlan módon gyakorlatilag az állami vállalatokat is teleültetik agyonfizetett nyugati bürokratákkal.

A Telex cikke szerint Oroszország is rendkívül szerencsétlen, sok szempontból önsorsrontó helyzetben van:

 • A lakosság elégedetlen, a legutóbbi demonstrációs hullám idején nemcsak a szokásos tüntetők, de az idősebbek is az utcán voltak, a folyamatos életszínvonal-romlás már a nyugdíjakat is keményen érintette.
 • Vlagyimir Putyin mindenféle törvénnyel prolongálta a hatalmát, ami után azonnal elterjedt, hogy vagy beteg, vagy legalábbis meggyengült.
 • Az orosz csapatösszevonások, illetve Alekszej Navalnij ellenzéki politikus „kezelése”, vagyis megmérgezése, bebörtönzése, éhségsztrájkja után Nyugaton egyre rosszabb, már-már reménytelen a rezsim morális megítélése.
 • Viszont közben az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne az alapvető nyugati gazdasági kapcsolatokra, így az Északi Áramlat 2 befejezésére.
 • A fokozódó izoláció ellen csak csekély gyógyírt jelent a vakcinaexport, vagyis az, hogy Oroszország megpróbál piacokra betörni a Szputnyik V segítségével.

Május 9-én tartotta a szokásos győzelem napi felvonulását Oroszország, amelyre vendégként egyedül a tadzsik elnök látogatott el. Covid van, de azért ez elég sokat elárul Oroszország izolációjáról.

Ukrajna és Oroszország viszonya az elmúlt hónapokban, még a Covid árnyékában is belekerült a nemzetközi hírekbe, elsősorban azért, mert pár napig, vagy hétig úgy tűnt, hogy az orosz katonai haderő-összevonások akár még fegyveres összetűzéssel is fenyegetnek.

Ez a veszély mára enyhült. Ugyanakkor a két ország viszonya semmit sem javult, sőt, úgy tűnik, hogy egyre csak romlik.

Radnóti András, a londoni Millenium Emerging Europe partnere szerint egyáltalán nincs közeledés, inkább csak mérgesedik a helyzet. Amikor nemrég felvetette egy ukrán energetikus, hogy talán az oroszoktól közvetlenül is lehetne olcsón gázt venni, még a felvetésből is óriási politikai balhé lett.

Ráadásul az ukrán Védelmi Tanács terrorizmusfinanszírozás vádjával előbb szankcionálta Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát (Medvedcsuk lányának, Darinának egyenesen Vlagyimir Putyin a keresztapja), majd hazaárulás vádjával büntetőper is indul ellene, pedig ő volt az utolsó, aki Kijev és Moszkva között még próbált közvetíteni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két nagy reménnyel kezdte az elnöki regnálását, abban bízott, hogy ő majd eredményeket ér el a keletukrán béke felé vezető úton, illetve segít a lakosságnak elviselhetővé tenni a gázárakat.

Volt is pár tárgyalás, fogolycsere, de ma már mindkét fronton megbukott az elnök. A népszerűsége a mélybe zuhant, mire azzal próbált korrigálni, hogy határozottan nacionalista irányba tolta el a csúszkát a politikájában.

Ma már a felek álláspontja teljesen befagyott Donbassz ügyében, ugyanis Moszkva és Kijev nem tudnak arról megállapodni, hogy

 • előbb legyenek választások, majd vonuljanak ki a keleti tartományokat ellenőrző, részben idegen katonai erők,
 • vagy előbb vonuljanak ki a „megszállók”, és utána már katonák nélkül lehet választani.

Vlagyimir Putyin mindenesetre nagyot hibázott - írja a Telex. A Krím visszafoglalásával óriási népszerűségre tett szert, de a donbasszi háború nem tetszett a népnek sem, és Ukrajnát nem megtartotta vele az érdekszférájában, hanem ellenkező eredményt ért el, Nyugat-barát konszenzus alakult ki Ukrajnában.

A rossz viszony meghatározza az egészségügyet is. Ukrajna rettentő gyengén áll az átoltottságban és az oltóanyaggal – meséli Radnóti András, amibe vélhetően belebukik majd az egészségügyi miniszter. A vakcinabeszerzéseket már át is vette az elnöki adminisztráció a minisztériumtól.

Ukrajnában nincs oltóanyag, tombol az oltásellenesség. A mértékről nincsenek pontos adatok, nagyon szórnak a felmérések, de a népesség legalább fele szkeptikus. Valamennyi kínai Sinovac, illetve Astra Zeneca már érkezett az országban, most Volodimir Zelenszkij intézett egy nagy, tízmilliós Pfizer-rendelést, de azért a korábbi ígéretek betartása vagy főleg a nyájimmunitás az idén nem reális.

A teljes cikket itt tudja elolvasni!

Ha a cikkel kapcsolatban kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretne, vagy csak megosztani a véleményét másokkal, az Ukrinform Facebook-oldalán teheti meg.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén

Feladta a háromgyermekes kárpátaljai édesanya szervezete a harcot a rákkal szemben

Szomorú hírt tett közzé közösségi oldalán a „Nagyszőlős” Jótékonysági Alapítvány. A közleményben arról számoltak be, hogy életét vesztette az a háromgyermekes édesanya, akinek családja a szervezethez fordult segítségért év elején. A nagyszőlősi járási Nagycsongováról (Borzsavszke) származó Maruska Marina másfél éve rákkal küzdött. Szeptember 16-án a szervezete feladta a harcot a betegséggel szemben - tudatta a Kárpátalja ma. Őszinte részvétünk a gyászoló családnak!